Inarinsaame, koltansaame ja pohjoissaame

Saamen kielen maisteriopinnoissa opiskelet pohjoissaamea, inarinsaamea tai koltansaamea Oulun yliopistoon kuuluvassa Giellagas-instituutissa, jolla on valtakunnallinen vastuu saamen kielestä Suomessa.

Saamen kielet, Kielten ja kirjallisuuden maisteriohjelma

Aloituspaikkoja

1 inarinsaame
1 koltansaame
1 pohjoissaame

Tutkintonimike

Filosofian maisteri

Opintojen kesto

2 vuotta

Opintojen laajuus

120 opintopistettä

Hakuaika

Kevään toinen yhteishaku 11.-25.3.2025

Tutustu alaan

Opiskele saamen kieliä Oulussa

  • Saamen kielen oppiaineessa tutkitaan ja opetetaan pohjoissaamea, inarinsaamea ja koltansaamea. Kukin näistä on nyt oma hakukohteensa.
  • Huomioi hakiessasi, että pohjoissaamen opetuskieli on pohjoissaame, inarin- ja koltansaamen kieliä opiskellaan aluksi suomeksi.
  • Oppiaineen tavoitteena on kouluttaa kieliasiantuntijoita saamelaisen yhteiskunnan tarpeisiin.
  • Saamen kielten asiantuntijat työllistyvät erittäin hyvin.
  • Voit lähteä opiskelijavaihtoon alkuperäiskansaopintoja tarjoaviin yliopistoihin.

Puäʹđ! Puáđi! Boađe!

Saamen kielen ammattilaisena kieli on sinulle sekä väline että tutkimuksen kohde. Voit valita kolmen hakukohteen väliltä, jotka ovat inarinsaame, koltansaame ja pohjoissaame. Inarinsaamessa ja koltansaamessa opinnot alkavat alkeista, tukiopetuskielenä suomi. Pohjoissaamen hakukohteeseen hakevien edellytetään jo hallitsevan kieltä, sillä se on tarkoitettu pohjoissaamea äidinkielenään opiskeleville.

Inarin- ja koltansaamen pääaineopinnot järjestetään etäopetuksena. Yleiset opinnot ja sivuaineopinnot saattavat kuitenkin edellyttää läsnäoloa Oulussa.

Saamen kielen opetuksen ja tutkimuksen painopisteitä ovat kielen rakenne ja käyttö, puhuttu ja kirjoitettu kieli, kielen teoreettinen ja käytännön kielenhuolto sekä kielen vaihtelu ja kehitys. Inarinsaamen ja koltansaamen opetuksen ja tutkimuksen painopiste on edellämainittujen lisäksi kielten elvytystyössä.

Yhteistyötä saamelaisalueen toimijoiden kanssa

Saamen kielen oppiaine tekee yhteistyötä Tromssan yliopiston ja Koutokeinon Saamelaisen korkeakoulun kanssa. Yhteydet Suomen saamelaisinstituutioihin, kuten Saamelaiskäräjiin, ovat niin ikään vahvat.

Opintoihisi kuuluu vähintään yksi työharjoittelu, jossa käytät saamen kieltä. Harjoittelupaikkoja ovat esimerkiksi Yle Sápmi, Saamelaiskäräjät, Saamelaismuseo Siida, kielipesä tai päiväkoti.

Saamen kielten lisäksi Giellagas-instituutissa opiskellaan ja tutkitaan saamelaista kulttuuria.

Monipuoliset työllistymismahdollisuudet

Opintojesi aikana kouluttaudut asiantuntijaksi ja kielen osaajaksi saamelaisen yhteiskunnan tarpeisiin. Valmistuneet saamen kielen opiskelijat työllistyvät erittäin hyvin. Saamen kielen opinnot tarjoavat sinulle kansainväliset uramahdollisuudet saamelaisalueella, joka ylittää Pohjoismaiden rajat.

Valmistuttuasi ammattinimikkeesi voi olla esimerkiksi:

  • tutkija
  • kääntäjä
  • toimittaja
  • oppimateriaalituottaja
  • kieliteknologi.

Tutustu saamen kielten opintosisältöihin

Löydät saamen kielen maisteriopintojen rakenteen ja kurssisisällöt Oulun yliopiston opinto-oppaasta.