Vuokatissa kehitteillä kansainvälinen tutkimusyhteistyö kelkkailulajien parissa

Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian kylmälaboratoriossa tehdään pääosin lumikitkamittauksia suksille. Vuonna 2019 latvian maajoukkueen ohjaskelkkailijat kävivät ensimmäisen kerran tutustumassa laboratorion mittausmahdollisuuksiin. Pikkuhiljaa syventynyt yhteistyö tuo nyt Suomessa vähemmän tunnetut kelkkailulajit hyödyntämään kylmälaboratorion soveltuvuutta jääkitkan mittaamiselle. Tämä vahvistaa liikuntateknologian yksikön asemaa ainutlaatuisten harjoitusolosuhteiden kehittäjänä talvilajeille.
Teemu Lemmettylä (oik.) esittelee kylmälaboratorion mittaus- ja testausolosuhteita Riikan teknillisen yliopiston professori Karlis-Agris Grossille (kesk). Vieressä seuraa Teemu Heikkinen. KUVA: JYU-Vuokatti
Teemu Lemmettylä (oik.) esittelee kylmälaboratorion mittaus- ja testausolosuhteita Riikan teknillisen yliopiston professori Karlis-Agris Grossille (kesk). Vieressä seuraa Teemu Heikkinen.

Snowpolis-rakennuksen pihassa on kolme kylmäkonttia. Ne kätkevät sisäänsä kylmälaboratoriot, joissa mitataan pääasiassa maastohiihtosuksia lineaari tribometrillä. Tribometri on laite, joka mittaa kahden eri aineen välistä kitkaa ja Vuokatissa siis erityisesti suksen ja lumen osalta. Tribometrin ladun lämpötilaa voidaan säätää välillä -1°C- -20°C. Itse laboratorion lämpötilaa voidaan säätää välillä +15°C- -20°C. Suomen suksihuollon testisukset on tuttu näky laboratorioilla. Välineille tehtävän mittauksen perusteella suksihuollon käyttämät testisuksipakat paritetaan uudelleen toimimaan mahdollisimman tasaisesti ja tarkasti.

Lokakuisena tiistaina ei vielä suksihuollon väkeä laboratoriossa näy, vaan Riikan teknillisen yliopiston professori Karlis-Agris Gross on matkannut Vuokattiin tutustuttuaan julkaisuun, joka koskee tribometrin soveltuvuutta suksimittauksiin. (Lemmettylä, Teemu, et al. "The development and precision of a custom-made skitester." Frontiers in Mechanical Engineering 7 (2021): 661947). Grossia kiinnostaa kuinka kylmälaboratorion olosuhteita voidaan hyödyntää skeletonin eli mahakelkkailun kelkan jalasten kitkan mittauksessa. Kiinnostus ei ole ensimmäistä laatuaan, sillä viime vuosien aikana Latvian eri kelkkajoukkueet ovat hyödyntäneet liikuntateknologian yksikön jääkitkan mittausmahdollisuuksia. Kylmälaboratoriossa käytössä oleva lineaari tribometri soveltuu hyvin myös kelkan jalasten ominaisuuksien mittaamiseen.

”Tribometrillä on tehty kitkamittauksia myös lugen (ohjaskelkka) jalaksille. Aikoinaan tämä laitteen yhteensopivuus jääkitkan mittaamiselle tuli itsellemmekin vähän yllätyksenä”, kertoo suksihuollon erikoismies ja Vuokatin liikuntateknologian yksikön projektipäällikkö Teemu Lemmettylä.

Vuokatin ainutlaatuiset testausolosuhteet saatetaan tuntea jopa paremmin maailmalla kuin kotimaan rajojen sisällä. Aktiivinen viestiminen kansainvälisen tiedeyhteisön sisällä toi Grossin Kainuuseen hänen hoksattuaan, kuinka suksitestauksessa käytettäviä mittauksia voi hyödyntää normaalikokoisilla kelkan jalaksilla. Hän vannookin tiedeviestinnän ja julkaisujen nimeen.

”Etsimme joka vuosi parempia ja parempia testiolosuhteita jääkitkan mittaamiselle. Teidän julkaisunne tuli vastaan ja nyt olen täällä. Viestiminen kansainvälisesti on äärimmäisen tärkeää.”

Suomessa kiinnostus kitkan mittaamiseen ei ole levinnyt kovinkaan laajalle.

Teemu Lemmettylä on innoissaan kansainvälisestä yhteistyöstä ja mahdollisuudesta oppia lisää myös jääkitkasta.

”Kyllähän tämä tukee myös lumikitkan mittaamista. Lumi ja suksi ovat paljon monimutkaisempi yhdistelmä, mutta jää asettaa myös kovemmat vaatimukset tarkkuudelle, mikä edistää laitteen kehitystä.

Molemmat lajit hyötyvät

Kuinka siis hiihtolajit ja kelkkailulajit voisivat täydentää toisiaan kitkamittauksissa? Grossin mielestä voi ja molemmat lajit voivat hyötyä niin lumikitkan kuin jääkitkan tutkimisesta.

”Mielestäni tässä on erinomainen tilaisuus yhdistää tutkimusta. Jää on pintana yhtenäinen ja kiinteä. Lumen pinta on paljon monimutkaisempi. Se on tiiviimpi ja olosuhde lumen pinnalla muuttuu koko ajan. Helpointa olisi aloittaa jääkitkan mittaamisella ja soveltaa tuloksia sitten lumikitkan mittaamiseen. Tällä hetkellä täällä laboratoriossa tehdään ikään kuin toisin päin aloitetaan monimutkaisemmasta eli lumikitkan mittaamisesta, koska Suomessa hiihtolajit ovat suositumpia ja kilpaillumpia.

Eikö Latviasta sitten löydy vastaavia mittausolosuhteita?

”Täällä on paljon parempi kontrolli ilman lämpötilaan ja kosteuteen sekä jään lämpötilaan. Nämä kolme tekijää ovat elintärkeät kitkan eksaktissa mittaamisessa.

”Syksyn pilottimittaukset antoivat lupaavia tuloksia, joiden pohjalta voimme suunnitella keväällä tehtävää laajempaa tutkimusta. Vierailun antia oli myös uusi menetelmä, joka voi mahdollistaa jatkossa jään ominaisuuksien tutkimisen kelkkailun ulkopuolellakin. Tavoitteena on tehdä yhteistyössä useampi tieteellinen julkaisu, jossa hyödynnetään Vuokatin kylmälaboratorion mahdollisuuksia”, avaa Lemmettylä tulevaa.

Liikuntateknologian yksikön johtaja professori Vesa Linnamo on myös tyytyväinen kansainvälisestä yhteistyöstä.

”Tämä on erinomainen esimerkki siitä, että Jyväskylän yliopiston Vuokatin osaamista noteerataan myös maailmalla johtaen kansainväliseen tutkimustyöhön.”

Vuokatin kylmälaboratorio ja lineaari tribometri tullaan uusimaan talven aikana. Tavoitteena on parantaa laitteen tarkkuutta, sekä pidentää mittaus aluetta, jotta jatkossa testaamista voidaan tehdä myös nopeammissa vauhdeissa.

Vuokatin Liikuntateknologian yksikkö (JYU-Vuokatti) on osa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellistä tiedekuntaa. JYU-Vuokatti on erikoistunut monitieteelliseen ja soveltavaan liikuntabiologian tutkimukseen sekä liikuntatieteiden maisteri- ja tohtorikoulutukseen. Yksikkö on toiminut yli kaksikymmentä vuotta Vuokatissa.

Lisätiedot:
Teemu Lemmettylä,
teemu.j.lemmettyla@jyu.fi
0443222322

Viimeksi päivitetty: 18.12.2024