Nafisa Yeasmin: Paluu akateemiseen maailmaan

Aloitin lokakuussa 2024 Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Mikroyrityskeskus MicroENTREn kehittämispäällikkönä. Olen aina pitänyt akateemisesta työstä, joten on hienoa, että minulla on mahdollisuus jatkaa sitä jälleen! Aloitin tutkijanurani vuonna 2012 Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa. Olen työskennellyt siellä vuoteen 2022 asti. Työskentelin tässä välissä Suomen Punaisen Ristin palveluksessa vuoden ja kuusi kuukautta.
Nafisa Yeasmin

Siirryin Punaisen Ristin palvelukseen oltuani kymmenen vuotta akateemisessa ympäristössä, joka oli täynnä ristiriitaisia tunteita ja kokemuksia. Toisaalta siirtyminen Punaisesta Rististä akateemiseen maailmaan on innostavaa. Laaja aiempi työhistoriani akateemisessa maailmassa yhdistettynä lyhyeen kokemukseeni kolmannella sektorilla voi edistää syvempää ymmärrystä, joka kuroo umpeen teorian ja käytännön välistä kuilua.

Paluu akateemiseen maailmaan Kerttu Saalasti Instituutin kautta antoi minulle mahdollisuuden työskennellä Oulun yliopistossa. Oulun yliopisto on paljon suurempi kuin Lapin yliopisto. Niin myös akateeminen yhteisö. Yhteyden luominen tähän suurempaan yhteisöön vie varmasti aikaa. Niinpä aloin heti ensimmäisestä päivästä lähtien täyttää akateemisia odotuksiani tunnustelemalla uusia ideoita tutkimuksen ja kehittämisen edistämiseksi. Tiesin, että keskittyminen tehtävääni antaisi uudenlaista liikkumavaraa uusien verkostojen rakentamiseen.

Yrittäjyys ei ole minulle uusi jatkotutkimusaihe. Koska olen itse ollut yrittäjä, tiedän, millaisen todellisuuden mikroyrittäjät kohtaavat päivittäin. Maahanmuuttajatutkijana ja yrittäjänä minulla on syvällinen ja monipuolinen kokemus, joka herättää intohimoni tutkia uusia ideoita, innovatiivisia liiketoimintamalleja ja startup-ekosysteemien dynamiikkaa marginaalissa olevien yrittäjien kannalta.
Työskentely yrittäjien kanssa tai yrittäjiä varten on kiehtonut minua aina. Se kannustaa minua tarjoamaan arvokkaita näkemyksiä yrittäjyyden alalle. Yrittäjyyden tutkiminen uudesta tutkimus- ja kehittämisnäkökulmasta on tavoitteeni uudessa tehtävässäni.

Muuttoliikkeen sosiologian dosenttina painopistealueisiini kuuluvat osallistava ja sosiaalinen yrittäjyys. Markkinoiden tarpeisiin vastaaminen, yrittäjien tilanteiden analysointi ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden sisällyttäminen heikommassa asemassa oleviin mikroyrittäjäryhmiin, jotta heidät voidaan toivottaa tervetulleiksi ja rohkaista yritystoimintaan, on kestävä tapa harjoittaa yhteiskunnan talouskasvua vakauttavaa yritystoimintaa.

Kestävä kehitys on nykyisin vallalla oleva suuntaus, joka on linjassa postmodernismin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kanssa. Yhtäläinen pääsy yhteiskunnallisiin resursseihin ja yrittäjyyteen on ihmelääke kehitykselle. Viimeaikaisen tutkimukseni tavoitteena on tunnistaa intersektionaalisuus liiketoiminnassa, jotta voidaan ymmärtää sen vaikutuksia marginaalissa oleville yrittäjille ja mikroyrittäjille. Yritysstrategioiden intersektionaalinen lähestymistapa voi luoda arvoa ja vahvistaa yrittäjien ja yhteisöjen välisiä suhteita. Kestävät maailmanlaajuiset näkökohdat huomioon ottaen eettinen yrittäjyys voi luoda oikeudenmukaisia ympäristöjä mikroyrittäjille.

Aloitin tässä tehtävässä toivoen voivani tehdä yhteistyötä muiden tutkijoiden, kollegoiden, käytännön toimijoiden ja yrittäjien kanssa. Paluu akateemiseen maailmaan on unelmien matka, joka tuo minulle ammatillista kasvua ja henkilökohtaista tyydytystä ja laajentaa mielekkäällä tavalla ainutlaatuisia kokemuksiani. Kaipaan konkreettisia tuloksia ja sitoutumista teorian ja käytännön välisen kuilun umpeen kuromiseksi.

Lue lisää: Nafisa Yeasmin nimitetty Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttiin MicroENTREn kehityspäälliköksi

Kirjoittaja:
Nafisa Yeasmin, OTM, YTT, maahanmuuttososiologian dosentti, lehityspäällikkö, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE

Kuva: Minna Kilpeläinen