Mikroyrittäjyyden tutkimusta yrittäjämäisellä sydämellä

Syyskuussa tulisi yhdeksän vuotta siitä, kun pääsin muutaman vuoden tauon jälkeen palaamaan osaksi yliopistoyhteisöä mikroyrittäjyyden tutkimusryhmä MicroENTREllä osana silloista Oulun yliopiston Oulun Eteläisen Instituuttia (nyk. Kerttu Saalasti Instituutti). Oli syksy 2015 ja vasta neljä vuotta toiminut ryhmä oli vielä kooltaan pieni: taisi olla viisi henkilöä ennen meitä samana päivänä aloittanutta kahta uutta tutkijaa. Olen nyt alkavan kesäloman jälkeen uuden elämän- ja työvaiheen edessä, kun yhtä aikaa haikeana mutta myös uteliaana siirryn omasta aloitteestani toisen työnantajan palvelukseen. Siksi käytän tässä tilaisuuteni väistyvänä mikroyrittäjyyden tutkimusjohtajana reflektoida, millaisen ryhmän osana olen näin huomattavan osan työelämääni toiminut.
MicroENTRE®n entinen tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi lähikuvassa

Ryhmän toiminnan vakiinnuttaminen

Aloitin ryhmässä projektitutkijana. Ensimmäisenä työtehtäväni oli ryhtyä kehittämään alueellisessa kehittämishankkeessa sote-alan yrittäjien liiketoimintaosaamista, mikä olikin mielekäs toimiala oma terveystieteiden alan tausta huomioiden. Seuraavat vuodet olivat ryhmässä voimakasta toiminnan vakiinnuttamisen aikaan ja myös omat tehtäväni lukuisissa hankkeissa ulottuivat reippaasti yli toimialarajojen sote-yrityksistä teknologia-alalle. On melkein uskomatonta, miten yksittäisestä aluekehittämisen hankkeesta vuonna 2011 käynnistetty tutkimusryhmä on pystynyt vuodesta toiseen uudistumaan ja hankkimaan teemaa tukevaa täydentävää hankerahoitusta alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Näin jälkeenpäin muisteltuna noista ensimmäisistä MicroENTRE-vuosista mieleeni nousevat mielikuvat ovat uutta luovaa, rohkeutta ja tunnettavuuden kasvattamista.

Kasvun vaihe

Syksyllä 2018 ryhmän kokoonpanossa tapahtui muutos, kun Matti Muhos siirtyi instituutin johtajaksi ja jatkoin hänen jälkeensä ryhmän tutkimusjohtajana. Toki siirtymä oli henkilökohtaisestikin merkittävä muutos tehtävänkuvassa: lähiesihenkilötyötä, taloudellisen vastuun laajentumista ja osallistuminen KSIn johtoryhmässä strategiseen suunnittelutyöhön. Tässä vaiheessa ryhmä alkoi myös kasvaa ja toiminta laajentua paikallistasolta aidosti valtakunnalliseksi. Enimmillään ryhmässä taisi olla 18 työntekijää ja hankkeita on ollut samanaikaisesti käynnissä jopa yli 20.

Ryhmä tuottaa monipuolisesti tutkittua tietoa ja osaamista mikroyrityksistä, mukaan lukien yritysten kasvu ja kasvunhallinnan haasteet. Tunnistan vastaavia toiminnan kasvun kipukohtia myös tässä periaatteessa julkisin varoin rahoitetussa mutta tosiasiassa hyvin yrittäjämäisesti toimivassa työyhteisössä. Enää ensisijaisena haasteena ei ollutkaan tulla tunnistetuksi ja kaapia kokoon mitä tahansa rahoitusta toiminnan käynnistämiseksi vaan tärkeäksi osaksi keskustelua tuli strateginen fokusoituminen, toimintaprosessien kehittäminen ja henkilöstön tehtävänkuvien selkiyttäminen. Ihan kuten kasvava yrityskin, laajempi toiminta vaatii uudenlaista organisoitumista ja suunnitelmallisuutta toiminnassa. Nopeat muutokset vaikuttavat väistämättä myös työyhteisössä ja tässä murrosvaiheessa tapahtui jonkin verran asiantuntijoiden omaehtoista siirtymistä muihin tehtäviin, kun aluekehittämisen pohjalta alun perin käynnistetty toiminta alkoi ottaa voimakkaammin tutkitun tiedon tuottamisen ja maantieteellisesti laajemman toiminnan keskiöön. Vastaavasti tämä päivitetty strateginen linjaus huomioitiin uusissa rekrytoinneissa.

Toiminnan laadun vahvistaminen

Vuosi 2020 oli ns. "koronavuosi", maailmanlaajuisesti dramaattinen ja pitkäkestoisia seurauksia aiheuttanut aikakausien jakaja. MicroENTRE-tasollakin nähtiin isoja muutoksia vaikka ei niinkään pandemian takia vaan myönteisemmässä uudistusten valossa. Oulun yliopiston rehtoraatti myönsi nimensä Kerttu Saalasti Instituutiksi muuttaneelle erillisyksikölle tehtäväksi alkaa konseptoida ja pilotoida siinä ajan hetkessä uudenlaista ajasta ja paikasta riippumatonta mikroyrittäjyyden verkkokoulutusta. MicroENTRE-ryhmän asiantuntijat ovat alusta alkaen olleet keskeisesti mukana uuden koulutuksen kehittämisessä ja toteutuksessa. Minulla itsellänikin on ollut mahdollisuus olla vastuullinen opettaja useilla avoimen yliopiston kautta tarjotuilla kursseilla.

Toinen merkittävä muutos vuonna 2020 oli opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisen tehtävän toteutusvastuun osoittaminen KSI:lle. Tämän myötä toiminta on ottanut jälleen uusia kehittämisharppauksia yhteiskunnallisen vaikuttavuuden, viestinnän ja viimeisimpänä lahjoitusvaroilla käynnistetyn mikroyrittäjyyden tenure track -professuurin kautta.

MicroENTREssä toiminnan laajentuminen on nähty samaan aikaan mahdollisuutena tuottaa vaikuttavampaa tutkimustietoa ja osaamista kehittämishankkeiden kautta, mutta samalla muutos asettaa paineita johtamisen suhteen. Kuinka varmistetaan toiminnan peruskivijalka eli toimiminen lähellä yrittäjää ja yrityspalvelutoimijoita paikallisissa kontekteissa, rahoituksen jatkuvuus ja asiantuntijoiden mielekkäät urapolut? Olen ryhmän vetäjänä käynyt paljon keskusteluita tiimin kanssa yhteisesti jaetusta tarkoituksesta, työn merkityksellisyyden kokemuksesta ja jokaisen yksilöllisten tavoitteiden toteutumisesta osana tätä ainutlaatuista työyhteisöä. Viimeisen reilun puolen vuoden aikana ryhmään on tullut erinomaista uutta osaamista monipuolisella työelämätaustalla, ja olen tulkinnut toiminnan olevan siirtymässä jälleen seuraavaan kehittymisvaiheeseen.

Tutkimusjohtajan vaihto

Tässä kohden on tullut aika siirtää ryhmän vetovastuukapula jatkajalleni, joka on jo ryhmän perustamisen ideoimisessa mukana ollut, viimeiset vuodet ryhmän kehityspäällikkönä toiminut Martti Saarela. Tämä henkilöstövaihdos on samaan aikaan uudistus, mutta ei kuitenkaan koko toiminnan jatkuvuutta liiaksi ravisteleva mullistus. Kasvunhallinta onkin Martin oma tutkimusaihe, joten toivotan hänelle mitä suurinta viisautta, rohkeutta ja visionäärisyyttä viedä ryhmää eteenpäin seuraavat vuodet!

Kirjoittaja:
Anna-Mari Simunaniemi
Mikroyrittäjyyden tutkimusjohtaja, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti (31.7.2024 saakka)
Tavoitat minut 1.8. alkaen Vaasan ammattikorkeakoulun liiketalouden yksiköstä koulutus- ja tutkimuspäällikkönä

Kuva: Minna Kilpeläinen