Työniloa ja onnistumisia metsästämässä -osaamisilla ja paremmalla itsetuntemuksella tulosta

Suurin osa ihmisistä haluaa tuntea joskus flow -tilan työssään. Tunteen, jossa ajan ja paikan taju katoaa ja keskittyminen on täydellistä. Vielä hienompaa on olla osa samaa tavoitetta ajavaa osaavien ihmisten tiimiä ja saada vaikuttaa työtehtäviin ja tavoitteisiin. Tilastokeskuksen Yrittäjät Suomessa -tutkimuksen mukaan yrittäjistä 62 prosenttia naisista ja 47 prosenttia miehistä kokee olevansa innostuneita työstään. Kaikista yrittäjistä 44 prosenttia totesi olevansa nykyiseen työhönsä erittäin tyytyväisiä, kun palkansaajilla vastaava osuus oli 34 prosenttia.
nainen laittaa päälleen essua kukkakaupassa ja nauraa toisen naisen kanssa

Rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin tunnustaa, että kaikessa työssä on myös tylsiä rutiineja, hankalia työkaluja, hankalia ihmisiä, häiriötekijöitä, ärsyttäviä töitä ja turhauttavia kokouksia. Joskus motivaatio vain katoaa ilman näkyvää syytä. Joskus ongelman perimmäinen syy voi olla se, että työsi vaatii sinua työskentelemään omien arvojen vastaisesti tai sitä vastaan mitä ihmisenä olet. Joten avain motivaation metsästykseen on työskennellä sen kanssa, kuka olet, ei itseäsi eikä omia arvoja vastaan.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on ihmisen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen kokonaisuus ja mielenterveyden pohja. Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen saa kykynsä käyttöönsä, selviytyy elämään kuuluvien haasteiden kanssa, kykenee ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan ja tekemään töitä.

Tunne itsesi ja työminäsi rajat

Säännöllinen viikkotyöaika on yrittäjämiehillä keskimäärin kolme tuntia pidempi kuin palkansaajamiehillä. Yrittäjänaisilla viikkotyöaika on keskimäärin kaksi tuntia kanssasisariaan pidempi. Työnantaja- ja maatalousyrittäjistä lähes puolet kertoi tekevänsä vähintään 50 tunnin työviikkoa. Työnantajayrittäjien keskimääräinen mitta oli noin 46 tuntia, ja maatalousyrittäjillä 45 tuntia.

Työn määrä ja vaikeudet kuormittavat, mutta samoin kuormittaa positiivinen stressi. Tällöin ihminen voi olla ylivirittyneisyyden tilassa, joka pitkässä juoksussa johtaa ongelmiin. Tietotyö on usein kokonaisvaltaisesti persoonalla tehtävää työtä, jossa innostutaan ja ihminen palaa isolla liekillä. Lisäksi suurin osa tietotyöstä muuttuu jatkuvasti ja muutos vaatii oppimista. Siksi on tärkeää oppia myös palautumaan ja löytämään tuottavat hetket.

Ensin sinun on opittava kuinka opit ja milloin olet tuottavin älyllisen tietotyön tekemisessä. Usein suunnittelutyöt ja kirjoittaminen ovat niitä tehtäviä, jotka kannattaa tehdä, kun tunnet olevasi valoisimmillasi ja energisin. Joskus uudet ideat tulevat ja ongelmat ratkeavat, kun kehosi on aktiivinen ja teet jotain fyysistä. Siksi kävelylenkki kesken työpäivän voi joskus tuoda esiin etsimäsi idean.

Jos olet aamuvirkku, kannattaa nousta aikaisin tekemään työt. Jos haluat valvoa myöhään, tee töitä iltaisin. Kuitenkin monet työpaikat edellyttävät, että työskentelet tiettyyn aikaan tietyssä paikassa, mikä vähentää tuottavuutta. Ihmiset eivät aina voi tehdä parastaan yhdeksästä viiteen -aikahaarukassa. Useimmilla työpaikoilla kuitenkin tarvitaan kaksisuuntaista kommunikointia henkilökohtaisesti ja palavereissa. Se asettaa aikatauluillesi joitain vaatimuksia. Mutta näissä rajoissa olisi hyödyllistä tutkia vaihtoehtojasi. Kuuntele mieltäsi ja kehoasi, kuuntele lähimpiä kollegoitasi ja keskustele siitä, mikä toimisi sinulle ja teille parhaiten.

Kurinalaisuutta tarvitaan nykyisessä someajassa

Toinen motivaation tappaja on keskittymisen menettäminen johonkin epäolennaiseen, kuten sosiaaliseen mediaan, puheluihin tai kolmanteen kahvikupilliseen aamupäivän aikana. Joskus olisi hyödyllistä sammuttaa kännykkä muutamaksi tunniksi varmistaaksesi, ettei mikään häiritse sinua. Aseta itsellesi tavoite, jonka jälkeen annat itsellesi luvan kurkistaa sometilillesi. Sosiaalinen media kaappaa helposti mukavaan virtaan uusia linkkejä, mielenkiintoisia videoita, kuvia jne. Samalla menetät aikaa ja kiinnostusta varsinaiseen työhösi.

Jotkut ihmiset ovat pitäneet hyödyllisenä Pomodor-taktiikkaa: työskentele 25 minuuttia, pidä viiden minuutin tauko ja jatka sitten. Voit asettaa itsellesi tavoitteeksi esimerkiksi kolme tomaattia suunnitteluun ja kaksi kirjoittamiseen. Listojen tekeminen tai vaikkapa Kanban-taulukon käyttö auttaa. On erittäin hyödyllistä tehdä laajoja listoja ja visualisoida tehtäväsi, aikataulusi, tehtävät, jotka ovat työn alla ja ne, jotka ovat vielä tekemättä.

Pysy positiivisena

Töissä tulee eteen tylsiä tehtäviä ja epäonnistumisia. On tärkeää keskustella niistä kollegojesi ja esimiehesi kanssa. On myös tärkeää vain hyväksyä ja olla tyytyväinen tehdystä työstä, vaikka työ ei olisikaan ollut menestys. Jos epäonnistuminen on sinusta kiinni, merkitse opitut asiat muistiin ja hyödynnä ne mahdollisuutena tehdä asiat eri tavalla ensi kerralla.

Kiireisille yrittäjille joustava verkkokurssi voi olla paras tapa opiskella. Joskus hyvä verkkokurssi voi auttaa löytämään ratkaisut työpaikan tai oman yrityksen ongelmaan. Mikroyrittäjyyden verkko-opinnoissa kehitetään oman yrityksen toimintaa uusimman tutkimustiedon pohjalta. Niissä voit kehittää johtamista, viestintää, digimyyntiä ym.

On tärkeää valita huolellisesti työpaikat ja ihmiset, joiden kanssa vietät aikaa. Samoin kannattaa valita ystäväsi. Pysy ihmisten kanssa, jotka tuovat sinusta parhaan puolen esiin ja jotka saavat sinut tuntemaan olosi hyväksi. Yhtä tärkeää on valita työskentelystrategiasi ja -menetelmäsi tavalla, jossa olet tuottavin.

Yleensä sekä työn että ihmissuhteiden hallinta johtuu siitä, että tiedät, kuka olet, hyväksyt arvosi ja persoonallisuutesi sellaisena kuin se on. Sieltä tulee sisäinen motivaatiosi. Sisäinen motivaatio johdattaa sinut esteiden läpi niihin päiviin, jolloin olet kiitollinen siitä, että olet oikeassa paikassa oikeiden ihmisten kanssa tekemässä sinulle merkityksellisiä asioita.

Kirjoittaja: Päivi Lohikoski, FT, koulutuspäällikkö, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti

Kuva: Amina Filkins, Pexels