Kaikkea hyödyllistä ruotsin opiskeluun
Täältä löydät luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa sekä kielioppiharjoituksia itsenäiseen harjoitteluun.
Hej svenska!
En svensk webbsida, ett interaktivt stöd för svenskinlärning
Kotisuomessa
En finsk webbsida, avsedd speciellt för invandrare, övningar på olika nivåer
Delaktig i Finland – svenska för invandrare
En finsk webbsida, avsedd för invandrare i Finland, kan också användas för självstudier
Finland Swedish Online 1 som läromaterial på en nybörjarkurs av Hanna Saloranta, Åbo universitet
Ruotsin kielioppia n. 15 minuutin videoina rakenteiden kertaukseen kaikilla ruotsin kursseilla.
Ruotsi ruosteessa? Kertaa ruotsin kielen keskeiset kielioppirakenteet ja kartuta samalla sanavarastoasi.
Täällä voit kerrata ja syventää ruotsin kielen perusrakenteita ja -sanastoa. Tämä on valmentavaa materiaalia, jonka avulla parannat valmiuksiasi varsinaisia ruotsin opintoja varten. Teksti- ja sanastotehtävien avulla harjoittelet sekä yleistä että alakohtaista perussanastoa.
Abitreenit
Täällä voit yo-kokeiden tasoisten tehtävien avulla harjoitella tekstinymmärtämistehtäviä ja rakenteita, tehdä kuunteluharjoituksia ja niihin liittyviä tehtäviä, löydät kirjoitelmaa varten ohjeita sekä saat hyödyllisiä vinkkejä koetilannetta varten.
Sanastoja ja sanakirjoja tarvitset ihan varmasti kurssillasi. Google translator on hyvä apuväline mutta se ei yleensä anna sinulle oikeaa käännöstä ja tulos voi olla hilpeyttä herättävä tai täysin käsittämätön. Saat korkeintaan selville sen, mitä teksti käsittelee. Oletko ajatellut, että kun käytät sanastoja, niin samalla sanalla voi olla monta eri merkitystä riippuen siitä missä tekstiyhteydessä se on. Esimerkiksi sana aine: ett medel, ett ämne, en uppsats... Du kan inte skriva ett medel eller städa med en uppsats!
Oman alasi sanastot löytyvät kurssisi oppimateriaalista. Erinomainen apu kaikkeen kieltenopiskeluun on MOT-kielipalvelu.
Haluaisitko pysyä ajan hermolla ja hämmästyttää kurssikaverisi trendikkäillä uudissanoilla? Täältä löytyy!
Lisää hyviä sanastoja:
Lexin Täällä voit kuunnella ja oppia ääntämään sanan oikein.
Svenska Akademiens ordbok Täältä voit halutessasi ladata myös mobiilisovelluksen.
Kielitaitosi karttuu, kun luet artikkeleita tai lyhyempiä uutisia mielenkiintosi mukaan jo ennen kurssia ja varsinkin sen aikana! Oulun yliopiston kirjastoon tulee elektronisena lehtipakettina ePress- ja PressReader-tietokannat, joissa on laaja tarjonta kotimaisia ruotsinkielisiä ja ruotsalaisia sanoma- ja aikakauslehtiä (mm. Hufvudstadsbladet, Vasabladet, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Språktidningen, Forskning och Framsteg). Pääset kirjautumaan elektronisiin aiheistoihin yliopiston käyttäjätunnuksilla.
Oman alasi lehtilinkit saat kurssisi opettajalta.
Tutustu myös näihin:
Monia jännittää eniten se, ymmärtääkö toisen puhetta. Kun kuuntelet mahdollisimman paljon erilaista ruotsia, totut ja harjaannut ymmärtämään. Mitä eroja huomaat esimerkiksi suomenruotsin ja ruotsinruotsin välillä? Kun kuuntelet, oma ääntämisesi paranee, sanavarastosi karttuu ja huomaat, että ymmärrät koko ajan paremmin!
Sveriges television (SVT)
Täällä voit katsella ja kuunnella videopätkiä ruotsin tv:n ohjelmista, mm. uutisia, ajankohtaisohjelmia, urheilua sekä luonto- ja tiedeohjelmia.
Nyheter på lätt svenska Selkokieliset uutiset ruotsiksi, tekstitys saatavilla.
Sivulla svtplay.se voit katsella kokonaisia ohjelmia mm. sarjoja, elokuvia ja kulttuuri-, tiede- ja ajankohtaisohjelmia. Sivulta löytyy myös vanhojen ohjelmien arkisto.
Sveriges radio
Täällä voit kuunnella uutisia, ajankohtaisohjelmia, tiedeohjelmia jne.
YLE
Ruotsin kielen harjoituksia Täällä voit kerrata lukion ruotsia, harjoitella yo-kirjoituksia tai yleistä ruotsin kielitutkintoa varten tai vain viihtyä ruotsin kielellä!
Svenska yle ja Arenan Täältä löydät YLE:n koko ruotsinkielisen ohjelmatarjonnan (radio, tv, internet).
Yle Radio-ohjelmat ruotsiksi, esim. podcastit löytyvät täältä.
Arkivet, ruotsinkielinen Elävä arkisto, sisältää myös runsaasti ruotsinkielisiä tv-ohjelmia ja videoleikkeitä eri aloilta.
Radio Sweden på lätt svenska
Arbetslivsfilmer på svenska av Mirjam Särs, Sirpa Heino, Maud Rantala, Vasa universitet