Pakkaskonsentrointilaitteiden kehitys teollisiin elintarvikeprosesseihin sekä ympäristösovelluksiin
PATE
Rahoittajat
Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Muu kansainvälinen
Rahoituksen määrä
198 550 EUR
Projektin koordinaattori
Muu yliopisto tai yksikkö
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Yhteyshenkilö
Projektin kuvaus
Hankkeessa kehitetään jäädytysmenetelmään perustuvia innovatiivisia teknologisia ratkaisuja yhteistyössä Itä- ja Pohjois-Suomessa toimivien elintarvike-, luonnontuote- ja jätevesialan yritysten kanssa. Tarkoituksena on tutkia ja soveltaa pakkaskonsentraatiota tuotteiden vesimäärän vähentämisessä ja siten tuotteen laadun parantamisessa. Pakkaskonsentraatio perustuu veden luonnolliseen kykyyn kiteytyä puhtaaksi jääksi vesiliuosta jäädytettäessä. Kun jää poistetaan, muut ainesosat – kuten aromiaineet ja bioaktiiviset terveysvaikutteiset yhdisteet – jäävät muuttumattomina väkevöityneeseen liuokseen. Näin arvoaineet voidaan saada tehokkaammin talteen.
Projektin pääkoordinaattori on LUT-yliopisto ja rahoittaja Euroopan rakenne- ja investointirahastot - EAKR.