Kirjaston blogi
Kirjoituksia ja tarinoita kirjastomaailmasta, mielenkiintoisista tietoaineistoista ja niiden taustoista – tervetuloa Oulun yliopiston kirjaston blogiin!
Esteettömyys ja saavutettavuus ovat käytännön toimia ja valintoja, joiden tavoitteena on tehdä kirjastosta kaikkia käyttäjiä palveleva paikka – niin fyysisesti kuin digitaalisestikin. Esteettömyys tarkoittaa, että tilat ovat kaikkien käyttäjien saavutettavissa mahdollisista toimintarajoitteista huolimatta. Näihin rajoitteisiin voi kuulua esimerkiksi näkö-, kuulo- tai liikuntarajoitteita sekä muita toimintarajoitteita, kuten oppimisvaikeuksia. Saavutettavuus on käsitteenä laajempi ja kattaa tilojen lisäksi muun muassa verkkoympäristöt ja -palvelut. Saavutettava kirjasto on inklusiivinen oppimisympäristö, joka edistää kaikkien käyttäjien mahdollisuuksia päästä tiedonlähteille.
Kirjaston saavutettavuusoppaaseen on kerätty hyödyllistä tietoa muun muassa kirjaston tarjoamien e-aineistojen saavutettavuudesta.
Oulun yliopiston kirjaston neljän toimipaikan esteettömyyttä on esitelty kirjaston verkkosivuilla. Johtuen rakennusten iästä ja suunnitteluvaiheessa tehdyistä ratkaisuista, kaikki tilat eivät ole esteettömiä. Kirjaston asiakaspalvelu auttaa toimintarajoitteisia asiakkaita kaikissa kirjaston kokoelmiin ja tiloihin liittyvissä kysymyksissä.
Kuluneena vuonna kiersimme kirjaston saavuttavuustyöryhmän kanssa läpi kirjastojen tilat kiinnittäen huomiota muun muassa opasteiden selkeyteen ja kaksikielisyyteen, kulkuväylien esteettömyyteen, kalusteiden sopivuuteen erilaisille käyttäjille sekä tilojen äänimaailmaan. Apuna käytimme Kuntaliiton 2017 julkaisemaa yleisten kirjastojen saavutettavuussuositusta. Huomasimme kehityskohteita kaikissa toimipaikoissamme ja lähdimme pienin askelein korjaamaan tilannetta muun muassa opasteita uusimalla. Kerromme seuraavaksi muutamia esimerkkejä muista viime aikoina tehdyistä esteettömyysparannuksista.
Hankimme kirjastosaliin työskentelyergonomiaa parantavan uuden korkeussäädettävän työskentelypisteen sekä korkeussäädettävän tiedonhakupäätteen. Korkeussäädettävällä pöydällä oleva lainaus- ja palautusautomaatti mahdollistaa kaikille sujuvan asioinnin Sosiaali- ja terveysalan kirjastossa myös omatoimiaikaan.
Lääketieteen kirjastossa työskentelypisteet on uusittu vuonna 2018 remontin yhteydessä, ja kaikki asiakkaiden käytössä olevat työasemat ensimmäisen ja toisen kerroksen auloissa ovat korkeussäädettäviä. Hankimme Lääketieteen kirjastoon myös infonäytön, joka tukee ajantasaista asiakasviestintää asiakaspalvelupisteen vieressä myös kirjaston omatoimiaikoina.
Hankimme uusia korkeussäädettäviä pöytiä
Asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja korkeussäädettäviä työskentelypöytiä oli jo entuudestaan ensimmäisen kerroksen lehtilukualueen läheisyydessä. Korkeussäädettäviä pöytiä hankitaan lisää tulevaisuudessa varmistaaksemme, että yhä useammalla asiakkaalla on mahdollisuus säätää työskentelypaikka kirjastossa omien tarpeidensa mukaiseksi. Pegasuksen asiakaspalveluun on myös tulossa induktiosilmukka kuulokojetta käyttävien asiakkaiden asiointia helpottamaan.
Kirjastotilojen esteettömyyden parantaminen on projekti, joka jatkuu edelleen. Kohtaatko esteitä kirjaston käytössä? Voit antaa palautetta anonyymilla palautelomakkeella, valitse aihealueeksi saavutettavuus. Voit halutessasi antaa palautetta myös suoraan kirjaston henkilökunnalle tai sähköpostilla osoitteeseen kirjasto@oulu.fi. Asiakkailta saatu palaute auttaa meitä kehittämään palveluitamme ja tilojamme saavutettavammiksi ja toimivammiksi kaikille käyttäjille.
Kirjoittajat:
Tommi Lindström
Kirsi Vähäkangas
Leena Ilkko
Oulun yliopiston kirjasto
Kirjoituksia ja tarinoita kirjastomaailmasta, mielenkiintoisista tietoaineistoista ja niiden taustoista – tervetuloa Oulun yliopiston kirjaston blogiin!