Saavutettavuus opinnoissa

Saavutettavuudella tarkoitetaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön järjestämistä ja toteuttamista niin, että jokainen voi ominaisuuksistaan riippumatta toimia yhdenvertaisesti muiden kanssa.

Yleistä

Saavutettavuus koskettaa kaikkia opiskelijoita ja koko henkilökuntaa. Erityisen tärkeää se on niille yliopistoyhteisön jäsenille, joilla on jokin vamma, jotka ikääntyvät tai kuuluvat kulttuurisiin tai kielellisiin vähemmistöihin. Saavutettavuustyö perustuu mm. yhdenvertaisuuslakiin.

Saavutettavuustyössä vaikutetaan monipuolisesti opiskelun mahdollisuuksien parantamiseen. Tilojen käytettävyyden ohella huomiota kiinnitetään saavutettavuuden parantamiseen mm. näkymättömien esteiden poistamisella. . Näitä ovat mm. erilaiset oppimisen ongelmiin liittyvät erityiskysymykset ja mielenterveyteen liittyvät esteet. Saavutettavaa opiskelua tuetaan opiskelijoiden henkilökohtaisella ohjauksella sekä ohjaushenkilökunnalle suunnatulla koulutuksella.

DigiLukiseula

Mikäli epäilet itselläsi lukemiseen ja/tai kirjoittamiseen liittyvää vaikeutta (lukivaikeus), voit halutessasi hakeutua Oulun yliopiston järjestämään DigiLukiseulaan.

Oulun yliopiston ohjauspalvelut toteuttavat DigiLukiseulan Oulun yliopiston opiskelijoille 2 kertaa lukuvuodessa (kerran syys- ja kevätlukukaudella). DigiLukiseula voidaan tehdä tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijalle, jonka äidinkieli on suomi.

Mikäli DigiLukiseulassa havaitaan viitteitä lukivaikeudesta, ohjataan sinut YTHS:lle tarkempiin yksilötesteihin. Mikäli yksilötesteissä todetaan lukivaikeus, saat lausunnon, jonka perusteella voit hakea suosituksia yksilöllisistä opintojärjestelyistä Oulun yliopiston Ohjauspalveluista.

DigiLukiseulan tekemiseen tarvitset kannettavan tietokoneen, ulkoisen hiiren ja kuulokkeet. Selaimena käytetään joko Chromea tai Mozilla Firefoxia. Nämä tulee olla opiskelijalla itsellään mukana testiin tullessa.

Milloin et voi osallistua:

Et voi osallistua DigiLukiseulaan, jos äidinkielesi ei ole suomi tai jos olet osallistunut DigiLukiseulaan aiemmin.

Jos olet saanut aiemmin lausunnon lukivaikeuteen liittyen, sinulle voidaan tarvittaessa tehdä suositus yksilöllisitä opintojärjestelyistä aiemman lausunnon perusteella.

Digilukiseulan kuvaus:

DigiLukiseula on seulontatesti, joka on tarkoitettu yli 15-vuotiaiden perusluku- ja kirjoitustaidon sekä luetun ymmärtämisen arviointiin. Seulontamenetelmiä ei ole tarkoitettu lukiongelmien diagnosoinnin ainoaksi välineeksi, vaan työkaluksi, jonka avulla pystytään tehokkaasti tunnistamaan ne opiskelijat, joiden ongelmat näyttävät edellyttävän lukemisen ja kirjoittamisen taitojen tarkempaa arviointia. Seulontamenetelmän tarkoituksena on löytää opiskelijoita, joiden kohdalla on selvittää mahdollista lukivaikeutta tarkemmin yksilötestien avulla.

Seuraava Oulun yliopiston opiskelijoille suunnattu DigiLukiseula toteutuu 13.3.2025 klo 8.30. Ilmoittautuminen seulaan avautuu 11.2.2025. Huomaathan, että seulan voi osallistua vain paikan päällä Linnanmaan kampuksella. Seulaan ilmoittautuminen on sitova.

Lisätietoja voit kysyä osoitteesta katja.holtinkoski-perttula@oulu.fi

Yksilölliset opintojärjestelyt opintojen aikana

Opiskelija voi terveydellisin perustein hakea yksilöllisiä opintojärjestelyjä opintojensa suorittamiseen ja arviointiin. Perusteita voivat olla mm. kuulo- näkö- tai muu aistivamma, luki- tai paniikkihäiriö tai ADHD.

Opintojen etenemisen tukeminen ja erilainen oppiminen

Opiskeluun ja opintojen etenemiseen liittyvissä erityiskysymyksissä opiskelijat voivat ottaa yhteyttä tutkinto-ohjelmissa tarjolla oleviin ohjauspalveluihin tai yliopistotason ohjauspalveluihin:

  • Opintojen ohjauksesta vastaavat tutkinto-ohjelmittain tehtävään nimetyt koulutussuunnittelijat, omaopettajat, pienryhmäohjaajat sekä opinnäytetöiden (kandi, diplomityö tai gradu) ohjaajat.
  • Yliopistotasolla opintojen etenemistä tukevia ohjauspalveluja tarjotaan opiskelu- ja uraohjauksen sekä opintopsykologin ohjauspalveluiden kautta kaikille opiskelijoille. Ohjaajat tukevat ja ohjaavat opiskelijoita erilaisissa opiskelun solmukohdissa.
  • Opiskelijoiden mielenterveystyöstä vastaa ensisijaisesti YTHS:n mielenterveyspalvelut.

Saavutettavuus kirjastossa

Saavutettavuus kirjastossa tarkoittaa yhdenvertaista mahdollisuutta käyttää kirjaston palveluita, aineistoja ja tiloja toimintarajoitteista huolimatta. Lisätietoja löydät kirjaston saavutettavuuspalveluista.

Yliopiston tilojen saavutettavuus

Oulun yliopiston Linnanmaan kampusalue on yleisen liikkumisen kannalta hyvin toimiva. Saavutettavuuteen on kiinnitetty huomioita lisäksi erilaisin järjestelyin (ks. kampuskartat):

  • Kaikkien yliopiston toimipisteiden pysäköintipaikoilla on merkityt inva-paikat.
  • Kolmen pääoven kautta (sisäänkäynnit P, R ja T2) esteetön kulku yliopiston tiloihin.
  • Yliopistolla on vierailijoita varten lainattava pyörätuoli, jota voi tarvittaessa tiedustella aulapalvelupisteeltä.
  • Induktiosilmukat ovat L-saleissa, Saalastin salissa ja ATK-kadun opetustiloissa
  • Yliopistolla on useita inva-WC:tä.
  • Liikkumista helpottavia hissejä on useita eri puolilla yliopistoa.
  • Aulapalvelupisteistä löytyy muutamia kappaleita kuulovahvistimia, joita voi lainata.