Kalasivuvirtojen prosessointi arvoaineiksi

Kalarvo

Hanke kehittää paikallisen kiertotalouden arvoketjun kalasivuvirtojen käsittelyyn Kainuussa, tukien biotaloutta ja elinkeinoelämän uudistumista. Se vastaa kalatalousyrittäjien haasteisiin, kuten tiukentuneisiin säännöksiin ja vähentyneisiin turkistarhoihin, muuttamalla kalasivuvirrat lisäarvotuotteiksi. Erityissovelluksena on ylikriittinen CO2-uutto. Oulun yliopistolta ECE ja MITY toteuttavat.

Rahoittajat

Kalaöljyä fiointijäännöksestä
Kalaöljy fileointijäännöksestä

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Rahoittaja

Euroopan rakennerahastot

Rahoituksen määrä

408 032 EUR

Projektin koordinaattori

Oulun yliopisto

Yhteystiedot

Projektin vetäjä

Projektin kuvaus

Hanke on vihreää siirtymää edistävä kiertotaloushanke, jossa kehitetään uusi paikallinen kiertotalouden arvoketju kalasivuvirtojen käsittelyyn. Hanke tukee Kainuun älykkään erikoistumisen kärkitoimialaa biotaloutta biokiertotalouden osalta. Hanke edistää Kainuun ja muun pohjoisen Suomen elinkeinoelämän uudistumista tuottamalla kokemusperäistä osaamista ja arviointeja uusista sivuvirtamateriaalin käsittely- ja jalostusmahdollisuuksista kalasivuvirtojen osalta. Hanke kehittää Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan korkean osaamisen soveltavaa tutkimusta kehittyvän kiertotalouden osalta.


Kalatalousyrittäjät ovat joutuneet uusien haasteiden eteen käsitellessään kaloja ja niistä syntyviä kalasivuvirtoja (fileointi- ja perkuusivuvirrat). Uudet haasteet ovat syntyneet siitä, että turkistarhat pystyvät ottamaan vastaan kalankalasivuvirtoja yhä vähemmän, koska turkistarhojen määrä vähenee rajusti. Samanaikaisesti kalasivuvirtojen käsittelyä koskevat säännökset ovat tiukentuneet. Kalojen sivuvirroista uhkaa tulla kustannusrasite kalaa käsitteleville yrityksille. Kainuulle tämä on erityinen haaste, koska kalasivuvirtoja vastaanottavat biokaasulaitokset ja turkistarhat ovat käytännössä Kainuun ulkopuolella. Tämä hanke vastaa edellä kuvattuun haasteeseen Kainuussa kehittämällä prosessiketjua, jossa kalasivuvirroille kehitetään uusia, innovatiivisia käyttökohteita ja muutetaan kalasivuvirrat kustannusrasitteesta lisäarvotuotteiksi. Tämä tapahtuu esimerkiksi ottamalla talteen arvokomponentteja eri prosessivaiheissa. Kalasivuvirrat sisältävät runsaasti eri arvoaineita, kuten rasvaa (omega 3 -rasvahappoja), proteiinia, bioaktiivisia peptidejä ja entsyymejä, joilla on paljon kaupallista potentiaalia.


Hankkeessa tehdään elinkeinoelämäverkottunutta soveltavaa tutkimusta ja kehitystyötä. Hankevalmistelussa on keskusteltu kainuulaisten kala-alan yritysten kanssa. Hanke on osa hankkeiden kokonaisuutta, jossa ovat mukana Kajaanin ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto (Kajaanin Mittaustekniikan yksikkö, ja Ympäristö- ja kemiantekniikan yksikkö). Oulun yliopisto erikoistuu hankkeessa rasvan erotukseen ja sen laadun tutkimiseen kalasivuvirroista. Hankkeessa edistetään ja pilotoidaan uudenlaisten teknologioiden käyttöönottoa kalan sivuvirtojen käsittelyssä, kuten ylikriittistä hiilidioksidiuuttoa. Rasvan erotuksen jälkeen Kajaanin ammattikorkeakoulu saa Oulun yliopiston käsittelemän raaka-aineen, jolle se kehittää jatkohyödyntämiskohteen toukkien rehuna. Myös Luonnonvarakeskus saa Oulun yliopiston prosessoimaa materiaalia proteiinitutkimukseen. Koko prosessille tehdään teknis-taloudellinen selvitys. Tuloksista julkaistaan julkinen raportti.