Otteita tutkijan matkapäiväkirjasta

Kansainvälisyys ja tutkijavierailut tuovat erityisen suolan tutkijan työhön. Minulla oli syksyn 2024 aikana hieno mahdollisuus vierailla resilienssiin liittyvän tutkimustyöni merkeissä Englannissa ja Islannissa. Molemmat matkat avasivat uusia näkökulmia, tarjosivat inspiraatiota ja syvensivät ymmärrystäni resilienssin merkityksestä yrittäjälle.
ryhmäkuva konferenssiosallistujista

Englanti – syväsukellus tiedejulkaisemisen maailmaan

Ensimmäinen matkani vei minut Englantiin, Bathin yliopistoon, jossa osallistuin Journal of Business Venturing Insights -tiedelehden järjestämään Entrepreneurship Academyyn. Kurssi tarjosi hienon mahdollisuuden esittää omaa tutkimustani ja saada siihen palautetta sekä keskustella muiden väitöskirjatutkijoiden kanssa. Suurin anti siltikin oli sukeltaa lehden toimittajien kanssa syvälle tieteellisen julkaisemisen maailmaan ja ymmärtää paremmin muun muassa, miten julkaisuprosessi toimii ja mitkä ovat mielenkiintoisia teemoja. Vain muutamia asioita mainitakseni.

Oli myös innostavaa vaihtaa ajatuksia yrittäjyyden teemoista sekä kuulla, mitä aiheita eri puolella maailmaa yrittäjyyden teemassa tutkitaan. Ajankohtaisia teemoja ovat esimerkiksi vihreä murros yrittäjien näkökulmasta, digitalisaatio, kuluttajakäyttäytymisen muutos, start-upit ja ekosysteemit, yrittäjän hyvinvointi, luottamus, yhteiskunnallinen yrittäjyys, yritysrahoitus ja useat muut.

Bathin historiallisessa ja kauniissa ympäristössä vietetty viikko antoi myös virikkeitä pohtia tutkimustani ja mahdollista väitöskirjan jälkeistä aikaa laajemmasta perspektiivistä. Keskustelut muiden tutkijoiden kanssa herättivät uusia kysymyksiä ja auttoivat syventämään omaa ajatteluani: Millaista uutta näkemystä (insight) tutkimukseni tuo? Rohkaistuisinko tutkimaan jotain oraalla tai kehittymässä olevaa ilmiötä, ilman että siitä vielä on vahvaa teoriaa edes olemassa? Lisäksi oli erityisen palkitsevaa saada rakentavaa palautetta sekä mahdollisia yhteistyöideoita tulevaisuutta ajatellen. Kun lähtee vähän kauemmas, näkee lähellekin kirkkaammin.

Islanti – arktista resilienssiä tutkailemassa

Toisena matkakohteeni oli Reykjavikin alue Islannissa, jossa haastattelin yrittäjiä arktiseen resilienssiin liittyen. Sain olla vieraana Islannin yliopiston kauppakorkeakoulussa. Paikan päällä ollessa sain konkreettisen kosketuspinnan siihen, kuinka paikalliset yrittäjät selviytyvät ja menestyvät vaativassa toimintaympäristössä. Verkostot, suuntautuminen ulkomaanmarkkinoille ja mahdollisuuksia näkevä asenne auttavat. Useammassa haastattelussa tuli esille, että oma kotikenttä ei riitä vaan jo perustamisesta alkaen pitää hahmottaa markkinamahdollisuuksia globaalisti. Jo tuotteiden logististen kulujen takia pelkästään hinnalla ei voi kilpailla, joten lisäarvo pitää luoda esimerkiksi innovaatioiden ja tuotteiden ominaisuuksien kautta. Yhtenä esimerkkinä innovatiivisesta tuotteesta voisi mainita Kerecis-nimisen yrityksen, joka käyttää kalan nahkaa ihmisten haavojen ja palovammojen hoitoon.

Oli erityisen hienoa kokea se avoimuus ja kiinnostus, jolla yrittäjät osallistuivat haastatteluihin. Koin, että he kertoivat mielellään tarinoitaan, kokemuksiaan ja oivalluksiaan siitä, miten resilienssi näkyy arktisessa kontekstissa heidän yritystoiminnassaan. Yksi osa resilienssiä on esimerkiksi vahvuuksien hyödyntäminen, josta hyvä esimerkki on maan matkailuala, joka on kasvanut maan suurimmaksi toimialaksi. Yrittäjät lähtivät myös oman maansa ulkopuolelle hakemaan vaikutteita ja etsimään asiakkaita. Lisäksi ajoittain haastavat sääolosuhteet vaativat positiivista asennoitumista. Voisi sanoa, että suomalaisessa sisussa ja islantilaisessa asenteessa on paljon samankaltaisuuksia.

Jatkan matkan jälkeen haastattelujen tekemisetä Suomesta käsin. Haastatteluista syntyy tutkimuspaperi "Resilienssin maantiede ja konteksti: Yrittäjien resilienssin tarkastelu arktisella alueella".

Tutkija(ja tutkimus)matkat ovat tutkijantyön huippuhetkiä

Konferenssimatkat ja tutkijavaihdot ovat paljon enemmän kuin vain lyhyt visiitti uudessa maassa tai eri kulttuurissa. Ne ovat ainutlaatuinen mahdollisuus sukeltaa syvemmälle omaan tutkimukseen, saada uusia ideoita ja tavata uusia ja muita tutkijoita. Syksyn Islannin ja Englannin vierailut ovat rikastuttaneet valtavasti niin tutkijan kuin henkilökohtaistakin matkaani. Itselleni ne ovat yksi hienoimmista asioista tutkijan työssä. Vierailut antoivat uusia eväitä jatkaa tutkimusmatkaa resilienssin ja laajemminkin yrittäjyyden teemoissa niin tutkijana kuin valmentajanakin.


Kirjoittaja:
Santeri Halonen, KTM, väitöskirjatutkija, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE®.

Kuva: Rodrigo Frias