Kainuulaisia näkemyksiä esittämässä eurooppalaisen maatalouden kehittämiseen

EU CAP Networkin fokusryhmät ovat pitkään jatkunut työkalu eurooppalaisessa maatalouden kehittämisessä ja kehitysstrategioiden luomisessa. Niihin valitaan aina eri puolilta Eurooppaa 20 asiantuntijaa. Heidän joukossaan on neuvojia, tutkijoita, viljelijöitä tai heidän järjestöjensä edustajia, maatalousasioiden hallintoihmisiä, kouluttajia ja liiketoimintaihmisiäkin. Ryhmä valmistelee käsiteltävästä aiheesta loppuraportin yhdessä EU CAP Networkin tukiyksikön kanssa, jossa ryhmän on vedettävä yhteen nykytilanne haasteineen ja kehitystarpeineen sekä annettava suosituksia tulevaisuutta varten. Ryhmä kokoontuu kahdesti kasvokkain ja väliaika tehdään töitä etänä.
Osallistujat työskentelivät kokouksessa neljän pyöreän pöydän ympärillä. Välillä esiteltiin työntuloksia muille tai kuunneltiin taustoittavia esityksiä järjestäjiltä.
Osallistujat työskentelivät kokouksessa neljän pyöreän pöydän ympärillä. Välillä esiteltiin työntuloksia muille tai kuunneltiin taustoittavia esityksiä järjestäjiltä.

Tutkimuspäällikkö Pekka Kilpeläinen osallistui 20.–21. marraskuuta Portugalin Lissabonissa järjestettyyn fokusryhmän kokoukseen. Fokusryhmän työn aiheena on Alternative solutions for livestock product differentiation eli kuinka karjatalous pystyisi hankkimaan lisää kannattavuutta ja lisäarvoa tuomalla markkinoille erilaisia ja eri kuluttajaryhmiin vetoavia tuotteita. Tarkastelussa on mm. elintarvikkeiden leimat ja laatujärjestelmät, tuotantotavat ja uudet tuoteinnovaatiot.

Ryhmän ensimmäisessä kokouksessa Portugalissa perehdyttiin nykytilanteeseen, sovittiin aiheet, joihin loppuraportissa erityisesti perehdytään sekä tehtiin työjako. Pekan osalle tuli pohtia viiden hengen suomalais-, itävaltalais-, kreikkalaisporukassa tuotteiden laatujärjestelmiä ja tuoteleimoja. Tähän kuuluu mukaan myös kuluttajien tarpeet tietää eläinten hyvinvoinnista ja terveydestä. Työn on oltava valmis kevään korvalla, jolloin ryhmä tapaa taas kasvokkain vielä tietämättömässä paikassa Eurooppaa. Itse asiassa ryhmäläiset saavat itse ehdottaa ja perustella seuraavan kokoontumispaikan. Ehtona on, että kokouspaikan läheisyydessä on myös kiinnostava kenttävierailun kohde.

Ryhmät ovat hyvä verkottumispaikka, ja osallistujamme mielestä vielä mukavampaa oli päästä keskustelemaan asiastaan innostuneiden ja työn tekemiseen valmistuneiden asiantuntijoiden kanssa. Siinä oppii paljon ja väliin voi kertoa omistakin näkemyksistään. Vuosien mittaan fokusryhmien käsittelemiä aiheita on päätynyt muutaman vuoden viiveellä myös Horizon-hakuihin. Odotetaan ja katsotaan, miten käy tämän aiheen kanssa.

Viimeksi päivitetty: 25.11.2024