Innovaatiotoiminta: Tulevaisuuden menestyksen avain

Innovaatiotoiminta on noussut yhdeksi keskeisimmistä tekijöistä, joka määrittää yritysten ja yhteiskuntien menestyksen tulevaisuudessa. Innovaatiotoiminnan avulla voidaan luoda uusia – tai kehittää olemassa olevia - tuotteita, palveluita ja prosesseja, jotka käyttöönotettuina voivat parantaa yrityksen kilpailukykyä ja edistää yrityksen taloudellista kasvua. Yrityksen innovaatiotoiminnan ei välttämättä tarvitse olla pelkkiä fläppitauluja, post-it-lappuja tai pullakahveja, vaan parhaimmillaan toimivien ratkaisumallien kehittämistä ja uusien ratkaisujen hakemista yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. Työkaluja tähän on kehitelty ja pilotoitu myös KASVA-hankkeessa.
mies pitelee 3D-tulostettua esinettä

Innovaatiotoimintaa ovat kaikki ne toimet, joilla pyritään kehittämään uusia tai parannettuja tuotteita, palveluita tai prosesseja, jotka tuottavat yritykselle kilpailuetua. Kehittäminen voi keskittyä joko kokonaan uuteen, tai olemassa olevaan tuotteeseen tai prosessiin. Prosessi voi tässä yhteydessä tarkoittaa tuotannollista prosessia, liiketoimintamallia tai palvelumallia. Innovaatiotoiminta ei siis rajoitu pelkästään teknologisiin, monimutkaisiin keksintöihin, vaan laajemmin lisäarvoa tuottaviin kokonaisuuksiin.

Innovaatiotoiminnan polkua edeltää usein laaja perehtyminen kehitettävän asian ympärille, minkä vuoksi yrittäjä – joko aloittava tai toimiva - on innovaatioiden synnyttämisessä avainasemassa. Ensimmäinen askel onkin tunnistaa kehittämistä kaipaava kohde. Tämä voi olla esimerkiksi markkinoilta esiin noussut tarve uudenlaiselle tuotteelle, tai runsaasti hukkaa tuottava työvaihe. Kuuntele herkällä korvalla sidosryhmien palautetta, analysoi olemassa olevia toimintamalleja, ja suhtaudu terveellä kriittisyydellä jo olemassa oleviin tapoihin. Jos tuotannossasi tehdään asioita ”koska ainahan on tehty näin”, on hyvä pohtia, olisiko juuri tässä kehittämisen paikka.

Kun kehittämiskohde on tunnistettu, on aika tehdä muutoksia olemassa oleviin toimintoihin. Muutokset voivat olla kaikkea mahdollista tuotteen yksittäisen komponentin muutoksesta aina kokonaan uuden toimintatavan omaksumiseen. Joka tapauksessa muutoksen tai uuden tuotteen aikaansaaminen vaatii aina erilaisten skenaarioiden läpikäymistä ja testaamista. Muutos on aina iteratiivinen prosessi, jossa testataan erilaisia tapoja tehdä asioita, rakennetaan uusi versio ja testataan uudestaan. Pohdi, mitä voit tehdä itse, ja mihin tarvitset mahdollisesti ulkopuolisen apua.

Uuden tai kehitetyn tuotteen prototyypitystä varten on olemassa nk. Fab Lab -ympäristöjä. Fab Lab – eli fabrication laboratory – on pienen tai suuren mittakaavan työpajaympäristö, jonka varusteisiin kuuluu erilaisia koneita, laitteita ja työkaluja prototyyppivalmistuksen tueksi. Fab Labissa voit esimerkiksi 3D-tulostaa laitteiston osia, rakentaa sulautettuja järjestelmiä eri tarpeisiin, ja ennen kaikkea testata suunnittelemasi ratkaisun toimivuutta ennen sen jalkauttamista laajempaan käyttöön. Centria-ammattikorkeakoulun Ylivieskan kampuksella sijaitseva Robo3D Lab on Pohjois-Suomen monipuolisin robotiikkalaboratorio ja suunniteltu Fab Lab. Robo3D Lab toimii yrityksille, TKI-toiminnalle ja opiskelijoille kokeilupajana, jossa on mahdollista testata mm. teollisuus-, yhteistyö-, ja mobiilirobotiikan, XR-teknologioiden, ja 3D-tulostuksen soveltuvuutta yritysten erilaisiin tarpeisiin. Laboratorion käytössä on uusimpia robotiikan simulointiohjelmistoja, jossa laitteiston toimivuus voidaan testata ennen jatkoinvestointeihin ryhtymistä.

KASVA-hankkeessa on tutkittu Fab Lab -ympäristöjen ja alueellisten TKI-organisaatioiden merkitystä pienyritysten ja Pohjois-Pohjanmaan alueen innovaatiotoiminnalle. Hankkeessa kehitetään työkaluja ja toimintamalleja, joiden tavoitteena on tuoda kehitysympäristöt, yrityskehittäjät ja yrittäjät lähemmäksi toisiaan ja lähemmäksi omia tavoitteitaan. Centria-ammattikorkeakoulu järjesti elokuussa 2024 yhteistyönä yrityksien ja yrityskehittäjien kanssa Virtaveistämö -tapahtuman, jossa akkualan tutkijat ja asiantuntijat jakoivat tietoa akkualaan liittyvistä vaatimuksista ja käytänteistä.

Miksi innovaatiotoiminta on tärkeää? Tähän kysymykseen on useita vastauksia, jotka voidaan karkeasti karrikoida kolmen teeman alle: kilpailukyky, kasvu ja yhteiskunnallinen hyöty. Yritykset, jotka panostavat innovaatiotoimintaan, pystyvät paremmin vastaamaan markkinoiden muuttuviin tarpeisiin sekä reagoimaan muutoksiin toimintaympäristössä. Toimintaympäristön analysointiin ja ymmärtämiseen on kehitetty PESTE-analyysi (joskus myös PESTEL-analyysi), jonka avulla voidaan käsitellä eri osa-alueiden asettamia reunaehtoja oman yritystoiminnan näkökulmasta. SITRA tarjoaa verkkosivuilla valmiin pohjan, jolla voit aloittaa PESTE-analyysin tekemisen.

Innovatiivinen ajattelu ja ongelmanratkaisukyky ovat jatkuvasti kehitettäviä taitoja, joita voidaan kehittää yhteistyön ja verkostoitumisen kautta. Paras ratkaisumalli syntyykin usein vertaistyönä ja eri toimijoiden yhteistyönä, jonka keskiössä on yrityksen ja yrittäjän näkemys aiheesta. Innovaatiotoiminta onkin parhaimmillaan kriittisen ajattelutavan ja uuden vision kohtauttamista, jonka tuloksena syntyy jokin uusi tuote tai toimintatapa. Se vaatii rohkeutta kokeilla uutta, ja alati muuttuvassa toimintaympäristössämme vain muutos on pysyvää.

KASVA - Kestävää kasvua mikro- ja pienyrityksiin TKI- toimijoiden ja yrityspalveluiden maakunnallisella yhteistyöllä -hanke on Pohjois-Pohjanmaan eri puolilla toimivien matalan kynnyksen yrityspalvelutoimijoiden, yrittäjien, tutkijoiden ja innovaatiotoimijoiden ryhmähanke, jonka päätavoitteena on edistää alueen yritysten kestävää kasvua, uudistumista ja kehittymistä, muutoskyvykkyyttä sekä alueiden elin- ja pitovoimaa. Hanke on EU:n osarahoittama, ja sen päätoteuttaja on Oulun yliopisto. Muita toteuttajia ovat Centria-ammattikorkeakoulu Oy, Haapaveden-Siikalatvan seudun kuntayhtymä, Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy, Limingan kunta, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry ja Utajärven Yrityspuisto Oy, joista kukin vetää omaa osahankettaan.

Kirjoittaja:
Sami Sarlin, TKI-asiantuntija, Centria-ammattikorkeakoulu Oy, KASVA-hankkeen Tuoteinnovaatiot-työpaketin vetäjä

Kuva: Centria-ammattikorkeakoulu Oy