Geoinfra - OMS:n geokemian ja mineralogian tutkimusinfrastruktuurin vahvistaminen

GeoInfra

Oulun yliopisto on Pohjoismaiden ainoa kaivannaisalan koko arvoketjuun erikoistunut yliopisto. Teknillisen tiedekunnan Oulu Mining School (OMS) antaa koulutusta ja tekee merkittävää tutkimusta geotieteen, geofysiikan, kaivannais- ja rikastustekniikan parissa. GeoInfra-hankkeessa tehdään investointeja erityisesti geotieteen tutkimusinfrastruktuurin kehittämiseksi soveltavan geokemian ja -mineralogian aloilla.

Rahoittajat

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Rahoittaja

Euroopan rakenne- ja investointirahastot - Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)

Projektin rahoittaja

Oulun yliopisto

Rahoituksen määrä

999 832 EUR

Projektin koordinaattori

Oulun yliopisto

Yhteystiedot

Projektin vetäjä

Projektin kuvaus

Oulun yliopisto on Pohjoismaiden ainoa koko kaivannaisalan arvoketjuun erikoistunut yliopisto. Teknillisen tiedekunnan Oulu Mining School (OMS) antaa koulutusta ja tekee merkittävää tutkimusta geotieteen, geofysiikan, kaivannais- ja rikastustekniikan parissa.

GeoInfra-hankkeessa tehdään investointeja erityisesti geotieteen tutkimusinfrastruktuurin kehittämiseksi soveltavan geokemian ja -mineralogian aloilla. Hankittavat analysaattorit mahdollistavat geologisten materiaalien yksityiskohtaisen karakterisoinnin. Niistä saadaan tärkeää tietoa ja työkaluja malmin muodostumisprosessien tutkimiseen, mineralisaatioiden etsintään, ympäristögeologiseen tutkimukseen sekä myöhemmässä vaiheessa mineraalien prosessointiin. Nämä ovat avainasemassa metallien ja mineraalien kestävän käytön kehittämisessä ja vastuullisen raaka-aineiden hankinnassa osana kriittisten mineraalien omavaraisen tuotannon tehostamista ja vihreää siirtymää. Tutkimusinfran kehittäminen mahdollistaa koko Pohjois-Suomea koskevan geologisen tutkimuksen tehostamisen ja yritysten kanssa tehtävän yhteistyön lisäämisen.

Projektin toimenpiteet

Investointihanke sisältää analysaattorien hankinnan perustuen kilpailusäännösten mukaiseen hankintaproseduuriin. Ensimmäisessä vaiheessa tehdään analysaattorien hankintaan liittyvien tarjouspyyntöjen sisällön määrittely sisältäen laitteiden teknisen vaativuus-määrittelyn. Toisessa vaiheessa toteutetaan hankintaprosessi, noudattaen julkisten hankintojen perusperiaatteita. Kolmas vaihe käsittää hankittujen analysaattorien käyttöönoton sisältäen laitteiden vastaanoton, tilajärjestelyt ja tarvittavat pienimuotoiset laitteiden asennustilojen muutostyöt sekä pääkäyttäjien (1-3 hlö) käyttökoulutuksen. Käyttöönottokoulutus sisältyy laitteiden hankintaprosessiin eli analysaattorien vastaanoton ja asennusten yhteydessä tarjottavaan perehdyttämiseen.

Projektin koulutukset

Analysaattorien käyttönottoon ja edistykselliseen käyttöön liittyvä perehtyminen suoritetaan osana OMS:n opetusta ja opinnäytetöitä.

Projektin tulokset

Hankkeen konkreettisena tuloksena on uuden, ajantasaisen analyysi- ja tutkimusinfran saaminen OMS:iin ja sen käyttöönotto sekä tarvittavan osaamisen varmistaminen Oulun yliopiston kaivannaisalan yksikössä. Toimintaympäristön parantaminen mahdollistaa laadukkaan ja ajantasaisen opetus- ja tutkimustoiminnan jatkamisen Pohjois-Pohjanmaan ja koko Pohjois-Suomen tueksi. Erilaisten opinnäytetöiden, tilaustutkimusten ja yhteistyöprojektien kautta saadaan tuotettua eritasoisia tutkimusraportteja ja markkinointiesitteitä. Pidemmän ajan tavoite on myös julkaista tuloksia korkeatasoisina tieteellisinä julkaisuina. Nämä kaikki toimivat hankinnan ja sen käyttöönoton laadukkaina ja määrällisinä tuloksina. Lisäksi erilaisten opetuskurssien ja käytännön laboratorioharjoitusten kautta analysaattorien käyttöä saadaan opetettua geologian opiskelijoille, mikä parantaa heidän valmiuksiaan työelämään siirtymisessä.