Videocastin kertomaa: Verkkokurssien laatukriteerit

Oulun yliopistolle on laadittu verkkokurssien laatukriteerit, jotka julkaistaan marraskuun 2024 aikana. Teija Mikkilä ja Jyri Kononen kertovat videocastissa, mitä laatukriteerit ovat ja mitä hyötyä niistä on verkkokurssien tekijöille.
Timantti mustalla taustalla.
Kuvan lähde: Pixabay.

Katso video tästä! (Kesto noin 8 min)

Digipedaporinoita-videocast-sarjamme kahdeksannessa osassa Teija Mikkiä ja Jyri Kononen kertovat Oulun yliopiston verkkokurssien laatukriteereistä. Video on noin 8 minuuttia pitkä ja se on tekstitetty. Tässä blogitekstissä on videon sisältö tiivistettynä.

Mitä laatukriteerit ovat ja miksi ne on laadittu?


Teija Mikkilä kertoo, että laatukriteerit ovat ohjenuora ja punainen lanka verkkokurssin suunnittelussa ja rakentamisessa. Näiden toivotaan olevan konkreettisena apuna meille verkkokurssien tekijöille, jotta voisimme tuottaa laadukkaita koulutussisältöjä verkkoon. Laatukriteereiden avulla pyrimme varmistamaan laadukasta verkko-opetusta ja oppimiskokemusta opiskelijoille. Korkeakoulujen yhteisen Digivisio-hankkeen myötä myös meillä nousi tarve kehittää verkkokurssin laatukriteerit oman yliopiston tarpeisiin. Laadukas digipedagogiikka poistaa esteitä oppimisen polulta (Digivisio 20230).

Miten ne on laadittu?


Kriteeristö on laadittu yhdistämällä Digivision laatukriteereitä, Fitechin materiaaleja, digimentoreiden ajatuksia sekä digipedagogiikka- ja videopalvelut tiimin kokemusta. Laatukriteerit on myös hyväksytty koulutuksen johtoryhmässä. Laatukriteereitä voidaan muokata ja päivittää tarpeen vaatiessa.

Mitkä ovat laatukriteerien keskeiset osa-alueet?

Jyri Kononen esittelee lyhyesti laatukriteerien osa-alueet, joista löytyy ohjeistusta

  • kurssialueen luomiseen ja sen rakenteen jäsentämiseen,
  • oppimistehtävien laatimiseen,
  • opiskelijan tukemiseen ja vuorovaikutus rakentamiseen,
  • materiaalien hyödyntämiseen ja niiden saavutettavuuden huomioimiseen, kuten myös koko toteutuksen saavutettavuuteen varmistamiseen,
  • opintojaksojen tutkimusperustaisuuteen ja työelämälähtöisyyteen liittyen sekä
  • kurssin käyttöaikaan ja arkistointikäytäntöihin liittyen.

Kriteerit ovat suurimmalta osalta perustason asioita, jotka olisi hyvä huomioida jokaisessa toteutuksessa. Edistyneen tason kriteereiden avulla toteutuksesta saa vieläkin vaikuttavamman.

Mikä olisi konkreettinen esimerkki laatukriteereistä, joka tulisi toteutua verkkokurssilla?

Yhtenä tärkeänä esimerkkinä Jyri näkee osaamistavoitteiden hyödyntämisen kurssia rakentaessa. Osaamistavoitteet voidaan jakaa osatavoitteiksi, joiden pohjalta kurssille muodostettaan jaksot, looginen rakenne ja eteneminen. Tavoitteet tulee huomioida materiaalien valinnassa, tehtävissä ja arvioinnissa. Tämä on opintojakson suunnittelun perusasioita, ja huolellisesti toteutettuna se helpottaa opettajan työtä ja luo hyvän pohjan opiskelijan osaamisen kehittämiselle.

Mitä opettajat ja opiskelijat voivat hyötyä laatukriteereistä?


Teija kertoo, että opettajien työ helpottuu, kun kaikkea ei tarvitse itse miettiä ja varmistetaan, ettei mitään olennaista unohdu. Opintojaksoista tulee selkeitä ja johdonmukaisia, mikä helpottaa opiskelijoiden oppimista. Tämä toivottavasti lisää opiskelijoiden motivaatiota ja sitoutumista opiskeluun, sekä helpottaa sekä opettajien että opiskelijoiden kognitiivista kuormaa. Erilaisten oppijoiden tarpeet huomioidaan paremmin, kun verkko-opintojaksoissa huomioidaan laatukriteerit.

Mistä opettaja saa tukea ja apua laatukriteerien toteuttamiseen opintojaksollaan?

Jyri esittelee mistä saa tukea ja apua laatukriteerien toteuttamiseen.

Helppo ja nopea tapa on varata aika digipedatuen konsultaatiopalvelusta. Näin päästään keskustelemaan ja antamaan konkreettista apua sen hetkiseen tilanteeseen.

Opettaja voi myös hakeutua Verkkokurssin tuotantoon tai -katsastukseen, jossa rakennetaan uutta tai kehitetään olemassa olevaa verkkototeutusta yhdessä Digipedagogiikka- ja videopalvelut- tiimin ja tuottajan kanssa.

Apua voi kysellä myös digipeda@oulu.fi palveluosoitteesta.

Oulun yliopiston verkkokurssien laatukriteerit julkaistaan marraskuussa 2024.