Tutustumismatka akkujen uudelleenkäytön maailmaan

Kierrätysakkutoiminta sisältää erittäin paljon byrokratiaa ja vaatii yrityspalveluilta erikoisosaamista yritysneuvonnassa. Niin raskaan kuin kevyenkin liikenteen sähköistyessä kierrätysakkuliiketoiminta ja akkujen korjauspalvelut oletettavasti yleistyvät, ja yrityspalveluiden olisi hyvä olla perillä toimialan vaatimuksista.
miehiä pöydän ympärillä

KASVA-hanke järjesti Virtaveistämö-tapahtuman elokuussa 2024 Ylivieskassa Centrian tiloissa. Tapahtuma keskittyi akkujen uusiokäyttöön ja siihen liittyviin säädöksiin. Tapahtuman tavoitteena oli tarjota yrityksille, yrityskehittäjille ja muille aiheesta kiinnostuneille ajantasaista tietoa kierrätysakkutoiminnan viranomais- ja muista käytännön vaatimuksista sekä vastuista.

Aamupäivän Keynote-puheenvuorot käsittelivät akkujen varastointia, toimitilavaatimuksia, viranomaisvaatimuksia, CE-merkintäprosesseja ja akkutuotepasseja. Iltapäivän työpajoja oli kaksi, joista toinen keskittyi akkurakentamiseen. Toinen työpaja oli tarkoitettu yrityskehittäjille kierrätysakkuliiketoiminnan yritysneuvontaosaamisen parantamiseksi. Siinä paneuduttiin erityisesti siihen, miten kierrätysakkutoimintaa harjoittava yritys perustetaan ja mitä kaikkea siinä pitää huomioida.

Uusi akkuasetus puhutti

Työpajoissa ja puheenvuoroissa pureuduttiin yritystoiminnan käytänteisiin monesta näkökulmasta. Käytettyjen akkujen käsittelyssä on vaaransa: akuista saattaa irrota käsittelyn aikana elimistölle vaarallisia aineita ja vaurioitunut akku saattaa syttyä palamaan itsestään. Ennen toiminnan käynnistämistä kannattaa pyytää rakennus- ja palotarkastaja tutkimaan toimitilat. He arvioivat suunnitellun tilan sopivuuden ja mahdolliset muutostarpeet. Tämä on erittäin tärkeää sekä oman turvallisuuden vuoksi että vakuutusten voimassaolon varmistamiseksi. Työvarusteisiin, suoja- ja ensiapuvälineisiin sekä alkusammutuskalustoon kannattaa panostaa.

Sähköturvallisuus-, tuotevastuu- ja työturvallisuuslakiin on syytä perehtyä ainakin pintapuolisesti. Mikäli työskennellään alle 120 voltin akkujen parissa ja yksinyrittäjänä, on byrokratia verrattain kevyttä. On hyvä muistaa, että viranomaistaholla, kuten Tukesilla, on ohjaus- ja neuvontapalveluita, joita kannattaa hyödyntää.

Uusi akkuasetus ja siihen liittyvä akkupassi tuovat aimo annoksen viranomaisvaatimuksia lisää. Asetuksen soveltaminen alkoi helmikuussa 2024, ja se tuo mukanaan tiukat vaatimukset akkujen turvallisuudesta, kestävyydestä ja kierrätettävyydestä. Uudelleenkäyttö ja uudelleenvalmistus määritellään prosesseiksi, joissa akkujen alkuperäinen käyttöikä palautetaan, ja ne saatetaan uudelleen markkinoille täysin toimivina. Tämä vaatii huolellista dokumentaatiota ja CE-merkintöjä, jotta tuotteiden turvallisuus ja vaatimustenmukaisuus voidaan varmistaa.

Akkuasetus sisältää vaatimuksen digitaalisesta akkupassista. Sen avulla voidaan seurata, miten hyvin akku täyttää asetetut kestävyyteen, turvallisuuteen ja kierrätettävyyteen liittyvät vaatimukset. Uudelleenkäyttöön valmisteltu akku tai akku, jonka käyttötarkoitus on muutettu, vaatii uuden akkupassin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että korjattuun akkuunkin tulee tehdä uusi akkupassi.

Pelkona on, että uusi akkuasetus hukuttaa akkujen valmistuksen uudelleenkäyttöön omaan mahdottomuuteensa, mikäli dokumentaatiovaatimukset nousevat samalle tasolle kuin uusien akkujen valmistamisen. Tällöin kappalekohtaisia akkuja ei välttämättä ole enää järkevää valmistaa. Akkuasetus astuu voimaan vaiheittain ja akkupassin on oltava käytössä 18.2.2027 -alkaen. Lähivuodet näyttävät, kuinka paljon dokumentaation lisävaatimuksia tulee uudelleenkäyttöön valmistetuille akuille.

Yrityspalvelutoimijoille tärkeää tietoa

Virtaveistämö oli erityisen hyödyllinen yrityspalveluhenkilöstölle, koska siinä sai konkreettisia työkaluja ja tietoa, joita voidaan hyödyntää asiakaspalvelussa. Työpajojen käytännönläheisyys yhdistettynä asiantuntijapuheenvuoroihin takasi sen, että osallistujat saivat kattavan kuvan kierrätysakkuliiketoiminnan viranomaisvaatimuksista ja vastuista ja mitä pohjatöitä tulee tehdä ennen liiketoiminnan käynnistämistä.

Virtaveistämö on tapahtumana oiva esimerkki siitä, kuinka yhden päivän aikana voidaan tuoda kaikki tarvittava perustieto toimialan vaatimuksista ja nostaa yrityspalveluiden osaaminen sille tasolle, että ohjaus- ja neuvontapalveluita voidaan tarjota. Virtaveistämön sisällön ansiosta mukana olleille hahmottui hyvä kokonaiskuva siitä, mitä vaatimuksia tällä kierrätysakkuihin liittyvällä toimialalla on, ja miten kierrätysakkuliiketoimintaa suunnittelevaa asiakasta voi opastaa ja auttaa.

KASVA - Kestävää kasvua mikro- ja pienyrityksiin TKI- toimijoiden ja yrityspalveluiden maakunnallisella yhteistyöllä -hanke on Pohjois-Pohjanmaan eri puolilla toimivien matalan kynnyksen yrityspalvelutoimijoiden, yrittäjien, tutkijoiden ja innovaatiotoimijoiden ryhmähanke, jonka päätavoitteena on edistää alueen yritysten kestävää kasvua, uudistumista ja kehittymistä, muutoskyvykkyyttä sekä alueiden elin- ja pitovoimaa. Hanke on EU:n osarahoittama, ja sen päätoteuttaja on Oulun yliopisto. Muita toteuttajia ovat Centria-ammattikorkeakoulu Oy, Haapaveden-Siikalatvan seudun kuntayhtymä, Koillis-Suomen kehittämisyhtiö Naturpolis Oy, Limingan kunta, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry ja Utajärven Yrityspuisto Oy, joista kukin vetää omaa osahankettaan.

Kirjoittaja:
Pasi Anttila, projektipäällikkö, Haapaveden-Siikalatvan seudun kehittämiskeskus