Jätejakeista jatkojalostuksen kautta liiketoimintaa

Siikalatvan ja sen ympäryskuntien alueella syntyvät yritystoiminnan jätevirrat kulkeutuvat alueelta usein logistisesti kauas erityisesti kipsilevyjen sekä eristevillan osalta, sillä Oulun seudulla ei ole näitä jätteitä jatkojalostavia yrityksiä. Nämä jätejakeet päätyvät loppusijoitukseen kaatopaikalle tai kulkeutuvat hyödynnettäväksi kauas, josta aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia ja päästöjä.

Rahoittajat

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Rahoittaja

Euroopan rakennerahastot - Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF)

Projektin koordinaattori

Siikalatvan kunta

Yksikkö ja tiedekunta

Projektin kuvaus

JÄMÄ-hankkeessa kartoitetaan edellä mainittujen jätejakeiden osalta raaka-aineiden koostumusta, paikallisen jatkojalostuksen mahdollisuuksia sekä tähän toimintaan liittyviä investointeja ja liiketoimintamahdollisuuksia. Hankkeessa pilotoidaan näiden jätejakeiden soveltuvuutta erilaiseen uusiokäyttöön.

Hankkeessa kartoitetaan lisäksi laajemmin kiertotalouden mahdollisia kumppanuuksia ja verkostoja, joilla on resursseja vastaanottaa ja jatkojalostaa näitä jätejakeita paikallisesti Siikalatvan ja Pohjois-Pohjanmaan alueella. Tavoitteena on löytää suurempia yhteistyötoimijoita, jotka muodostaisivat alueelle logistiikkaverkoston näiden jätejakeiden keräykseen ja jatkojalostukseen. Siikalatva toimisi verkostojen solmukohtana.

Hankkeen kohderyhmää ovat kipsi- ja eristevillajätteen keräyksen, kierrätyksen ja jatkojalostuksen liiketoimintamahdollisuuksista kiinnostuneet yrittäjät, ensisijaisesti paikalliset toimijat kuten turvetuotantoalan toimijat, maaseutuyrittäjät, logistiikka-alan toimijat, koneyrittäjät, urakoitsijat, viherrakentajat sekä kiertotalousliiketoiminnasta kiinnostuneet yrittäjät ja yritykset. Hankkeen välillistä kohderyhmää ovat ovat toimijat, joilla toiminnassaan syntyy kipsi- ja eristevillajätettä. Tällaisia ovat alueen elementtiteollisuuden yritykset sekä purku-urakoitsijat. Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat myös mahdollisesti vesilaitokset, mikäli eristevillasta tai kipsilevykipsistä löytyy sellaisia ominaisuuksia, jotka toimisivat osana vesien hallintaa ja/tai puhdistusta ja suodatusta. Mikäli tutkimusten tuloksissa ilmenisi tämän tyyppisiä raaka-aineen ominaisuuksia, välillisiä kohderyhmiä voisivat olla myös turvesoiden ennallistamisen parissa työskentelevät toimijat ja biokaasulaitokset.