Ohjeita vaihtojaksoa suunnittelevalle
Vaihtojakson ajankohdan miettiminen kannattaa aloittaa mahdollisimman hyvissä ajoin, jotta opinnot Suomessa ja vaihdossa sujuisivat mahdollisimman jouhevasti. Toisilla tutkinto-ohjelmilla/tiedekunnilla on selkeä suositus vaihtojakson ajankohdaksi, kun taas joidenkin tutkinto-ohjelmien opiskelijat selvittävät sopivan ajankohdan yksilöllisesti tutkinto-ohjelman koulutussuunnittelijan ja kv-koordinaattorin kanssa.
Mieti ainakin seuraavia kysymyksiä:
- Milloin on sopiva aika lähteä vaihtoon?
- Kuinka pitkäksi aikaa haluat lähteä vaihtoon?
Vaihtokohteen valintaan vaikuttavat omien mielenkiinnonkohteiden lisäksi mm. tutkinto-ohjelma ja kielitaito. Osa vaihtokohteista on laaja-alaisia, eli niihin voivat hakea kaikki opiskelijat, joille on tarjolla tutkintoon sopivia aineita. Osa sopimuksista on rajattu tietyille aloille ja niihin voivat hakea vain niiden oppiaineiden opiskelijat. Suurimmassa osassa kohteita voi opiskella englanniksi, mutta jotkin kohteista voivat vaatia paikallisen kielen osaamista.
Mieti ainakin seuraavia kysymyksiä:
- Mikä maanosa/maa/kaupunki/yliopisto kiinnostaa sinua?
- Mitkä ovat sinulle mahdollisia vaihtokohteita?
- Mitä kielitasovaatimuksia eri kohdeyliopistoilla on?
Opiskelu on olennainen osa vaihto-opiskelua. Tutustu sinulle mahdollisten vaihtokohteiden korkeakoulujen opintotarjontaan ja mieti myös vaihdossa suoritettujen opintojen sisällyttämistä omaan tutkintoosi.
Mieti ainakin seuraavia kysymyksiä:
- Kuinka paljon opintoja täytyy suorittaa vaihdossa?
- Mitä kursseja haluat suorittaa vaihdossa?
- Minkälainen on sinua kiinnostavan kohdeyliopiston kurssitarjonta?
- Miten saat sisällytettyä vaihdossa suoritetut kurssit tutkintoosi?
Löydät kv-koordinaattorien yhteystiedot Need Help with Your Application? -sivulta. Kv-koordinaattorien lisäksi tietoa vaihto-opiskelusta saat muun muassa vaihtoinfoista ja aiemmin vaihdossa olleilta opiskelijoilta, joiden kokemuksista voit lukea Kokemuksia maailmalta -sivulta. Sivulta löydät vaihtotarinoita, vaihtoblogeja ja ohjeet siihen, mistä löydät vaihtopalautteet. Aiemmin vaihdossa olleita opiskelijoita sekä Oulun yliopistossa vaihdossa olevia opiskelijoita voit tavata esimerkiksi Study Abroad Fair -tapahtumassa, joka on oiva mahdollisuus saada tietoa eri vaihtokohteista ja opiskelijoiden kokemuksista kasvokkain.
Edellä mainittujen lisäksi myös muut kotikansainvälistymisen mahdollisuudet, esimerkiksi kummitoiminta, Cafe Lingua ja kansainväliset tapahtumat ovat hyviä tapoja tutustua kansainvälisyyteen. Lue lisää kotikansainvälistymisestä.