Suomen kielen opiskelijasta tubettajaksi
Suomen kieltä ja kirjallisuutta opiskelevalla oululaisnaisella on yli 130 000 tilaajaa YouTubessa ja 97 000 seuraajaa Instagramissa. Sisällöntuotannosta on tullut kokopäivätyö.
”Käytännössä tuloni muodostuvat kolmesta eri kanavasta: mainostuloista, sisältöyhteistyöstä ja erilaisista juonto- ja meet & greet -keikoista. Tulojani hallinnoi managerointifirma, jonka kautta myös yritys- ja keikkabuukkaukset tulevat. Saan välillä selitellä ihmisille. Monelle on vielä uusi juttu, että tällä hommalla voi tienata.”
Salminen aloitti bloggaamalla. Vuonna 2011 perustetulla Starry Eyes -blogilla oli runsaasti lukijoita ja sitä kiiteltiin aidosta sisällöstään. Salminen teki blogia tosissaan, vaikka ei sillä vielä tienannutkaan. Blogin myötävaikutuksella Salminen sai myös työpaikan oululaisen yrityksen somevastaavana. Työ sai kuitenkin jäädä, kun YouTube vei naisen mennessään.
”Aloin miettiä, että videoiden kautta pystyisin tuomaan persoonaani blogitekstejä paremmin esiin. Video on tekstiä vahvempi viestintämuoto. YouTube oli selvästi kasvamassa Suomessa, ja halusin olla mukana siinä.”
Uusi kanava vaati uusia taitoja.
”Vaadin itseltäni paljon, joten tein paljon pohjatyötä. Opettelin alusta videoiden kuvaamisen ja editoimisen. Aluksi opettelin jokaiseen videoon jonkin uuden jutun. Siinä se taito karttui.”
Salminen tunnistetaan nykyään kadulla.
”Vähän oudolta se tuntuu, että ihmiset tunnistavat ja tuijottavat. Lapset tulevat pyytämään yhteiskuvaa.”
Opiskelu opettaa ajattelemaan
Suomen kielen ja kirjallisuuden opinnoista on ollut tubettajalle hyötyä.
”Olen sitä mieltä, että yliopisto-opiskelu opettaa ajattelemaan. Maailmankuvan laajenemisesta ei koskaan ole haittaa, päinvastoin.”
Suurin osa Salmisen seuraajista on päälle parikymppisiä nuoria naisia.
”Teinejäkin seuraajissa on, ja tiedostan vastuuni. Haluan tuoda esiin omia arvojani ja muistuttaa asioista, jotka ovat mielestäni tärkeitä. Olen esimerkiksi luvannut itselleni kuvata videoita välillä ilman meikkiä ihan vain siksi, että haluan tarjota paikan, jossa voi nähdä meikittömän naaman. Se on minulle itselleni vähän epämukavaa, mutta teen sen, jotta joku voi saada siitä hyvän fiiliksen.”
Nettimaailma on toisaalta myös raadollinen. Tubettajan tärkein työväline on persoona, jota ei voi feikata tai opetella.
”Saan paljon ihanaa palautetta, mutta yksi tökerö kommentti voi pilata sen, niin hullulta kuin se tuntuukin. Huono palaute vie energiat ihan loppuun.”
Työ on jatkuvaa ideointia, mutta se ei ole Salmiselle ongelma.
”Tuntuu, että on paljon asioita, joista en ole vielä puhunut. Meikit ja vaatteet eivät ole listani kärkipäässä, enkä ole arastellut puhua esimerkiksi yläasteaikaisista mielenterveysongelmistani.”
Tulevaisuus ei stressaa Salmista, sillä hän on jo oppinut, että sosiaalisen median parissa kanavat ja sisällöt muuttuvat.
”Tärkeää on tehdä sitä mitä oikeasti haluaa tehdä, eikä täyttää jonkun muun odotuksia.”
Tämä juttu on #UniOulu-lehden sisältöä.