Digihyvinvoinnin ja digihyvinvointiosaamisen edistäminen kouluissa
UnLogged
Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Euroopan rakennerahastot - Euroopan sosiaalirahasto (ESR+)
Rahoituksen määrä
259 021 EUR
Projektin koordinaattori
Oulun yliopisto
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Projektin vetäjä
- Yliopisto-opettaja, Väitöskirjatutkija
Yhteyshenkilö
Tutkijat
Projektin kuvaus
Nuorten digimedian käyttö kouluissa oppitunneilla on lisääntynyt, mikä haittaa nuorten keskittymistä, heikentää opiskelukykyä ja vaikuttaa nuorten ja koulun henkilöstön hyvinvointiin sekä opiskelu- ja työilmapiiriin. Kouluihin tarvitaan uusia, digimedian käytön hyvinvointivaikutukset huomioivia ja vaikuttavia toimintamalleja. Kouluissa opettajat sekä opiskeluhuollon ammattilaiset ovat keskeisessä roolissa opiskelijoiden digihyvinvoinnin edistämisessä, joten sekä heidän että nuorten digihyvinvointiosaamista tulee edistää. Lisäksi älypuhelinten käyttöä rajoittamalla kouluissa voidaan edistää nuorten digihyvinvointia ja opiskelumenestystä. Varhaista puuttumista digimedian käyttöön tarvitaan kouluihin, jotta voidaan ehkäistä nuorten digimedian käytön pitkän aikavälin ongelmia.
Hankkeen tavoitteena on:
- Kehittää, pilotoida ja arvioida lukioihin digihyvinvointia ja digihyvinvointiosaamista edistävät toimintamallit. Toimintamallien tavoitteena on edistää kohderyhmän digihyvinvointia, digihyvintiosaamista, opiskelukykyä sekä mahdollistaa hyvä opiskelu- ja työilmapiiri kouluissa.
- Kehittää kohderyhmän digihyvinvointiosaamista. Osaamisen kehittämisen tavoitteena on edistää nuorten digimedian ja älypuhelinten käytön hallintaa ja henkilökunnan valmiuksia tukea ja ohjata nuoria digihyvinvoinnin edistämiseen osana työtään.
- Edistää kohderyhmän aktiivista toimijuutta heidän digihyvinvointiinsa ja osaamiseensa liittyvissä asioissa. Aktiivisen toimijuuden tavoitteena on lisätä osallisuuden kokemusta ja sitouttaa kohderyhmä digihyvinvointia edistävään kulttuuriin kouluissa ja omassa arjessa.
Hanke toteutetaan yhteistyössä kolmen yhteistyölukion kanssa Pohjois-Pohjanmaalla, jotta hankkeessa kehitettävät toimintamallit ja suositukset vastaavat kohderyhmän tarpeisiin.
Projektin toimenpiteet
Työpaketti 1: Toimintamallien suunnittelu ja kehittäminen yhteistyökouluihin
Työpaketin tarkoituksena on suunnitella ja kehittää hankkeen yhteistyökouluihin toimintamallit kohderyhmän digihyvinvoinnin ja digihyvinvointiosaamisen, opiskelukyvyn sekä opiskelu- ja työilmapiiriin edistämiseksi koulussa.
Toimenpiteet:
- Kootaan taustatieto (mm. aikaisempi tutkimusnäyttö, suositukset, linjaukset) digihyvinvoinnista ja olemassa olevista toimintamalleista
- Kehitetään toimintamallit yhdessä koulujen kanssa, huomioiden kohderyhmän tarpeet ja toiveet
- Testataan kahden erilaisen toimintamallin vaikuttavuutta
Toimintamallit yhteiskehitetään yhteistyössä hankkeen yhteistyökoulujen kanssa. Yhteiskehittämisen tavoitteena on ymmärtää kohderyhmän tarpeet, toiveet ja haasteet sekä osallistaa ja sitouttaa kohderyhmä mukaan hankkeen toimintaan. Yhteiskehittäminen toteutetaan fyysisesti tai virtuaalisesti ja menetelminä käytetään esim. keskusteluja, työpajoja ja haastatteluita/kyselyitä.
Työpaketti 2: Toimintamallien käyttöönoton suunnittelu ja toteuttaminen kouluissa
Työpaketin tarkoituksena on suunnitella työpaketissa 1 kehitettyjen toimintamallien käyttöönotto, sisällöt, koulutus ja toteutus yhteistyölukioissa. Toimintamallien tarkka sisältö ja toteutus täsmentyvät työpaketin 1 aikana.
Toimenpiteet:
- Toimintamallien käyttöönottosuunnitelman laatiminen yhteistyössä kohderyhmän kanssa
- Kohderyhmän kouluttaminen toimintamallien käyttöön
- Toimintamallien toteuttaminen
Käyttöönottosuunnitelma toimintamallien käyttöön kehitetään osallistamalla hankkeen kohderyhmää erilaisin menetelmin. Tavoitteena on lisätä osallisuuden kokemusta ja sitouttaa kohderyhmä digihyvinvointia edistävään kulttuuriin kouluissa ja omassa arjessa. Käyttöönottosuunnitelmassa vaiheistetaan toimintamallin käyttöönotto ja mietitään käyttöönoton tavoitteet, toimenpiteet (esim. koulutus, ohjeistukset, tuki), vastuut, resurssit ja aikataulu.
Kohderyhmä koulutetaan ennen toimintamallin käyttöönottoa. Tavoitteena on edistää nuorten osaamista digimedian käytön hallinnasta ja henkilökunnan osaamista tukea ja ohjata nuoria digihyvinvoinnin edistämiseen osana työtään. Lisäksi koulutuksessa perehdytään uuteen toimintamalliin. Sisällöt ja menetelmät täsmentyvät TP1:ssa kehitettävien toimintamallien perusteella.
Työpaketti 3: Toimintamallien vaikutusten arviointi ja tulosten levittäminen
Työpaketin tarkoituksena on arvioida kehitettyjen toimintamallien vaikuttavuutta kohderyhmän digihyvinvointiin ja digihyvinvointiosaamiseen, opiskelukykyyn sekä opiskelu- ja työilmapiiriin. Lisäksi hanke levittää hankkeessa saatuja tuloksia alueellisesti ja kansallisesti, mahdollisuuksien mukaan myös kansainvälisesti.
Toimenpiteet:
- Arviointisuunnitelman laatiminen, jossa määritellään arvioinnin kohteet sekä käytettävät laadulliset ja määrälliset arviointimenetelmät suhteessa hankkeen tavoitteisiin ja toimenpiteisiin
- Arvioinnin toteuttaminen (mm. haastattelut, kyselyt) ja toimintamallien vaikuttavuuden arviointi
- Hankkeen sisäisen arvioinnin toteutttaminen
- Saatujen tulosten pohjalta kouluympäristöihin suunnattujen digihyvinvointia koskevien suositusten laatiminen
- Aktiivinen yhteistyö eri toimijoiden ja verkostojen kanssa (esim. kunnat, kaupungit, Pohjois-Pohjanmaan digihyvinvoinnin verkosto, Pohde) koko hankkeen ajan tulosten levittämiseksi ja jatkohyödyntämiseksi
- Hankkeen tulosten levittäminen ja jalkauttaminen ja jalkauttamista digitaalisesti ja kasvotusten
Työpaketti 4: Hankkeen johtaminen, hallinnointi ja viestintä
Työpaketin tavoitteena on johtaa ja koordinoida tavoitteellisesti hanketta ja varmistaa paras mahdollinen lopputulos. Hankkeen viestinnän suhteen tavoitteena on varmistaa mahdollisimman laaja näkyvyys hankkeelle, tehdä yhteistyötä hankeorganisaation ulkopuolisten tahojen kanssa mahdollisimman monipuolisesti, keskittyä hankkeen toimenpiteiden ja tulosten markkinointiin sekä toteuttaa monipuolista sosiaalisen median viestintää hanketoimijoiden sosiaalisen median kanavissa.
Toimenpiteet:
- Projektipäällikön nimittäminen hankkeelle. Projektipäällikkö vastaa projektin johtamisesta, koordinoinnista ja viestinnästä sekä raportoinnista ohjausryhmälle ja rahoittajalle
- Ohjausryhmän nimittäminen. Ohjausryhmä seuraa ja ohjaa toiminnan ja talouden toteutumista
- Huomioidaan johtamisessa verkostoituminen alueen koulutusorganisaatioiden ja muiden hankkeiden kanssa
- Hankkeen sisäisen viestinnän ja ulkoisen viestinnän toteuttaminen
- Väli- ja loppuarvioinnin toteuttaminen maksatushakemusten yhteydessä
- Hankkeen ja sen tulosten aktiivinen esittely eri kohderyhmille
- Hankkeen markkinointi eri kanavissa
- Julkisen loppuraportin laatiminen
Projektin tulokset
Hankkeen tuloksena tuotetaan:
- konkreettisia toimenpiteitä ja ratkaisuja (esim. toimintamallit, ohjeistukset älypuhelinten rajoitustoimille, kouluille suunnatut digihyvinvoinnin suositukset) digihyvinvoinnin, digihyvinvointiosaamisen, opiskelukyvyn ja siten opiskelu- ja työilmapiirin edistämiseen kouluissa.
- avoimia webinaareja
- hankkeen loppuraportti
Hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää kansallisesti. Hankkeessa saadut tulokset ja kehitetyt, vaikuttavaksi todetut menetelmät voidaan implementoida myös muiden Suomen oppilaitosten käyttöön.
Hanke antaa uutta tietoa digihyvinvoinnin ja digihyvinvointiosaamisen edistämisestä kouluympäristössä sekä tietoa erilaisista toimintamalleista liittyen digimedian ja älypuhelinten käyttöön kouluissa. Lisäksi saadaan arvokasta tietoa siitä, miten digihyvinvointiosaamista edistämällä voidaan vaikuttaa hankkeen kohderyhmän digihyvinvointiin, opiskelukykyyn sekä opiskelu- ja työilmapiiriin. Saatua tietoa voidaan hyödyntää laadittaessa kansallisia säädöksiä, suosituksia ja ohjeistuksia digimedian käyttöön ja älypuhelinten rajoittamiseen kouluissa.
Hankkeessa tuotettuja toimintamalleja ja suosituksia voidaan hyödyntää koulujen järjestyssääntöjen laatimisessa, opetuksen suunnittelussa ja kouluyhteisön osaamisen kehittämisessä. Hankkeen avulla kehitetään nuorten ja koulun henkilökunnan digihyvinvointiosaamista, jotta he saavat uusia valmiuksia digimedian käytön hallintaan tai nuorten tukemiseen. Hanke lisää nuorten digihyvinvointia, edistää opiskelukykyä ja osaamista sekä parantaa työmarkkina-asemaa sekä ehkäisee syrjäytymistä ja koulupudokkuutta. Lisäksi hanke edistää henkilökunnan työhyvinvointia ja tarjoaa heille välineitä ohjata nuorten digimedian ja älypuhelinten käyttöä kouluaikana.