Kainuussa kehitetään urheiludatan hallintaa ja hyödyntämistä

Järjestyksessään kolmas Kainuun urheilun ja data-analytiikan ohjelman alainen hanke (KUHA3) käynnistyi syyskuun alussa. Ohjelman tavoitteita ja hanketta viedään eteenpäin Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön, Kajaanin ammattikorkeakoulun ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n toimesta. Päämäärä on tuottaa ratkaisuja haasteeseen monimuotoisen sekä usein eri paikoissa olevan urheiludatan hallinnasta ja sen hyödyntämisestä eri alustoilla. Hanke tukee Kajaanin seudun ekosysteemisopimuksen mukaisten tavoitteiden täyttymistä urheilu- ja hyvinvointidatan laajamittaisesta keräämisestä ja datan hyödyntämisestä vuoteen 2028 mennessä. Tarkoitus on, että tuloksista hyötyvät sekä yritys- että TKI-kenttä.
Kainuussa kehitetään urheiludatan hallintaa ja hyödyntämistä. Kuva kuvapalvelu MOSTPHOTOS.

Tavoitteena on saattaa kehitystyö aiheen parissa pisteeseen, jossa urheiludatan keruuta ja visualisointia voidaan aloittaa pilotoimaan urheilijoilla sekä valmentajilla. Tätä varten tullaan kehittämään tuotantoversiot urheilun ja hyvinvoinnin data-altaasta ja datan visualisointisovelluksesta. Lisäksi ryhdytään niiden koekäyttöön urheilijoiden suorituskyky- ja hyvinvointidatoilla.

Hanke liittyy läheisesti myös Olympiakomitean koordinoimaan Suomalaisen urheilun datastrategiatyöhön, jossa pyritään keskitettyihin urheilun tietoratkaisuihin ja tätä kautta laadukkaampiin valmentautumisprosesseihin sekä suomalaisten kilpailumenestyksen parantamiseen. Suomen Olympiakomitea on Sotkamon kunnan rinnalla yksi hankkeen osarahoittajista.

”KUHA-hankkeella on keskeinen asema kansallisen liikunnan ja urheilun tietovarannon rakentamisessa ja se luo osaltaan edellytyksiä tiedolla johtamiselle ja liikuntatieteelliselle tutkimukselle sekä tukee pitkällä tähtäimellä valmennusosaamiseen kehittämistä ja urheiluarkea. Hanke tukee vahvasti Olympiakomitean koordinoimaa urheilun datastrategiatyötä ja vastaa oleellisesti urheilu- ja liikuntayhteisön kansallisen tietoteknisen ratkaisun vaatimuksiin ”, kertoo digipäällikkö Juha Saapunki Suomen Olympiakomiteasta.

Valmistuvat tuotantoversiot ovat alkuun käytössä Vuokatti-Rukan toimintaympäristössä (urheiluakatemia, Olympiavalmennuskeskus ja liikuntateknologian yksikkö) sekä myös laajemmin suomalaisessa urheilu- ja hyvinvointikentässä. Lisäksi hanke tuottaa tärkeää osaamista sensitiivisen urheiludatan keruusta.

Syntynyttä osaamista ja menetelmiä tullaan esittelemään myös hyvinvointisektorin suuntaan, mikä on suuri mahdollisuus molemmille toimijakentille. Urheilun parissa tehtävää kuormittumisen seurantaa, monipuolista datan keruuta ja kyseisten data-aineistojen visualisointia yhdessä hankkeen tulosten kanssa on mahdollista hyödyntää myös hyvinvoinnin edistämisessä. Tulevaisuudessa liikunnan edistämisen toimet sekä terveydenhuolto tulevat etsimään ratkaisuja ennaltaehkäisevien toimien aikaansaamiseksi ja ihmisten toimintakyvyn ylläpitämiseksi mahdollisimman pitkään. Jotta liikunta voisi olla yhä vahvemmin esillä hyvinvoinnin edistämistyössä, tarvitaan moniammatillista yhteistyötä, jossa mm. data-, sosiaali- ja terveys- sekä liikuntatieteet lähestyvät toisiaan enemmän. Tähän Olympiakomitean vetämän valtakunnallisen urheilun datastrategiatyön sekä Kainuun urheilun ja data-analytiikan ohjelman saavuttamat tulokset ja kokemukset voivat toimia hyvänä esimerkkinä.

”Kainuun urheilun ja data-analytiikan ohjelman tuloksia ja oppeja voidaan hyödyntää hyvinvointiin ja terveyteen liittyvän datan hallinnassa ja käsittelyssä. Data ja data-analytiikka mahdollistavat mm. ennakoinnin edistämään ihmisten terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia. Datan ja digitaalisten palvelujen hyödyntäminen voivat tulevaisuudessa auttaa entistä enemmän palvelujen saatavuudessa mm. pitkien välimatkojen Kainuussa,” kertoo johtaja Niina Ahtonen Center for Measurement and Information Systems:stä (CEMIS)

Hanke on käynnistynyt 1.9.2024 ja päättyy 31.12.2025. Hankkeen päärahoitus (EAKR 60 %) tulee Kestävän kaupunkikehittämisen ja Kajaanin seudun ekosysteemisopimuksen kautta. Hanketta osarahoittavat lisäksi Sotkamon kunta (25 % hankkeen kokonaiskustannuksista) ja Suomen Olympiakomitea (n. 5,8 % hankkeen kokonaiskustannuksista).

Lisätietoja:
Anni Hakkarainen, projektipäällikkö,
anni.s.j.hakkarainen@jyu.fi,
040 777 3103

Viimeksi päivitetty: 18.11.2024