Green Lime - Viherlipeäsakka vaahdotuksessa
Rahoittajat
Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Euroopan rakennerahastot - Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF)
Rahoituksen määrä
490 000 EUR
Projektin koordinaattori
Oulun yliopisto
Yhteystiedot
Projektin vetäjä
- Professor, Head of Oulu Mining School
Yhteyshenkilö
Projektin kuvaus
Vaahdotus-prosessissa käytetään kemikaaleja pH:n säätöön, ja yleisesti käytössä olevat pH:ta nostavat aineet louhitaan primäärisinä raaka-aineina kallioperästä, ja ne ovat sellaisenaan lähes liian hyviä käytettäväksi kaivosrikastamoiden pH:n nostamiseen. Useimmiten pH:n nostamiseen käytetään joko sammutettua tai poltettua kalkkia, jonka valmistuksessa syntyy huomattavia hiilidioksidipäästöjä, kun kalsiumkarbonaatit hajoavat kalsiumoksideiksi ja hiilidioksidiksi. Oulun yliopiston ja XAMK:n tutkijoiden patentoituun keksintöön pohjautuen nämä pääraaka-aineet korvattiin viimeisellä merkittävällä selluteollisuuden jätteellä, viherlipeäsakalla.
Green Lime -hankkeen tavoitteena on jatkokehittää viherlipeäsakan käsittelyä ja käyttöä vaahdotusprosessin pH-säätäjänä. Jatkokehitys tapahtuu laajan tutkimus- ja yrityskonsortion yhteistyöllä, jossa mahdollisina käyttäjinä toimivat Bolidenin Kevitsan kaivos sekä Sotkamo Silverin hopeakaivos. Näiden kaivosten prosessit on alustavissa kokeissa todettu soveltuviksi viherlipeäjätteen hyödyntämiseen. Ne vastaavat erittäin hyvin myös tyypillisimpiä suomalaisia malmeja. Stora Enso, Metsä Fibre ja UPM toimittavat viherlipeäsakkanäytteet. Varhaisen vaiheen toimijoina heillä on myös paras tietämys viherlipeäsakan laatuvaihteluista.
Esikäsitellyn viherlipeäsakan toimivuuden varmistamiseksi tehdään huomattava määrä laboratoriovaahdotuksia sekä jatkuvia pilottikokeita. Niiden tarkoituksena on varmistaa viherlipeäsakan toimivuus poltettuun kalkkiin verrattuna ja tuottaa tietoa tarvittavista muutoksista prosessin tasapainottamiseksi. Viherlipeäsakan vaikutus vaahdotuskemikaalien annostukseen on erityisen mielenkiinnon kohteena.