Metsäbiotalouden sivuvirtojen jatkojalostus korkeamman lisäarvon tuotteiksi
MEBIP
Rahoittajat
Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Euroopan rakennerahastot - Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF)
Rahoituksen määrä
1 100 648 EUR
Projektin koordinaattori
Oulun yliopisto
Yhteystiedot
Yhteyshenkilö
Projektin kuvaus
MEBIP-hankkeessa kehitetään neljää erilaista erottelumenetelmää metsäbiotalouden sivuvirtojen hyödyntämiseen. Sivuvirrat ovat kuusen ja männyn kuori, oksat, neulaset ja sahanpuru. Erottelumenetelmät ovat panostoiminen ylikriittinen hiilidioksidiuutto, liuotinuuttoprosessi tanniinien erottamiseksi havupuun kuoresta, ligniinin erottelumenetelmä sahanpurusta sekä jatkuvatoiminen ylikriittinen hiilidioksidiuutto.
Hankkeessa tutkitaan edellä mainituilla erottelumenetelmillä saatujen uutteiden kemiallista koostumusta sekä niiden bioaktiivisuuksia. Hankkeessa kehitetään myös raaka-aineena toimivien sivuvirtojen logistiikkaketjua raaka-aineen säilyvyys huomioiden.
Lisäksi hankkeessa kartoitetaan kehitettävien teknologioiden hyödyntämiskohteita ja suunnitellaan mahdollisia arvoketjuja, joita voidaan hyödyntää yritysvetoisten jatkohankkeiden suunnittelussa. Hankkeen aikana rakennetaan metsäbiotalouden kasvua tukeva Pohjois-Suomen TKI-toimijoiden välinen yhteistyöverkosto.
Hanke toteutetaan ylimaakunnallisena yhteistyöhankkeena Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikössä (MITY) Kajaanissa, Kemiallisen prosessitekniikan yksikössä (CPE) Oulussa ja Ympäristö- ja kemiantekniikan yksikössä (ECE) Kajaanissa ja Oulussa sekä Lapin AMK:ssa. Hanketta koordinoi Kajaanin yksikkö. Hankkeen toiminta-alue on Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi.
Hanke rahoitetaan Pohjois-Pohjanmaan liiton kautta saadulla EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) tuella Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta.