Arctic Water Excellence Kajaani

Arctic Water Excellence (AWE) -hankkeessa tehdään yhteistyötä ylimaakunnallisesti kahdeksan tutkimusorganisaation toimesta Itä- ja Pohjois-Suomen alueella. Hankkeen toimenpiteillä vahvistetaan merkittävästi vesialan kansallista verkostoitumista ja alueellisten osaamiskeskittymien ja niiden osaamiskärkien kehittymistä älykkään erikoistumisen tavoitteiden mukaisesti

Rahoittajat

Pohjois-Savon liiton logo
AWE - kuvituskuva vedestä

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Rahoittaja

Euroopan rakennerahastot - Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)

Rahoituksen määrä

499 030 EUR

Projektin koordinaattori

Savonia ammattikorkeakoulu

Yhteystiedot

Yhteyshenkilö

Projektin kuvaus

Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikkö MITY osallistuu AWE hankkeeseen kehittämällä ja pilotoimalla uutta mittausteknologiaa. Hankkeessa pyritään kokonaisuudessaan löytämään uusia teknologisia ratkaisuja erityisesti vesi-intensiivisen teollisuuden ja vesihuoltosektorin käyttöön. Tavoitteena on edesauttaa uusien veden käsittelyyn ja hallintaan liittyvien teknologioiden kehittymistä. Haasteisiin pureudutaan testaamalla ja pilotoimalla vaihtoehtoisia teknologioita sekä laboratorioissa että kenttäolosuhteissa yhteistoiminnassa hankkeeseen osallistuvien tutkimuslaitosten, alan pk-yritysten sekä teollisuuslaitosten kanssa. AWE-hanke tukee osaltaan myös kansallisen kaupunkistrategian toteutumista Pohjois-Savon (Kuopio), Etelä-Savon (Mikkeli), sekä Pohjois-Pohjanmaan (Oulu) ja Kajaanin painotusten osalta ollen kaupunkien innovaatiotoimintaa vahvistavien ekosysteemisopimusten linjausten mukainen.

Keskeiset teemat hankkeessa liittyy vesi-intensiiviseen teollisuuden seuraaviin ajankohtaisiin kaivosteollisuuden vesienhallinnan kehittämistarpeisiin:

  • Älykkään ympäristömonitoroinnin ja vesienhallinnan kokonaisuuksien kehittäminen
  • Sulfaatin poiston tehostaminen ja syntyvien rejektien hyötykäytön kehittäminen
  • Metallien poiston ja selektiivisen talteenoton kehittäminen
  • Typen poiston tehostaminen kylmissä olosuhteissa
  • Nopean vesianalytiikan ja monitorointimenetelmien kehittäminen prosessien ja päästöjen hallintaan
  • Kustannustehokkaiden kiertotalouden suodatinratkaisujen kehittäminen suotovesien ja hulevesien hallintaan teollisuusalueille ja käytöstä poistetuille kaivoksille

MITY erityisesti kehittää hankkeessa raskasmetallien (erityisesti kadmium ja mangaani) monitorointiin uutta teknologiaa, pilotoi nopeaa mikrobien määritysmenetelmää sekä pilotoi sulfaatin mittausta kenttätestausyksikössä yhteistyössä muiden tutkimuspartnereiden kanssa.

Hanke on ylimaakunnallinen kahdeksan tutkimusorganisaation tutkimuskokonaisuus (Hanketta koordinoi Savonia AMK. Muina hankepartnereina toimivat XAMK, KAMK, VTT, THL, LUT sekä Oulun yliopisto) ja tarpeet on saatu teollisuuden toimijoilta, joilta tulee myös hankkeeseen yksityistä rahoitusta.