Magneettisen resonanssin tutkimusympäristö vihreän siirtymän edistämiseen
MR4GT
EAKR-rahoituksella hankitaan kehittyneeseen kemialliseen analyysiin soveltuva 400 MHz NMR-spektrometri sekä 5 ja 10 mm BBO mittapäät.
Rahoittajat
![Euroopan unionin osarahoittama](/themes/custom/nextgen/images/eu_co_funded_fi.png)
![PPL](https://media-cdn.oulu.fi/images/ppl_tunnus_pysty_cmyk-2.png)
![Oulun kaupungin logo ja teksti alla puolella](https://media-cdn.oulu.fi/images/oulun-logo.png)
Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Euroopan rakennerahastot - Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Projektin rahoittaja
Rahoituksen määrä
507 500 EUR
Projektin koordinaattori
Oulun yliopisto
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Projektin vetäjä
- Professori, NMR-tutkimusyksikön johtaja
Yhteyshenkilö
Projektin kuvaus
Ydinmagneettinen resonanssispektroskopia (NMR-spektroskopia) on eräs monipuolisimmista menetelmistä kemiallisessa analyysissä, ja siihen perustuva magneettikuvaus on mullistanut lääketieteellisen tutkimuksen. MR4GT-infrastruktuuri palvelee tutkimusta, koulutusta ja innovaatioita, joiden tavoitteena on kehittää uusia magneettisen resonanssin (MR) tekniikoita ennennäkemättömällä herkkyydellä, tehokkuudella ja tietosisällöllä molekyyli- ja materiaalitutkimukseen ja soveltaa niitä vihreän siirtymän ja elinikäisen terveyden edistämiseen. MR-menetelmiä hyödynnetään monitieteisessä̈ tutkimuksessa, kehittämisessä ja innovaatioissa, jotka liittyvät vetytalouteen, kiertotalouteen, akkumateriaaleihin, ilmastonmuutokseen, kaivostoimintaan, biokemiaan ja lääketieteeseen.
Projektin tulokset
Hanke tukee alueen koulutusta ja TKI-toiminnan kehittymistä hankkimalla avoimesti saatavilla olevia uusia, entistä tehokkaampia mittalaitteita, joiden avulla kehitettäviä̈ uusia tutkimusmenetelmiä tullaan soveltamaan vihreän siirtymän teknologioiden ja materiaalien kehitykseen. Toiminta tukee samalla uusien yhteistyöverkostojen ja pk-yritysten syntymistä̈ ja kasvua vihreän siirtymään ja elinikäiseen terveyteen liittyvillä aloilla. Hankittavalle laitteistolle luvattu tekninen käyttöikä on noin 10-15 vuotta, mutta käytännössä NMR-laitteet voivat kestää käytössä jopa pidempään. Näin ollen laitteisto tulee pitkään palvelemaan Oulun yliopiston opetusta ja tutkimusta sekä Oulun alueen elinkeinoelämän tarpeita.