Oulussa on hyvä yrittäjyyden ekosysteemi
Tuotantotaloutta opiskeleva Peetu Virkkala ajautui Oulun yliopiston erilaisiin yrittäjyyskuvioihin mukaan vähän vahingossa.
”Lähdin mukaan toimintaan jo fuksivuonna Startup Weekend -yrittäjyystapahtuman kautta. Olen osallistunut siihen viisi kertaa. Lähdin mukaan, koska tapahtumissa oli hyvä henki ja niissä tapasi uusia, kiinnostavia tyyppejä”, Virkkala sanoo.
Startup Weekend on jokavuotinen tapahtuma kaikille startupeista ja yrittäjyydestä kiinnostuneille. Virkkala on myös järjestänyt kursseja ja organisoinut yrittäjyystoimintaa Oulu Entrepreneur Societyn opiskelijavetoisessa yrittäjyysyhteisössä.
”Oulussa on vahva startup-osaaminen. Moni opiskelija on rekrytoitu kotimaisiin ja kansainvälisiin startupeihin jo opiskeluaikana”, Virkkala tietää.
Case-kilpailuissa ratkotaan yritysten ongelmia
Yrittäjyys on pinnalla ja kiinnostaa opiskelijoita. Virkkala kehuu Oulun yliopiston kaikille avoimia yrittäjyysopintoja.
”Parhaassa tapauksessa ne tuovat yhteen eri alojen ihmisiä. Meillä on täällä monialainen yliopistoyhteisö. Rohkaisisin ihmisiä tulemaan mukaan yrittäjyystapahtumiin mitä erilaisemmilla taustoilla, sillä tulevaisuuden yrityksissä tarvitaan kaikenlaista osaamista!”
Innovaatiokilpailuista kokemusta
”Olen ollut mukana useissa niin sanotuissa case-kilpailuissa ja saavuttanut niissä menestystäkin. Kilpailut etenevät yleensä siten, että yrityksellä on jokin ongelma ja opiskelijoita kutsutaan kehittämään siihen ratkaisuja. Kyseessä on eräänlainen aivoriihi, jossa ideoidaan ryhmässä. Nämä ovat tosi hauskoja tilaisuuksia, joissa voi parhaimmillaan löytää itsestään piileviä kykyjä.”
Aiempaa kokemusta case-kilpailuista tai esimerkiksi koodaamisesta ei tarvita, vaan ideointiin voi osallistua kuka tahansa, yksin tai yhdessä kaverin kanssa. Virkkala on osallistunut myös erilaisiin hackathoneihin.
”Joissakin on koodattu, joissain kehitetty ideaa tai protoa. Olennaista on lähteä mukaan ennakkoluulottomasti ja uskaltaa sanoa tyhmältäkin kuulostavat ajatukset ääneen. Toisaalta jääräpäinen ei voi olla. Yhteistyössähän näitä juttuja tehdään”, Virkkala painottaa.
Harvalla on kaikki osaaminen omissa hyppysissään, joten erilaiset tapahtumat, kilpailut ja hackathonit ovat Virkkalan mukaan mainio paikka verkostoitua ja kehittää ryhmätyötaitoja.
”Tulevaisuuden työelämä on elinikäistä oppimista, joten näitä taitoja on hyvä hioa jo opiskeluvaiheessa. Samalla voi saada positiivisia kokemuksia siitä, mitä sitä oikeastaan osaa”, Virkkala kannustaa.
Tämä juttu on #UniOulu-lehden sisältöä.