Tulevaisuuden tuotantoteknologiat FMT-ryhmä on monialainen tutkimusryhmä, joka toimii osana Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttia. Ryhmämme pääpainoalue on metallisten, etenkin teräksisten materiaalien hyvien ominaisuuksien siirtämisessä lopputuotteiden ylivoimatekijöiksi kustannustehokkailla tuotantomenetelmillä. Tutkimusryhmän toiminta perustuu uusiempien valmistusteknologioiden ja materiaalien hyödyntämiseen kevyiden ja kestävien rakenteiden suunnittelussa ja valmistuksessa. Tutkimusalueemme kattavat tuotantotekniikan eri osa-alueita erikoisterästen tehokkaasta hyödyntämisestä ja kustannustehokkaaseen tuotantoautomaatioon ja ainettalisäävään valmistukseen.
Ryhmämme on ollut toiminnassa vuodesta 2004 asti. Historiamme aikana olemme toteuttaneet yli 30 julkisrahoitteista hanketta ja haemme uusia tutkimus- ja kehityshankkeita aktiivisesti uusien sekä vanhojen yrityskumppanien kanssa. Hanketoiminnallamme tuotamme mm. uutta tieteellistä tutkimusta uusista tuotantoteknologioista, samalla kehittäen tekniikkaa yritysten hyödynnettäväksi ja kilpailukyvyn kasvattamiseksi. Hankkeillamme on ollut selkeitä positiivisia vaikutuksia mukana olleisiin yrityksiin. Teemme myös pienempiä tilaustutkimuksia yrityksille. Mikäli yritystänne kiinnostaa suurempi kehityshanke tai pienempi tutkimus, kuulemme niistä mieluusti. Olemme aina kiinnostuneita uusista haasteista ja valmiita keskustelemaan aiheesta lisää.
Meidän päätoimipaikkamme on Nivalassa ELME Studiossa, joka on elektroniikan ja mekaniikan tuotantostudio. Osa ryhmän tutkijoista työskentelee Oulussa yliopiston kampuksella teknillisen tiedekunnan tiloissa tiiviissä yhteistyössä materiaalitekniikan ja tuotantotekniikan tutkimusryhmien kanssa. FMT-ryhmä on osa Oulun yliopistossa toimivaa Terästutkimuskeskus CASRia (Center for Advanced Steels Research).
FMT-tutkimusryhmä on myös aktiivinen tieteellinen julkaisija. Tutkijamme ovat tehneet yli 100 akateemista artikkelia viimeisen 13 vuoden aikana. Voit selata näitä "Oppaat ja julkaisut" -osiossa.
FMT-päivät oli (26.5.2021) tänä vuonna verkossa. Katso esittelyt ja esitykset täältä!
UUTTA: Metallia lisäävät valmistusmenetelmät (3D tulostus) -verkkokurssi.
TULOSSA: Tutustuminen laserhitsauksen mahdollisuuksiin -verkkokurssi.
TILAISUUDET:
Webinaari/Seminaari: Älykkään erikoistumisen verkostoista tehoa metallien 3D tulostuksen hyödyntämiseen 19.10.2021
I2P Workshop no. 4 keskiviikkona 24.11.2021 klo 14:00-16:00 "Methods and Utilization of 3D Printing of Metals"