Kansantaloustiede on yleissivistystä
Päädyin nykyiseen työhöni, kun aloin miettiä uraani enemmän arvopohjalta, mitä asioita haluaisin edistää. Kävin tapaamassa rekrytointikonsulttia, joka tarjosi minulle aluksi kahta eri yritystä. Kumpikaan niistä ei kuitenkaan iskenyt, vaikka ne olivatkin mielenkiintoisia yhtiöitä. Tunnin loppupuolella hän sanoi, että on hänellä vielä yksi paikka. Se oli Suomen RFSU. Tutustuin yritykseen ja pyysin päästä haastatteluun. RFSU rahoittaa kansainvälistä seksuaalikasvatustyötä ja se on juuri sellaista, jossa haluan olla mukana. Tulin RFSU:lle aluksi asiakaspäälliköksi ja vuonna 2017 aloitin toimitusjohtajana.
Parasta on merkityksellisyys
RFSU myy Pohjoismaissa erilaisia intiimituotteita, kuten kondomeja, liukuvoiteita ja raskaustestejä. Tilikauden tulos maksetaan kokonaisuudessaan yrityksen omistavalle RFSU-järjestölle, joka tekee seksuaalikasvatustyötä globaalisti. Tälläkin hetkellä on paikallisjärjestöjen kanssa käynnissä erilaisia projekteja, jotka liittyvät esimerkiksi aborttioikeuden edistämiseen, tyttöjen koulutukseen ja lapsiavioliittojen estämiseen. Tietenkin tykkään tehdä myös bisnestä ja tässä työssä pystyn yhdistämään sen hyvän tekemiseen. Parasta on se, että pystyn sataprosenttisesti seisomaan yrityksen ideologian takana.
"Ajattelen, että kun olen töissä noin kahdeksan tuntia joka arkipäivä, haluan käyttää sen ajan tekemällä hyvää."
On tärkeää purkaa tabuja
Kun ajatellaan tuhansia päivittäistavaroita, on mielestäni tärkeää tarjota joukossa myös sellaisia tuotteita, jotka ovat vastuullisia. Kondomi on esimerkki sellaisesta. Se edistää seksuaaliterveyttä ja sen ostamalla voi samalla tehdä hyvää. Yksi tärkeä tehtävämme on purkaa tabuja ja vanhoja ajatusmalleja sekä vaikuttaa siihen, miten seksuaaliterveystuotteista viestitään. Haluamme tarjota ihmisille vapauden mahdollisuuden vastuullisesti.
Rohkeasti omaa kiinnostusta kohti
Kansantaloustieteen opinnoista voi päätyä esimerkiksi analyytikoksi tai ekonomistiksi. Itse näen kansantaloustieteen yleissivistävänä alana ja yhtenä työkaluna. Ei kannata itse asettaa rajoja omille mahdollisuuksilleen työelämässä vaan pohtia, mistä itse on kiinnostunut ja mitä haluaisi saavuttaa. Sitten vain rohkeasti sitä kohti. Esimerkiksi omalta vuosikurssiltani vain pieni osa on lopulta päätynyt analyytikon tai ekonomistin tehtäviin.
Työtä koko sydämellä
"Työelämässä eniten vaikuttavat oma asenne, osaaminen ja persoona."
Olen itse vähän sellainen, että kyseenalaistan rakenteita. Katson, että tuossakin on polku, voisiko siitä mennä. Ajattelin pitkään, että haluan edetä uralla aina isompiin saappaisiin ja saada enemmän palkkaa. Enää en ajattele niin. Urani alkoi oikeasti edetä siinä vaiheessa, kun mietin, mitä todella haluan tehdä ja millaisia asioita edistää. Minulle on tärkeää, että teen työtä koko sydämelläni ja pystyn seisomaan sen takana mitä teen.
Katariina Kurikka
• Kauppatieteiden maisteri, kansantaloustiede (nyk. taloustiede)
• Sivuaineet: laskentatoimi, rahoitus, yritysjuridiikka sekä johtaminen ja organisaatiot
• Toimitusjohtaja, Suomen RFSU Oy
Opiskele kauppatieteitä kandidaattiohjelmassa tai maisteriohjelmassa.