Vertaismentorointi

Vertaismentoroinnin ohjelmassa opiskelijat voivat toimia vertaismentorina kanssaopiskelijalle ja tarjota vertaistukea arjen opintoihin. Toiminnan tarkoituksena on vahvistaa opiskelijoiden hyvinvointia sekä opintoihin ja opiskeluyhteisöön kiinnittymistä.

Mitä vertaismentorointi on?

Koetko opinnoissasi yksinäisyyttä, junnaavatko opintosi paikallaan tai kaipaatko muutoin vertaistukea opiskeluarkeen? Haluaisitko toimia kaverina kanssaopiskelijalle, joka on esimerkiksi palaamassa takaisin opintoihin tauon jälkeen? Vertaismentoroinnin tavoitteena on vahvistaa opiskeluhyvinvointia, lisätä opiskelukykyä sekä edistää yhteisöllisyyden kokemusta.

Kokemusten jakaminen on vähentänyt yksinäisyyden tunnetta.

Mentoriparit tapaavat toisiaan 5-10 kertaa. Mentorointi pohjautuu mentoroitavan yksilöllisille tarpeille ja tavoitteille, jolloin tapaamisten sisällöt sekä ajankohdat suunnitellaan yhdessä vertaismentorin kanssa. Mentorina toimii rooliinsa koulutettu Oulun yliopiston opiskelija, joka on sitoutunut tarjoamaan mentoroitavalle aikaansa ja vertaistukea.

Uskon vertaismentoroinnin antaneen kaikille eväitä nykyhetkeä sekä tulevaisuutta varten. Pääsin vertaismentorina myös antamaan toiselle sitä apua ja tukea, jota itse olen kokenut opintojeni aikana tarvinneeni.

Vertaismentorointi on luottamuksellista toimintaa ja tapaamisten sisällöt rakentuvat yhdessä sovituista tavoitteista ja mentoroitavan tarpeista riippuen. Tapaamisissa voidaan keskustella esimerkiksi arjen opiskelusta ja opiskelutaidoista, yksinäisyyden kokemuksista tai opiskeluarjen rytmittämisestä. Tapaamiskerroilla voidaan myös opiskella yhdessä, tutustua opiskeluympäristöön, kampuksen palveluihin tai vaikkapa harrastusmahdollisuuksiin.

Sain mentoroinnista vinkkejä ajanhallintaan ja opintojen priorisointiin, sekä hyvää seuraa ja sopivaa ryhmäpainetta yhdessä opiskellessa.

Vertaismentorointi pohjautuu opiskelijoiden mielenterveyttä edistävän Nyyti ry:n kehittämään Takaisin opintoihin -mentorointimalliin. Toimintaa toteutetaan Oulun yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa kumppanuudessa Nyytin ja YTHS:n kanssa. Lisätietoa Takaisin opintoihin -mentoroinnista löydät osoitteesta Nyyti.fi.

Vertaismentorointi pilotoitiin Oulun yliopistolla lukuvuonna 2023-24. Lue lisää pilottiin osallistuneiden opiskelijoiden kokemuksia Nyytin blogista

Lukuvuonna 2024-25 vertaismentorointiohjelmassa on Oulun yliopiston lisäksi mukana myös Oulun ammattikorkeakoulu.

Kenelle vertaismentorointi sopii?

Vertaismentorointi voi olla sinulle sopivaa toimintaa, jos esimerkiksi:

  • Koet opiskeluarjessasi yksinäisyyttä tai etsit vielä omaa paikkaasi yliopistoyhteisössä,
  • Opintosi ovat takkuilleet tai junnaavat paikoillaan ja kaipaat niiden edistämiseen vertaisen tukea,
  • Opintosi ovat keskeytyneet tai viivästyneet mielenterveyden tai jaksamisen haasteiden vuoksi,
  • Kampus opiskeluympäristönä ei ole sinulle tuttu tai kaipaisit kaveria kampukselle lähtemiseksi,
  • Kaipaisit lisätietoa yliopiston palveluista, harrastusmahdollisuuksista tai haluaisit tutustua niihin yhdessä jonkun kanssa.

Ajankohtaista

Haku vertaismentoriksi on käynnissä!

Hae vertaismentoriksi 30.9.2024 mennessä Webropol-lomakkeella

Hakuajan päätyttyä olemme sinuun yhteydessä lyhyen haastattelun sopimiseksi. Pääset ilmoittautumaan opintojaksolle vasta, kun sinut on valittu mentoriksi. Huomaathan, että varsinainen kanssaopiskelijan mentorointi toteutuu kevään 2025 aikana.

Haku vertaismentoroitavaksi haluaville avataan myöhemmin syksyllä.

Tietoa lukuvuoden 2024-25 vertaismentorointiohjelmasta päivitetään tälle sivulle. Seuraathan myös uutisointia Opiskelijalle-sivulla.

Lisätietoja

Kysymykset ja lisätietoja tarvittaessa:

Ohjauspalvelujen suunnittelija Katja Holtinkoski-Perttula, katja.holtinkoski-perttula@oulu.fi