Tavoite kirkkaana mielessä – kaksoisuran kautta liikuntatieteiden maisteriksi Vuokatista

Jyväskylän yliopiston ja Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) vuonna 2019 aloittaman urheilijoille suunnatun kaksoisuran mahdollistavan liikuntateknologian koulutuspolun ensimmäiset opiskelijat ovat aloittaneet maisterivaiheen opintoja liikuntateknologian yksikössä. Kainuulaisen liikuntateknologian koulutuspolun ensimmäinen vaihe (insinööri tai tekniikan alan tradenomi) opiskellaan Kajaanin ammattikorkeakoulussa, ja varsinainen ensimmäinen lähiopetusjakso yliopisto-opinnoissa käynnistyy syyskuussa 2024 yhdessä uusien liikuntateknologian maisteriohjelmaan valittujen opiskelijoiden kanssa.
Jere Kemppainen
Jere Kemppainen

Kempeleläislähtöinen Jere Kemppainen on juuri saanut ammattikorkeakoulututkintonsa päätökseen ja käynnistää maisterivaiheen opintoja Vuokatissa. Muutaman opintokokonaisuuden hän on pystynyt suorittamaan jo vuosi sitten kesällä. Jerelle nimenomaan liikuntatieteiden maisterin tutkinto on ollut alusta alkaen päätähtäin. Muutama vuosi sitten päättynyt pesäpalloura sai nuoren miehen hakemaan aikoinaan kaksoisurapolulle. Insinööri AMK + liikuntatieteiden maisteri -yhdistelmä vaikutti hänelle täydelliseltä kombinaatiolta kohti himoittua liikuntatieteiden maisterin tutkintoa.

Sotkamon Urheilulukiosta valmistuttuaan Jerellä oli selvä visio hakeutua liikuntateknologian maisteriohjelmaan opiskelemaan. Hänen tuli kuitenkin ensin opiskella alempi korkeakoulututkinto, ja maisteriohjelman 50 opintopisteen taustaopintovaatimus ohjasi hänet Kajaanin ammattikorkeakouluun tieto- ja viestintätekniikan koulutukseen, missä hän ennätti opiskella vuoden ennen kuin kaksoisuran mahdollistavan liikuntateknologian koulutuspolun erillishaku käynnistyi keväällä 2020. Hän haki koulutusohjelmaan ja pääsi opiskelemaan. Näin hänellä oli opinto-oikeus maisteriopintoihin heti suoritettuaan AMK-tutkinnon.

Pesäpallotausta näkyy myös opinnoissa

Liikuntateknologian koulutuspolun aloittaessaan Kemppainen pelasi pesäpalloa tavoitteellisesti Sotkamossa. Opintojen ja urheilun yhdistäminen oli helppoa ja molemmat tukivat toisiaan. Loukkaantumisten varjostama oma urheilu-ura päättyi kuitenkin opintojen aikana, mutta Jeren halu rakentaa tuleva työura liikuntaan liittyen säilyi. Hänen ajatuksissaan liikunnan ja teknologian yhdistäminen kuulosti juuri oikealta ratkaisulta.

”Halusin ja haluan olla esimerkiksi jollain tavalla valmennuksen tukena tai auttamassa urheilijoita kehittymään, vaikka oma aktiiviura onkin ohi.”

Jere on jatkanut aktiivista toimintaa pesäpallon parissa nimenomaan opintojensa kautta, vaikka hakikin omien sanojensa mukaan ”happea” vuoden verran oman urheilu-uran loputtua. Vuosi erossa pesäpallosta teki hänelle hyvää, sillä sen jälkeen oli mukava palata oman intohimon pariin uusin ajatuksin. Jere kokee, että hänellä on edelleen annettavaa lajille.

”Tuntuisi ehkä jopa vähän hölmöltä, jos en käyttäisi lajituntemusta opinnoissa hyödyksi.”

Jeren oma aktiivisuus toi hänet ensin harjoitteluun liikuntateknologian yksikköön, missä hän sai myöhemmin myös toimeksiannon insinööriopintojensa opinnäytetyöhön. Yksi JYU-Vuokatin alueellisista yhteistyökumppaneista on Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia. Akatemialla oli sopivasti pöytälaatikossa projekti Jereä varten pesäpallovalmennuksen kehitykseen liittyen. Palaset loksahtelivat paikalleen ja Kemppainen alkoi työstää pesäpallolyönnin mittauslaitetta, joka mittaa pesäpallomailan nopeutta osumahetkellä. Laitteen lyötävän osan nopeutta mitataan valokennojen avulla ja tulos esitetään LCD-näytöllä. Laitteen avulla pyritään myös havaitsemaan eroja ja kehityskohteita lyöntitekniikoista. Jeren toiveissa on, että edelleen kehitystyön alla oleva laite on ensimmäinen askel kohti pesäpallon laajempaa tutkimista. Nyt hän on aloittanut liikuntateknologian yksikössä tutkimusharjoitteluaan, niin ikään hänelle tärkeän lajin parissa.

Uusi vaihe opinnoissa

Syksyllä käynnistyviä maisterivaiheen opintoja Kemppainen odottaa innostuneena.

”Tämä on ollut alkuperäinen päätavoite. Olo on luottavainen ja innostunut. Insinööriopinnot olivat vähän niin kuin hyppy tuntemattomaan ja valmistuminen oli aikamoinen taisteluvoitto. Insinööriopintojen vaikeina hetkinä mielessä siinsi opinnot liikuntateknologian yksikössä. Tiedän kuitenkin, että olen oppinut paljon sellaista, joka auttaa oppimaan ja omaksumaan uusia asioita nyt aloittaessani maisteriopinnot.”

Kemppainen tietää myös maisteriopintojen eroavan toteutustavassa ammattikorkeakouluopinnoista:

”AMK:ssa opiskellaan päivätoteutuksen parissa. Se sopi minulle erinomaisesti. Nyt maisterivaihe tapahtuu lähiopetusviikkoina, joten itsenäistä työtä tulee enemmän. Toki korona-aika osui insinööriopintojen alkuvaiheeseen, joten hiukan on kokemusta myös itsenäisemmästä työskentelystä, mutta se oli kyllä hankala yhtälö.”

Hän ei ole kuitenkaan huolissaan uudesta opiskelutavasta, sillä juuri tutkintotodistuksen käsiinsä saaneena Jere tietää, että hänellä on sekä paremmat lähtötiedot opiskeluun että paremmat valmiudet tiedonhankintaan.

Kaksoisura kaikkien tietoisuuteen

Tulevaisuudessa Kemppainen haluaa jatkaa toimimista urheilun ja liikunnan piirissä.

”Pesäpallon parissa mahdollisuuksia on varmasti paljon, koska sitä on tutkittu niin vähän. Olisi hienoa löytää jotain mullistavaa, joka auttaa lajia. En kuitenkaan ajattele, että pelkästään oma lajin asialla olisin. Kaikki urheilun ja liikunnan eteen tehty työ kiinnostaa.”

Jere Kemppainen on iloinen omasta koulutuspolkuvalinnastaan ja toivoo, että tieto kainuulaisista kaksoisuran mahdollistavista liikuntateknologian koulutuspoluista tavoittaisi urheilijat ja valmentajat läpi koko Suomen.

”Koulutus on pätevä ja nämä liikunta-alan yhteistyöverkostot täällä Vuokatissa ovat vertaansa vailla.”

Jyväskylän yliopiston ja Kajaanin ammattikorkeakoulun ensimmäisen kaksoisurakokeilun jatkoksi syntyi vuonna 2023 uusi liikuntateknologian koulutuspolku, joka on suunnattu erityisesti urheilijoiden lisäksi myös valmentajille. Kaksoisuran mahdollistava liikunta-alan koulutuspolku alkaa Kajaanin ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajaopinnoilla ja jatkuu Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian maisteriohjelmassa Vuokatissa. Ensimmäiset opiskelijat aloittavat syksyllä 2024 opintonsa Kajaanissa.

Seuraavan kerran on mahdollista hakea liikunnanohjaaja AMK + liikuntatieteiden maisteri -koulutuspolulle keväällä 2025 ja tradenomi/insinööri AMK + liikuntatieteiden maisteri -ohjelma avautuu jälleen keväällä 2026.

Liikuntatieteiden maistereita Vuokatissa on koulutettu 20 vuoden ajan.

Viimeksi päivitetty: 25.6.2024