Valtakunnallinen yliopistokeskusseminaari Seinäjoella
Seminaarin aiheena oli tieteen ja taiteen uutta luova vuorovaikutus. Aluksi ohjelmassa olikin kattava esitys tapahtumapaikasta, eli Kalevan Navetasta, aina rakentamisesta tähän päivään saakka – luennoitsijana Teemu Hirvilammi, arkkitehti SAFA ja yliopisto-opettaja Tampereen yliopistolta. Iltapäivän aikana ohjelmassa oli myös yhteistyön ja oppimisen uudet aallot & innovatiiviset teknlogiat – tieteen ja taiteen rajapintojen ylitykset mahdollisuuksina. Lisäksi käsiteltiin keskikokoisen korkeakoulukaupungin vetovoima- ja laatutekijöitä sekä sitä, miten yliopistokeskus voi edesauttaa opiskelijoiden hyvinvointia. Illalla saimme nauttia iltapalan lisäksi Flamencoduo Anna Murtola ja Joonas Wideniuksen esityksestä.
Toisen seminaaripäivän aloitimme Piia Kleemola-Välimäen ja Kirsti Rasehornin (Taideyliopisto) musiikkiesityksillä, joiden jälkeen Katja Perttu (koulutuspäällikkö, Ruralia-instituutti) kertoi kestävän ruokaliiketoiminnan opintokokonaisuudesta. Tämän jälkeen oli vuorossa Sanna Karimäki-Nuutinen (Kulttuuripolitiikan väitöskirjatutkija, Jyväskylän yliopisto, Seinäjoen yliopistokeskuksen tutkijahotelli) aiheenaan: Taidenäyttelyn affektiivisia ja poliittisia ulottuvuuksia tutkimassa – case Siat Seinäjoen taidehallilla.
Kahvittelu ei ollutkaan mikään aivan tavallinen seminaarikahvi, vaan taideteoksen esittely, jossa taiteilija Hilla Hautanen rakensi meille syötävän taideteoksen. Hilla Hautanen (FM) on seinäjokinen taiteilija, taidekasvattaja ja taidehistorioitsija. Hautasen taiteellisen työskentelyn muotoja ovat oman kuvallisen ilmaisun lisäksi muun muassa ympäristö- ja yhteisötaide. Kahvien jälkeen Sami Kurki (johtaja ja professori, Ruralia-instituutti) esitelmöi aiheenaan monitieteisen ’säveltämisen’ ja kapellimestaroimisen kehittäminen. Tämän jälkeen taiteellisen asiantuntijuuden mahdollisuuksista meille kertoi Jenni Latva (asiantuntija, Taideyliopisto) ja Lotta Alhonnoro (tutkijatohtori, Vaasan yliopisto). Lopuksi oli vielä soihdun siirto Mikkeliin.
Suomessa on kuusi yliopistokeskusta, Kajaanin lisäksi Kokkolassa, Lahdessa, Mikkelissä, Porissa ja Seinäjoella. Yhteistä toimintaa koordinoiva yliopistokeskus vaihtuu vuosittain. Vuoden 2025 seminaarin järjestämisvuorossa on Mikkelin yliopistokeskus.