MITY mukana valtakunnallisilla luonnontuotepäivillä

Mittaustekniikan yksikkö esitteli luonnontuotealaan liittyviä hankkeitaan valtakunnallisilla luonnontuotepäivillä Oulussa 13.–14.11.2024. Hanketorilla esiteltiin jo päättynyttä LORA-hanketta, sekä Kasvi+ -, Luonnontuotealan ekosysteemi itäiseen Suomeen- ja UURA -hankkeita. LORA-hankkeen viidestä demonstraatiosta oli posteriesittelyt ja hankkeessa mukana olleita mittalaitteita oli myös esillä. Hankkeen demonstraatioissa mitattiin mm. mehiläispesän hiilidioksidia, lämpötilaa ja suhteellista kosteutta sekä kuusen aineenvaihduntaa aktiivisen pihkan keruualueilla.
Mittaustekniikan yksikkö esitteli luonnontuotealaan liittyviä hankkeitaan valtakunnallisilla luonnontuotepäivillä Oulussa 13.–14.11.2024.
Mittaustekniikan yksikkö esitteli luonnontuotealaan liittyviä hankkeitaan valtakunnallisilla luonnontuotepäivillä Oulussa 13.–14.11.2024.

UURA-hankkeessa kehitettyä ylikriittisen hiilidioksidiuuton maksupalvelua (SFE) esiteltiin ja luonnontuotepäivien osallistujat pääsivät tutustumaan erilaisiin SFE:llä uutettuihin öljyihin, kuten kaura- ja saksankirveliöljyyn. Kasvi+ -hankkeen tuloksia ja Luonnontuotealan ekosysteemihankkeen suunnitelmia esiteltiin postereiden muodossa, ja kiinnostusta herätti etenkin saksankirvelin ja vuorenkilven arvoaineanalyysit. Ständillä vierailijat ja yritysten edustajat olivat kiinnostuneita kaikista hankkeista ja niiden tuloksista, mutta erityisesti ylikriittisestä hiilidioksidiuutosta.

Luonnontuotepäivien aikana kuultiin mielenkiintoisia esityksiä ja yritystarinoita alalta sekä päästiin tutustumaan oululaisiin luonnontuotealan yrityksiin ja muihin alan toimijoihin. Luonnontuotealan kuuma peruna on edelleen thaipoimijoihin liittyvät ongelmat, ja niiden vaikutukset koko luonnonmarja-alaan. Viime vuosina marjojen somemyynti ja harmaa välitystoiminta on lisääntynyt ja teollinen poiminta vähentynyt.

valtakunnallisilla luonnontuotepäivillä Oulussa 13.–14.11.2024

Marja-alan ongelmien lisäksi kuultiin myös innostavia esityksiä laidasta laitaan, kuten kosteikkoviljelyn mahdollisuuksista, fermentoinnista, lähiruoan myynnin ja jakelun ratkaisuista sekä metsämarjojen endofyyttisistä mikrobeista. Viimeisimmästä esityksestä mieleen jäi se, että marjan kypsyysaste, sääolosuhteet ja keruupaikka vaikuttavat siihen, mitä mikrobisukuja ja kuinka runsaasti mustikan sisällä esiintyy (Phuong Nguyen, Oulun yliopisto: The undiscovered endophytic microbiome inside wild bilberry fruit: diversity and main influencers).

Seminaaripäivän huipensi ohjelmallinen illallinen, jonka aikana palkittiin mm. vuoden luontoyrittäjäksi MITY:n kanssa tiivistä yhteistyötä tekevä Idea Nature Oy. Seuraavan päivän retkellä tutustuttiin Kasvishovi Oy:n tukkutoimintaan ja lähiruokaverkostoon, ohjelmallisia luontopalveluita tarjoaviin Loihakkaan ja Aitoluotoon, Marjarannikon yritykseen, joka valmistaa täysmehuja ja marjajauheita, Linnunradan tilaan, joka myy öljyhamppupohjaisia tuotteita ja alpakka-aktiviteettejä sekä ChocoSomnia-suklaayritykseen, joka käyttää tuotteissaan paljon luonnontuotteita.

Viimeksi päivitetty: 22.11.2024