Isoista ideoista reaalimaailman ratkaisuiksi

Urani aloittaminen Oulussa on ollut suorastaan seikkailu. Tutkijatohtorina Oulun yliopistossa pääsen sukeltamaan monitieteiseen tutkimukseen, jossa teknologia kohtaa kestävän kehityksen, ja toisinaan törmäämään siihen! Tavoitteeni on muuttaa kunnianhimoisia ideoita käytännön ratkaisuiksi ja pitää asiat samalla mielenkiintoisina, ”koska kuka haluaa tylsää tutkimusta?”.
Ahmed Abdelghany

Yksi jännittävistä hankkeista, jonka parissa olen työskennellyt, on AUSTRONG. Tässä hankkeessa kehitämme lujempia ja sitkeämpiä ruostumattomia teräksiä käyttämällä termomekaanisesti ohjattua prosessointia (TMCP) nesteytetyn maakaasun ja vedyn varastosäiliöitä varten. Mitä se tarkoittaa yksinkertaisesti? Kevyempiä varastorakenteita, vähemmän energiaa kuluttavia tuotantovaiheita ja pienempää hiilijalanjälkeä. Eli periaatteessa ympäristöystävällisempää ja kustannustehokkaampaa terästä. Lisäksi yhteistyö kumppaneiden kanssa eri puolilla Eurooppaa, Espanjasta Italiaan ja Saksaan, saa jokaisen päivän tuntumaan maata ylittävältä aivoriiheltä.

Toinen työni kohokohta on kehittyneet induktiolämpökäsittelyt. Käyttämällä Nivalassa sijaitsevan Future Manufacturing Technologies (FMT) -ryhmän kehittämää huippuluokan induktiolinjaa tutkimme tapoja mullistaa vihreän teräksen tuotanto. Toisin sanoen luomme kestävämpää teollista tulevaisuutta vakavasti futurististen työkalujen avulla.

Sitten on vielä työni suorakerrostuksen (DeD) parissa. Se on hieno termi uskomattomalle tekniikalle lisäävässä valmistuksessa, joka voi muuttaa ilmailu- ja avaruusteollisuuden ja autoteollisuuden kaltaisia teollisuudenaloja sekä muita edistyksellisiä sovelluksia. Tässä tekniikassa on kyse jätteiden vähentämisestä, energiankulutuksen vähentämisestä ja tuotantoprosessien tekemisestä kestävämmiksi. Lyhyesti sanottuna leikimme laserilla / WAAM:illa ja luomme vihreämpää tulevaisuutta. Se on niin siistiä kuin miltä se kuulostaakin.

Mutta älkäämme unohtako tutkimuksen inhimillistä puolta. Yhteistyö on kaiken FMT:ssä tekemämme toiminnan ytimessä. Tuomme yhteen erilaisia näkökulmia innovatiivisten ratkaisujen luomiseksi. Työskentely kansainvälisten tiimien kanssa on osoittanut minulle, että parhaat ideat syntyvät, kun eri taustoista tulevat ihmiset lyövät päänsä yhteen (mieluiten ei kirjaimellisesti!).

Laboratorion ulkopuolella Oulussa asuminen on ollut löytöretki. Se on ollut poikkeuksellinen kokemus aina talven nenäpakkasista keskiyön auringon ihailuun kesällä. Erityisesti odotan innolla, että Oulusta tulee Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Uusiin kulttuureihin tutustumisen ystävänä tämä on täydellinen tekosyy sukeltaa erilaisiin historiaan ja globaaleihin kulttuureihin.
Tulevaisuutta ajatellen olen innoissani siitä, miten innovaatiot voidaan juurruttaa kestäviin reaalimaailman ratkaisuihin. Olipa kyse sitten rajat ylittävän yhteistyön laajentamisesta, seuraavan tutkijasukupolven ohjaamisesta tai maailmanlaajuisen teknologisen kehityksen edistämisestä, näen tutkimuksen matkana. Kyse ei ole vain määränpäästä, vaan uteliaisuudesta, intohimosta tutkia, kestävyydestä ja vaikutuksesta matkan varrella.

Kuka tietää, minne tämä matka vie minut seuraavaksi? Minne tahansa se viekin, olen valmis seikkailuun!

Lue lisää AUSTRON:ista täältä.

Kirjoittaja: Ahmed Abdelghany, tutkijatohtori, Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) tutkimusryhmä, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti