Suomen kielen ja viestinnän opiskelusta usein esitettyjä kysymyksiä
Suomen kielen ja viestinnän opiskelusta usein esitettyjä kysymyksiä.
Tutkintoosi kuuluvat suomen kielen ja viestinnän opintojaksot eli kurssit riippuvat siitä, missä tiedekunnassa opiskelet. Kurssit ja kurssien laajuudet vaihtelevat tiedekunnittain. Katso Suomen kielen ja viestinnän sivuilta tiedekuntasi ja koulutusohjelmasi tai oppiaineesi sisällöt. Tarkista kieli- ja viestintäopintojen vaatimukset myös tiedekuntasi opinto-oppaasta.
Voit tarkistaa Toinen kotimainen kieli ja kypsyysnäyte -sivulta myös, miten koulusivistyskieli vaikuttaa suomen kielen ja viestinnän opintoihin.
Suomen kielen ja viestinnän opintojaksot järjestetään lähi-, monimuoto- tai hybridiopetuksena tai etänä verkossa sen mukaan, mikä on pedagogisesti mielekästä.
Kurssien toteutuksessa hyödynnetään eri työskentelytapoja. Työskentely on aina ohjattua. Tarkemmat kurssin toteutustavat kerrotaan opintojakson kuvaustekstissä Pepissä.
Opettaja kertoo aina kurssin alussa kurssin toteutuksesta ja antaa ohjeet työskentelyyn.
Kaikille suomen kielen ja viestinnän kursseille ilmoittaudutaan Pepissä tai Tuudossa. Sinun kannattaa tarkistaa tarkat ilmoittautumisajatPepistä. Ilmoittautuminen päättyy yleensä viikkoa ennen kurssin alkamista.
Ryhmäkoko eli enimmäisosallistujamäärä on tavallisesti 20. Osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Etusijalla ovat kuitenkin ne, joille opintojakso kuuluu tutkinnon pakollisiin opintoihin. Ilmoittaudu rinnakkaisryhmistä vain yhteen.
Opettaja hyväksyy tai hylkää ryhmään ilmoittautumisesi Pepissä ennen kurssin alkua. Opettaja lähettää myös sähköpostia kurssin alkamisesta tai mahdollisista lisäryhmistä siihen osoitteeseen, jonka olet ilmoittanut Pepissä.
Opettaja hyväksyy ilmoittautumisesi Pepissä.
Jos monimuoto-opetuksena järjestettävä kurssi alkaa lähiopetuksena tai kurssi järjestetään kokonaan lähiopetuksena, tulee sinun vastaanottaa paikkasi ryhmässä osallistumalla ensimmäiselle kerralle. Mikäli et pääse perustellusta syystä paikalle, tulee sinun olla jo ennen kurssin alkua yhteydessä opettajaan. Muussa tapauksessa opettajalla on oikeus katsoa sinun peruneen osallistumisesi ja antaa paikka kurssilla seuraavana jonossa olevalle.
Mikäli et ilmoittautumisestasi huolimatta aio osallistua kurssille, ilmoita poisjäännistä kurssin opettajalle mahdollisimman nopeasti ennen kurssin alkua. Näin vapautuva paikka voidaan tarjota sellaiselle opiskelijalle, joka ei ole alun perin tullut valituksi ryhmään.
Mikäli kurssin ilmoittautumisaikaa on vielä jäljellä, voit perua osallistumisesi myös suoraan Tuudossa tai Pepissä.
Suomen kielen ja viestinnän kurssilla oppiminen on tiedon luomista, ei vain omaksumista. Tarvitset kurssilla yritteliästä ja luovaa asennetta:
Sinulta odotetaan kurssilla työskentelyyn sitoutumista ja vastuunottamista oppimisesta sekä kykyä ratkaista ongelmia. Digitaalisessa ja vuorovaikutteisessa mediaympäristössä sinulta edellytetään myös teknistä osaamista ja digitaitoja.
Suomen kielen ja viestinnän kursseilla oppiminen tapahtuu ryhmässä ja vuorovaikutuksessa muiden osallistujien kanssa. Yhteisiin tapaamisiin lähi-, monimuoto-, hybridi- tai verkon etäopetuksessa on osallistuttava aktiivisesti ja säännöllisesti, eli niissä on oltava läsnä.
Poikkeustapauksissa, esimerkiksi sairaana, voit olla pois, kunhan hoidat kaikki kurssin velvoitteet. Sairastumisestasi sinun on pyrittävä esittämään lääkärintodistus.
Pitkät lomamatkat tai työssäkäynti opetusperiodien ja aktiivisten opetusviikkojen aikana eivät ole riittävä syy poissaoloihin.
Jos tiedät jo etukäteen, ettet pääse osallistumaan johonkin yhteisistä tapaamisista, muista ilmoittaa opettajalle poissaolostasi etukäteen.
Mikäli sinulle tulee poissaoloja, sinun on itse aktiivisesti esitettävä opettajalle mahdollisia poissaoloja korvaavia tai kurssisuoritusta täydentäviä tehtäviä. Nämä tulee aina olla linjassa kurssin osaamistavoitteiden kanssa.
Jos tiedät jo etukäteen, ettet pääse osallistumaan johonkin yhteisistä tapaamisista, muista ilmoittaa opettajalle poissaolostasi etukäteen.
Sinun tulee suorittaa opintojaksoon kuuluvat tehtävät hyväksytysti ja annetussa määräajassa, jotta saat siitä hyväksytty-suoritusmerkinnän.
Kurssiin kuuluvat suoritukset ovat voimassa vuoden kurssin päättymisen jälkeen. Tänä aikana sinun on mahdollista neuvotella opettajan kanssa hylätyn suorituksesi täydentämisestä. Tämän jälkeen sinun on tultava kurssille uudestaan tai asia voidaan ratkaista tapauskohtaisesti myös toisin.
Sairastumisen takia (edellyttää lääkärintodistusta) keskeytynyttä opintojaksoa on mahdollista täydentää opettajan kanssa erikseen sovituin tavoin.
Pääsääntöisesti suomen kielen ja viestinnän opintojaksot arvostellaan asteikolla hyväksytty - hylätty. Voit lukea tarkemmat tiedot yksittäisten kurssien kohdalta Pepistä. Hyväksytty suoritus edellyttää opintojakson tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää opintosuoritusten arvioinnista yliopiston verkkosivulta.
Jos sinulla on opintojakson osaamistavoitteiden mukaista osaamista, hae osaamisen tunnustamista hyvissä ajoin ennen opintojakson alkamista. Sinun tulee siis itse olla aloitteellinen osaamisen tunnistamisprosessin käynnistämisessä.
Kaikki opintojaksot voi hyväksyä aiemmin hyväksytysti suoritetuilla opintojaksoilla, mikäli osaamisen tunnustamisen kriteerit täyttyvät.
Voit myös hakea hyväksilukemista opintojaksolle, vaikka aiemmin hankittu osaamisen laajuus ei täytä koko korvattavan opintojakson laajuutta. Opintojakson opettaja arvioi osittaisen korvaavuuden täydentämismahdollisuuden.
Korvaavuutta voit hakea myös muualla kuin virallisessa koulutuksessa hankitulla osaamisella.
Lisätietoa saat yliopiston Osaamisen tunnustaminen -sivulta tai sinulle kuuluvan opintojakson vastuuhenkilöltä.
Kypsyysnäyte eli maturiteetti kirjoitetaan sekä kandidaatintutkinnon että maisteritutkinnon yhteydessä. Kielen kannalta merkityksellinen on kandidaatintutkintoon kuuluva kypsyysnäyte. Se kirjoitetaan joko suomeksi tai ruotsiksi. Suomeksi kirjoittavat ne, jotka ovat käyneet koulunsa suomeksi ja kirjoittaneet ylioppilastutkinnossa suomen äidinkielenään. Ruotsiksi puolestaan ne, jotka ovat käyneet koulunsa ruotsiksi ja kirjoittaneet ruotsin äidinkielenään.
Lisätietoa kypsyysnäytteestä löydät yliopiston Toinen kotimainen kieli ja kypsyysnäyte -sivulta.