BIOTUTO-hanke tukemassa alueellisen biokaasuliiketoiminnan kehittymistä

Vuosi on kulunut BIOTUTO-hankkeen käynnistymisestä, ja matka kohti kestävää kiertotaloutta ja bioenergian tuotantoa jatkuu vahvana. Hankkeen tähtäimenä on edistää bioenergian ja kiertotalousratkaisujen toteutusta Nivala-Haapajärven seudulla aina kesään 2026 saakka. Jo nyt on huomattu, että hankkeella on vaikuttavuutta antaessaan suuntaviivoja energiaomavaraisille maatiloille sekä luomalla pohjaa alueelle suunnitelluille bioenergian investoinneille. Hankkeessa luodaan myös parhaillaan ohjekäsikirjaa biokaasusopimusten tekoa helpottamaan viljelijöiden ja biokaasulaitosten kesken.
biokaasuauto biokaasulaitoksen edessä

BIOTUTO – Yhteistyöllä nostetta kierrätysravinteisiin ja paikalliseen bioenergian tuotantoon -hankkeessa panostetaan erityisesti biokaasulaitosinvestointien edistämiseen. BIOTUTO on ryhmähanke. Alueella, johon kuuluvat Haapajärvi, Kärsämäki, Nivala, Pyhäjärvi, Reisjärvi ja Sievi, on paljon potentiaalia biokaasun tuotantoon. Tämä onkin herättänyt kiinnostusta myös suurten investointien saralla. Nivalassa ollaan lähellä Suomen suurimman biokaasulaitoksen investointipäätöstä, johon on myönnetty yli 26 miljoonan euron tuki hallituksen raha-asianvaliokunnalta.

Samaan aikaan Kärsämäellä ja Reisjärvellä biokaasulaitosten selvitykset ja suunnitelmat ovat hyvässä vauhdissa menossa eteenpäin. Pyhäjärvellä biokaasulaitoksen vihkiäiset vietettiin jo viime keväänä, toukokuussa 2024. Tämä kaikki osoittaa alueen valtavaa potentiaalia uusiutuvan energian ja biomassojen, biokaasun saralla.

Kyselyllä tietoa yhteiskaivohankkeisiin liittyvistä tarpeista

Viime syksynä toteutettiin yhteistyössä WEGA Groupin kanssa etäkaivokysely. Kysely koski yhteiskaivohankkeiden tarpeita. Kysely kohdennettiin Nivalan, Haapajärven, Sievin, Kärsämäen, Haapaveden ja Ylivieskan viljelijöille. Kyselyn vastausten mukaan yhteiskaivohanke helpottaisi biokaasulaitoksen ja viljelijöiden yhteistyötä!

Kysely tarjosi arvokasta tietoa biokaasuinvestointeihin ja energiatalousratkaisuihin liittyen. Kyselyn avulla on kartoitettu alueen raaka-ainepotentiaaliin liittyen, paikallisia tarpeita sekä logistiikkaratkaisujen kehitysmahdollisuuksia etäkaivojen tarpeiden näkökulmasta. Tuloksia on jo hyödynnetty mm. etäkaivotoimijan (uuden alueellisen yrityksen) suunnittelun muodossa sekä sitä kautta myöhemmin tulevien investointien hakemisessa. Aluekehityksen osalta tämä vahvistaa entisestään hankkeen vaikuttavuutta alueen elinvoimaisuuden edistäjänä.

Alueella erinomaista raaka-ainepotentiaalia

BIOTUTO-hankkeen osana julkaistiin raportti, "Maatalouden lanta- ja peltosivuvirtojen saavutettavuus kestävän biokaasutuotannon kannalta – paikkatietopohjainen tarkastelu Pohjois-Pohjanmaan eteläisessä osassa". Raportin kirjoittajina toimivat Anne-Mari Riikonen, Ossi Kotavaara ja Ulla Lehtinen. Tämä raportti tarjoaa syvällisen analyysin paikkatietojen avulla maatalouden raaka-ainevirtojen saavutettavuudesta biokaasutuotannon näkökulmasta alueella. Tulokset tukevat hankkeen tavoitteita edistää alueellisia biokaasulaitosinvestointeja ja kehittää energiaomavaraisia ratkaisuja.

Raportin löydöksistä käy ilmi, että Pohjois-Pohjanmaan eteläinen osa tarjoaa erinomaisen raaka-ainepotentiaalin biokaasun tuotantoon. Tämä luo merkittäviä mahdollisuuksia paitsi biotaloudelle myös alueelliselle kehitykselle ja maatilojen hiilineutraaliudelle. Yksi hankkeen keskeisiä tavoitteita on luoda hiilineutraalin energiaomavaraisen maatilan malli Suomen olosuhteisiin. Mallin tulee olla myös monistettavissa. Hankealueellamme on noin 950 maatilaa, jotka voisivat tuottaa biomassaa biokaasun ja biopolttoaineiden tuotantoon tulevaisuudessa. Tämä määrä maatiloja ei ainoastaan tue uusiutuvaa energiantuotantoa, vaan tuo uusia liiketoimintamahdollisuuksia myös maatalous- ja logistiikkasektorille (lähinnä erilaisten kuljetusten muodossa).

Yhteistyöllä tuloksiin

Osana BIOTUTO-hankkeen toimenpiteitä järjestetään erilaisia tapahtumia, joissa pyritään lisäämään alueilla tietoisuutta biokaasusta ja sen tuotannosta. Keväällä on tällainen tilaisuus vuorossa Biokaasupäivän muodossa Haapajärvellä JEDUn toimipaikassa, jonne on kutsuttuna mukaan myös kaikki muut vastaavien asioiden kanssa toimivat tahot ja hankkeet. Paikkana JEDUn yksikkö on erinomainen yleisötilaisuuden järjestämiseen, koska siellä on niin opetusmaatila kuin oma biokaasulaitos, joihin pääsee samalla tutustumaan. JEDUlla on myös biokaasuautoja, joista toinen valmiina hankittu ja toinen muuntosarjalla muunnettu, josta pääsee näkemään miten omastakin autosta voisi tehdä kaasulla toimivan, olipa oma auto sitten diesel tai bensiinikäyttöinen. Luonnollisesti maatilan töissä on käytössä myös ihan uusi biokaasutraktori. Nämä tapahtumat tarjoavat mukavan tavan oppia lisää biokaasutuotannosta ja verkostoitua muiden alasta kiinnostuneiden kanssa.

BIOTUTO-hanke on monitieteellisen ja monipaikkaisen tiimin yhteistyötä ja toimintaa, tutkimusta ja tiedottamista unohtamatta. Mukana ovat Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk), Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ja Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU Haapajärvellä yhteistyössä Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin kanssa.

Lähde mukaamme seuraamaan hankkeen edistymistä! Tilaa siis kerran kuukaudessa julkaistava napakka uutiskirjeemme täältä.

Lisätietoja hankkeesta löydät nettisivuilta.

Raportti: Anne-Mari Riikonen, Ossi Kotavaara ja Ulla Lehtinen: Maatalouden lanta- ja peltosivuvirtojen saavutettavuus kestävän biokaasutuotannon kannalta – paikkatietopohjainen tarkastelu Pohjois-Pohjanmaan eteläisessä osassa. Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin julkaisuja 1/2025

Kirjoittaja: Heidi Pasanen, Insinööri (AMK), Agrologi (YAMK), projektipäällikkö, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, mikroyrittäjyyden tutkimusryhmä MicroENTRE

Kuva: Heidi Pasanen