SAAC – Pohjois-Pohjanmaan sähköisen ilmailun kehittämishanke ja investointiprojekti
SAAC
Rahoittajat


Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Euroopan rakennerahastot - Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF)
Projektin koordinaattori
Oulun yliopisto
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Projektin vetäjä
- Professor
Projektin kuvaus
Hankkeessa yhdistetään Pohjois-Pohjanmaan alueellisia lentopaikkoja sähköisen ilmailun verkostoksi, joka mahdollistaa enemmän yhteyksiä ja lyhyempiä matkoja. Näin parannetaan alueiden saavutettavuutta ja edistetään kestävää liikennettä.
Hanke edistää erityisesti uusiutuvan energian, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, hyödyntämistä sähköisen ilmailun energialähteinä. Hankkeessa tutkitaan automaation ja autonomian hyödyntämistä, langattomien tietoliikenneyhteyksien (5G, 6G) rakentamista sekä alueellisten lentopaikkojen roolia sähköisen ilmaliikenteen päätepisteinä ja verkoston solmukohtina.
Projektin toimenpiteet
- Infrastruktuuri-investoinnit: Toteutetaan sähkökäyttöisen ilma-aluksen, sen liikuteltavan säilytyssuojan, latausjärjestelmien ja uusiutuvan energian tuotantokentän investoinnit. Mukana myös raskas eVTOL-rahtidrone ja sen tarvittavat varusteet.
- Koetoiminta ja pilotointi: Luodaan digitaalisen lentopaikan testaus- ja kokeiluympäristö Pohjois-Pohjanmaan yrityksille ja muille toimijoille. Vähintään 24 kuukauden pilotointijakson aikana testataan vähähiilisiä lentoratkaisuja ja analysoidaan niiden vaikutuksia ympäristöön, talouteen ja yhteiskuntaan.
- Kansainvälinen yhteistyö: Toteutetaan rajat ylittävä yhteistyö Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, tukien erityisesti poikittaisliikennettä. Yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa Suomalais-Ruotsalainen Merenkurkun neuvosto ja Redstone AERO Oy, jotka tukevat sähköisen ilmailun kehittämistä.
Projektin tulokset
Hankkeen tuloksena Pohjois-Pohjanmaalle luodaan digitaalisen lentopaikan testaus- ja kokeiluympäristö, jossa voidaan hyödyntää sähköistä lentokalustoa henkilöiden ja rahdin kuljettamiseen. Tämän odotetaan luovan pohjan vähähiilisille logistiikkaratkaisuille ja uusille liiketoimintamahdollisuuksille, jotka tukevat alueellista talouskasvua.
Lisäksi hanke edistää sähköiseen ilmailuun liittyvien teknologioiden kehitystä, mikä tukee ilmastotavoitteiden saavuttamista ja luo mahdollisuuksia liiketoiminnan laajentamiseen kansainvälisille markkinoille.