Pienet asiat voivat tuottaa suuria säästöjä kiinteistöissä

Kahina-hanke analysoi Kajaanin pääkirjaston sähkönkulutuksen. Analyysin mukaan sähkönkulutusta voitaisiin pudottaa reippaasti. Jopa 20 000 euron vuosittaiset säästöt olisivat odotettavissa nykyhetkeen verrattuna.

Kahina-hanke analysoi Kajaanin pääkirjaston sähkönkulutuksen. Analyysin mukaan sähkönkulutusta voitaisiin pudottaa reippaasti. Jopa 20 000 euron vuosittaiset säästöt olisivat odotettavissa nykyhetkeen verrattuna.

Monesti energiansäästö on myös ilmastolle hyvä. Niin myös Kajaanin pääkirjaston tapauksessa. Jopa kahden suomalaisen kasvihuonekaasupäästöt voitaisiin hyvittää. Kajaanin pääkirjasto lämpiää kaukolämmöllä. Eli suurin sähkönkuluttaja on ilmanvaihto. Ledilamput on jo vaihdettu kirjastolle.

Mistä säästöt Kajaanin pääkirjastolla syntyisivät?

Pienistä asioista ja pienistä investoinneista. Kirjastolta ilmeni esimerkiksi sellainen, että uusilla ilmanvaihtokoneen asetusarvoilla voidaan säästää jopa 7 000 euroa vuodessa.

Mitä muut voisivat ottaa opiksi Kajaanin pääkirjaston havainnoista?

Kirjaston nykyinen ilmanvaihto mahdollistaisi sisäilma-asetusten mukaan jopa 1 500 ihmisen läsnäolon samanaikaisesti. Mikä on ilmanvaihdon suuruus sinun omistamassasi tai hallinnoimassa kiinteistössä? Onko ilmanvaihtosi ylimitoitettu?

Kajaanin pääkirjastolla ilmanvaihtoa voitaisiin todennäköisesti pudottaa kymmeniä prosentteja ilman, että kiinteistön käyttäjät huomaisivat muutosta. Kolmanneksen pudotuksellakin mahdollinen eurosäästö sähkölaskussa olisi vajaat 5 000 euroa. Säästöt voivat olla todellisuudessa vieläkin suuremmat, koska pienemmällä ilmanvaihdolla on vähemmän lämmitettävää kylmää ulkoilmaa. Jutun alussa mainittiin kirjaston vaihdetut ledilamput. Kirjastolla on yli tuhat lamppua. Ledilamppujen vaihdon myötä vuosittaista säästöä on luvassa noin 8 000 euroa.

Kahina-hankkeen tekemä analyysi oli Kajaanin kaupungin jatkuvaa energiatehostamista. Analyysin ehdotuksia kaupunki on jo ehtinyt toteuttaa. Tämä yksittäinen kiinteistöesimerkki avatkoon, että kiinteistöissämme ovat mahdollisuudet merkittäviin energiatehokkuusloikkiin. Kajaanin pääkirjaston tapaus on todennäköisesti enemmän tavanomainen kuin poikkeuksellinen. Kansallisesti tiedetään, että kirjastot vievät yllättävän paljon sähköä kiinteistön luonne huomioiden. Se, että kiinteistön tekniikka toimii, ei takaa vielä tehokkuutta.

KAHINA-hanke (A75833) on Euroopan Unionin aluekehitysrahaston hanke. Kahina – Kainuun ja Koillismaan kunnat hiilineutraaleiksi -hankkeen päätoteuttaja on Kajaanin yliopistokeskus.

Tuomas Niskanen on diplomi-insinööri ja työskentelee projektipäällikkönä Kahina-hankkeessa.

Jari Komulainen on kone- ja tuotantotekniikan insinööri ja työskentelee projekti-insinöörinä Kahina-hankkeessa.

Viimeksi päivitetty: 6.4.2022