Maaseutuyhteisöistä muutosvoimaa (RURACTIVE)

RURACTIVE

Hankkeessa kehitetään paikallisiin tarpeisiin räätälöityjä osallistavia ja älykkäitä ratkaisuja 12 pilottialueella ympäri Euroopan oikeudenmukaisen kestävyysmurroksen edistämiseksi maaseutumaisilla alueilla.

Rahoittajat

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Rahoittaja

Horisontti Eurooppa - Innovointitoimet (IA)

Projektin koordinaattori

Alma Mater Studiorum – Bolognan yliopisto

Yhteystiedot

Projektin vetäjä

Yhteyshenkilö

Muut henkilöt

Projektin kuvaus

Maaseutuyhteisöistä muutosvoimaa -hankkeessa (Empowering rural communities to act for change - RURACTIVE) kehitetään innovatiivisia, kestäviä ja oikeudenmukaisia ratkaisuja osana yleiseurooppalaisia kestävän kehityksen pyrkimyksiä.

RURACTIVE:ssa työskentelemme Euroopan laajuisesti 12 pilottialueella, joita hankkeessa kutsutaan Dynamoiksi. Tarkoituksena on muodostaa jokaiselle pilottialueelle paikallinen moninaisia toimijoita osallistava yhteistyöverkosto maaseudun kehittämiseksi. Yhteistyön kestävyyden ja jatkuvuuden varmistamiseksi hankkeessa painotetaan monitasoista hallintaa, kouluttautumista, kyvykkyyksien rakentamista, paikallista kehittämistä sekä osallistavaa yhteistyötä. Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota myös aluekehityksestä usein sivuun jääviin tai haavoittuviin ryhmiin, kuten ikääntyneisiin, vammaisiin ja siirtolaisiin. Naisvetoiset innovaatiot otetaan erikseen huomioon kehittämistyössä ja myös muut sukupuoleen liittyvät kysymykset marginalisoiduilla alueilla ovat hankkeessa keskeisiä. Digitaalinen viestintä ja digitaitojen oppiminen nähdään hankkeessa monipuolisen taloudellisen kehittämisen ja paikallisten älykkäiden ratkaisujen mahdollistajana. Näin ollen digitaalisten taitojen koulutuksen ja resurssien tarjoaminen maaseutuyhteisöille on hankkeen ytimessä.

Työpaketit:

TP1 - Hankkeen koordinaatio ja hallinto
TP2 - Käsitteellinen kehys maaseudun yhteisölähtöiseen kehittämiseen
TP3 - Oppimisen, kyvykkyyksien rakentamisen ja tiedonjakamisen ratkaisut älykkäissä maaseutuyhteisöissä
TP4 - Osallistavat ja yhteisölähtöiset maaseudun kehittämisen ratkaisut ja innovaatiot
TP5 - Yhteisölähtöisten ratkaisujen jalkauttaminen sekä vaikuttavuuden arviointi
TP6 - Digitaalinen ekosysteemi ja paikallisten innovaatioiden kehittämiskeskus
TP7 - Kehittämistyön jatkaminen: Kommunikaatio, tiedon jalkauttaminen, ratkaisujen hyödyntäminen ja verkostoituminen

Oulun yliopiston rooli:

Tutkijaryhmä kulttuuriantropologian oppianeesta johtaa hankkeen pilottialue (Dynamo) 1:stä, joka sijoittuu Pohjois-Pohjanmaalle Iijoen valuma-alueelle.

Lisätietoa hankkeen verkkosivuilta: https://www.ruractive.eu/