Atef Hamada: Matka World's Top 2% Scientists -listalle

Sain vuonna 2023 kunnian päästä World's Top 2% Scientists -listalle Stanfordin yliopiston ja Elsevierin myöntämänä tunnustuksena. Tämä saavutus on huipentuma yli kymmenen vuoden omistautumisesta, sinnikkyydestä ja intohimosta tieteellistä tutkimusta ja akateemista toimintaa kohtaan.
Atef Hamada_

Kun muistelen matkaani taaksepäin, mieleeni tulevat haasteet, epäilykset ja hetket, jolloin tulevaisuus näytti epävarmalta. Alku oli kaikkea muuta kuin helppo.

Vaatimaton alku Egyptissä

Aloitin akateemisen urani Egyptissä, jossa suoritin sekä kandidaatin että maisterin tutkinnot metallurgian ja materiaalitekniikan alalla vuonna 2000. Kuten monet muutkin alallani työskentelevät tuohon aikaan, kohtasin kuitenkin merkittäviä haasteita, jotka johtuivat pääasiassa tutkimuslaitteiden ja -resurssien puutteesta. Tiesin, että edistyäkseni urallani ja edistääkseni merkittävästi alaani minun oli tehtävä väitöstutkimusta jossain johtavassa eurooppalaisessa yliopistossa.

Vuonna 2004 löysin tämän mahdollisuuden Oulun yliopistosta, jossa pääsin tekemäään tohtorintutkintoa materiaalitekniikan laboratorioon alan arvostetun asiantuntijan, professori Pentti Karjalaisen johdolla. Tämä oli ensimmäinen merkittävä askel matkallani kohti joukkoa, johon mahtuu 2 prosenttia maailman parhaista tieteentekijöistä.

Työskentely professori Karjalaisen kanssa oli mullistavaa. Opin, miten tärkeää on tehdä ”SMART-tutkimusta”: spesifistä, mitattavaa, saavutettavissa olevaa, relevanttia ja ajallisesti rajattua (Specific, Measurable, Achievable, Relevant and Time-bound). Tästä ajattelutavasta tuli akateemisen urani perusta, ja se auttoi minua tuottamaan korkealaatuisia julkaisuja ja keskittymään vaikuttavaan tutkimukseen. Ajan mittaan olen kehittänyt taitojani tehokkaan ja vaikuttavan tutkimuksen tekemisessä useista eri aiheista, ja olen keskittynyt erityisesti kehittyneisiin teräksiin.

Tohtoritason asiantuntemusta ja kansainvälistä kokemusta

Tohtorintutkinnon suorittamisen jälkeen syvensin kehittyneiden terästen asiantuntemustani post doc -tutkijana Oulun yliopiston Centre for Advanced Steels Research (CASR) -yksikössä. Vuonna 2014 palasin Egyptiin apulaisprofessoriksi Egyptin ja Japanin tiede- ja teknologiayliopistoon. Kolmen antoisan vuoden ajan opetin sekä perustutkinto- että jatko-opiskelijoita uppoutuen samalla japanilaisen yliopiston ainutlaatuiseen akateemiseen ympäristöön. Tämä ajanjakso terävöitti kykyäni sinnikkyyteen ja omistautumiseen, kun sopeuduin japanilaisessa akateemisessa maailmassa vaadittavaan tiukkaan työmoraaliin.

Kehittynyttä tuotantoteknologiaa Kerttu Saalasti Instituutissa

Vuonna 2019 otin jälleen merkittävän askeleen urallani liittymällä Kerttu Saalasti Instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT, Future Manufacturing Technologies) -tutkimusryhmään. Tutkimukseni täällä keskittyi kehittyneisiin valmistustekniikoihin, mukaan lukien lisäävä valmistus ja kehittyneiden lujien terästen laserhitsaus. Tämä ajanjakso oli ratkaiseva matkallani, sillä tutkimuksestani tuli erittäin relevanttia kehittyvien teknologioiden kannalta, mikä johti julkaisuihin, jotka keräsivät merkittäviä viittauksia tiedeyhteisössä.

Kansainvälisen yhteistyöverkoston rakentaminen

Uskon, että avaintekijä tunnustukseeni huippututkijana on laaja kansainvälinen yhteistyö. Vuosien varrella olen rakentanut laajan verkoston eri puolilla tiedemaailmaa ja teollisuutta ja tehnyt tiivistä yhteistyötä asiantuntijoiden kanssa muun muassa Saksasta, Yhdysvalloista, Iranista, Egyptistä ja Japanista. Osallistumiseni yhteisiin julkaisuihin ja kansainvälisiin tutkimushankkeisiin ei ole vain edistänyt omaa työtäni vaan myös edistänyt innovointia laajemmassa tiedeyhteisössä erityisesti kehittyneiden terästen ja lisäävän valmistuksen aloilla.

Neuvo aloitteleville tieteentekijöille

Samanlaisia haasteita kohtaaville akateemisissa piireissä työskenteleville annan tämän neuvon: ”Matka ei ole helppo, ja polku voi usein tuntua pelottavalta, mutta sitkeys on se, joka ratkaisee kaiken. Jatkakaa eteenpäin, askel kerrallaan. Jokainen haaste on tilaisuus, ja jokainen askel eteenpäin tuo oman palkkionsa.” Tietäni maailman huippututkijoiden joukkoon ovat määrittäneet sitkeys, omistautuminen ja horjumaton sitoutuminen tiedon edistämiseen. Matkani on osoitus kovan työn, kansainvälisen yhteistyön ja huippuosaamisen tavoittelun voimasta tieteellisessä tutkimuksessa.

Lue lisää: What is the World’s Top 2% Scientists List by Stanford University?


Kirjoittaja: Atef Hamada, materiaalitekniikan tohtori, tutkijatohtori, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, Tulevaisuuden tuotantoteknologioiden (FMT) tutkimusryhmä

Kuva: Minna Kilpeläinen