Akkujen kiertotalous - tulevaisuuden arvoketjut, liiketoimintamallit, teknologia ja lainsäädäntö
AKILIT
Rahoittajat
Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Euroopan rakennerahastot - Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Rahoituksen määrä
727 870 EUR
Projektin koordinaattori
Oulun yliopisto
Yhteystiedot
Projektin vetäjä
- Associate Professor (Tenure Track)
Yhteyshenkilö
Projektin kuvaus
Siirtyminen hiilineutraaliin yhteiskuntaan ja kiertotalouteen aiheuttaa muutoksia Pohjois-Suomen elinkeinorakenteeseen ja edellyttää lisääntyvää tuotteiden uudelleenkäyttöä ja materiaalien kierrätystä. Muutos avaa uusia mahdollisuuksia Pohjois-Suomen yrityksille uusien kiertotalouden liiketoimintamallien myötä. Hankkeessa selvitetään, miten akkujen ja laajemmin energiavarastojen uudelleenkäyttöä ja kierrätystä voidaan kehittää Pohjois-Suomessa ja millaisiin liiketoimintamahdollisuuksiin ja kehityskohteisiin alan toimijoiden kannattaa keskittyä tulevaisuudessa. Hanke keskittyy uusiin kiertotalouden arvoketjuihin, liiketoimintamalleihin, akkujen uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen liittyvään teknologiaan sekä sääntelyyn ja lainsäädäntöön. Sääntelyssä ja lainsäädännössä keskitytään erityisesti tuottajavastuukysymyksiin sekä Euroopan unionin uuteen akkuasetukseen, joka tulee lisäämään akkujen kierrätysvaatimuksia ja metallien talteenottovaatimuksia. Erityisesti isot akut eli sähköajoneuvojen akut sekä teolliset akut ja niiden kiertotalousprosessit ovat selvitys- ja kehittämistoimenpiteiden kohteena, koska ne on nyt huomioitu ensimmäistä kertaa EU:n uudessa akkuasetuksessa. Lisäksi selvitetään akkujen moninkertaisten elinkaarien mahdollistavaa uusiokäyttöön kohdentuvaa sääntelyä. Ensisijaisen elinkaaren jälkeistä käyttöä ei juurikaan ole säännelty ja sääntelyn tarpeita tunnistetaan ja kehitetään yhteistyössä yritysten kanssa.
Akkujen valmistuksessa tarvittavien kriittisten materiaalien uudelleenkäyttö on tulossa yhä tärkeämmäksi yhteiskunnan sähköistyessä. Maailman talousfoorumin ja Global Batteries Alliancen mukaan akkujen maailmanlaajuinen kysyntä kasvaa 14-kertaiseksi vuoteen 2030 mennessä (verrattuna vuoteen 2018). Kasvun takana on pääosin liikenteen sähköistyminen. Akkujen kiertotalouden arvoketjut asettavat uusia vaatimuksia eri sidosryhmille, kuten valmistajille, tuottajaorganisaatioille sekä logistiikka- ja kierrätystoimijoille. Kiertotalous edellyttää myös uutta lainsäädäntöä ja muita tukimekanismeja. Esimerkiksi uusiokäyttöön liittyy paljon selvitystä vaativia tuotteen omistajuus-, sääntely-, ja turvallisuusnäkökulmia. Lisäksi uusien akkumateriaalien ja –teknologioiden (esim. kobolttivapaat teknologiat, natriumioniakut) kehittyminen voi vaikuttaa nykyisten kriittisinä pidettyjen materiaalien kierrätystarpeisiin ja arvoon. Uusien akkuteknologioiden integroitumista akkuarvoketjuun ja vaikutusta liiketoimintamalleihin ja uusiokäyttöön ei tunneta.
Hankkeen tavoitteena on kehittää akkujen uudelleenkäyttöä ja kierrätystä Pohjois-Suomessa ja selvittää mihin alan toimijoiden kannattaa keskittyä tulevaisuudessa alueen kasvun, työllisyyden ja vihreän siirtymän näkökulmista. Hanke hyödyttää Pohjois-Suomen yrityksiä tuottamalla uutta tietoa akkujen uusiokäytön ja kierrätyksen parhaista sovelluskohteista, uusista teknologioista ja liiketoimintamalleista, sekä uuden lainsäädännön ja sääntelyn tuomista rajoitteista ja mahdollisuuksista. Tulosten avulla selvitetään mihin Pohjois-Suomen akkuarvoketjun toimijoiden kannattaa keskittyä tulevaisuudessa, mikä tukee alueen kasvua ja työllisyyttä sekä edistää vihreää siirtymää ja sen tuomia mahdollisuuksia.