Soiden ennallistaminen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi ja hiilen sitomiseksi Itämeren alueella
LIFE PeatCarbon
Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Muu kansainvälinen
Projektin rahoittaja
Projektin koordinaattori
Muu yliopisto tai yksikkö
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Projektin vetäjä
- Associate Professor (Tenure Track)
Projektin kuvaus
Hankkeen tavoitteet:
-
CCM-toimenpiteiden (ilmastonmuutoksen hillitsemistoimenpiteiden, Climate Change Mititgation) toteuttaminen turvemailla kasvihuonekaasupäästöjen (KHK) vähentämiseksi Latviassa ja Suomessa, joka edesauttaa LIFE Climate Action -ohjelman erityistavoitteita.
-
Testata innovatiivisia seurantamenetelmiä kasvihuonekaasupäästöjen kattavaan arviointiin Latviassa ja Suomessa, mikä myötävaikuttaa sellaisten innovatiivisten CCM-tekniikoiden, menetelmien ja instrumenttien tunnistamiseen, todentamiseen ja demonstrointiin, jotka soveltuvat monistettavaksi ja siirrettäväksi Itämeren alueiden, ja EU:ssa yleensä, olevien soiden hoitoon. Toteutettujen hoitotoimenpiteiden seurantaa toteutetaan hankkeen puitteissa perustetuissa kohteissa sekä aiemmissa LIFE-hankekohteissa, jolloin varmistetaan LIFE-ilmastotoimintaohjelmassa saavutettujen tulosten todentaminen, käyttöönotto, toistaminen ja siirrettävyys sekä skaalaus aiempien LIFE-hankkeiden tuloksista.
-
CCM-toimenpiteiden seuranta kahdella turvemaan ennallistamiskohteessa Latviassa – Lielais Pelečāre Mire luonnonsuojelualue, Cena Mire luonnonsuojelualue, ja kaksi Suomessa – Välisuo ja Matorova suo, sekä kolme LIFE hankkeen kohdetta Latviassa, joissa suot on entisöity jo aiemmin: Cena Mire luonnonsuojelualue (“LIFE Mires,” LIFE04 NAT/LV/000196), Melnais Lake Mire luonnonsuojelualue (“LIFE Raised bogs,” LIFE08 NAT/LV/000449) and Sudas-Zviedru Mire Gaujan lkansallispuistossa (“LIFE Wetlands,” LIFE13 NAT/LV/000578), mikä varmistaa LIFE-ilmastotoimintaohjelmassa saavutettujen tulosten todentamisen, käyttöönoton, toistamisen ja siirrettävyyden.
-
Työkalun kehittäminen toistettaviin ja siirrettäviin kaukokartoitukseen perustuvien seuranta- ja mallintamistyökalujen soveltamiseen kasvihuonekaasujen arvioinneissa ja inventoinnissa sekä toistettavien ja siirrettävien indikaattoreiden soveltamiseen soiden ennallistamisen onnistumisen arvioinnissa.
-
Innovatiivisten levitys-, tiedotus- ja koulutustoimien toteuttaminen tietopohjan parantamiseksi tehokkaiden CCM-toimien ja -toimenpiteiden kehittämistä, arviointia, seurantaa, ja täytäntöönpanoa varten sekä parantaa kansallisten ja paikallisten viranomaisten valmiuksia soveltaa tietoa käytännössä.
-
Harmonisoida soiden viestintätoimia LIFE PeatCarbonin hankkeen sisällä ja ulkopuolella.
Projektin tulokset
Odotetut tulokset:
- Hankkeen aikana 2022–2027 vähennetään CO2-päästöjä hankkeen tutkimuskohteissa, mukaan lukien rappeutuneet kohteet, 37 117 tonnia CO₂ eq. yr⁻¹ Latviassa ja 3500 tonnia CO2 eq. v⁻¹ Suomessa.
- Latviassa ja Suomessa toteutetaan soiden ilmastonmuutoksen hillitsemistoimenpiteitä (CCM), minkä jälkeen suon rappeutumista vähennetään. Alue, jolla hoitotoimien positiivinen vaikutus saavutetaan, on Latviassa 5076 ha (Lielais Pelečāre suo – 4946 ha, Cena suo – 130 ha) ja 338 ha Suomessa (Välisuolla 114 ha, Matorova suo 224), eli yhteensä 5414 ha.
- Kattavat toimenpiteet toteutettujen CCM-vaikutusten arvioimiseksi koskien kehitettyjä ja arvioituja, toistettavia ja siirrettäviä indikaattoreita soiden ennallistamisen ja uudelleenviljelyn onnistumisen arvioimiseksi kaukokartoitusratkaisuja soveltaen.
- Simulointimalliin toteutettu mallinnustyökalujen kehittäminen soiden kasvihuonekaasupäästöjen kustannustehokkaaseen seurantaan ja ennusteiden arviointiin erilaisissa ilmasto-olosuhteissa (kaukokartoitus-mallinnustyökalu, kasvillisuuden nopea seuranta).
- Edistymisraportit (tai asiaankuuluvat asiakirjat, jotka on laadittu LULUCF-asetuksen mukaisesti), päästöennusteet ja kasvihuonekaasuinventaariot Itämeren alueella.
- Parannetut menetelmät ja tiedot, jotka esitetään hankemaiden kansallisissa kasvihuonekaasuinventaarioissa ja niihin liittyvissä asiakirjoissa.
- Kansainvälisesti soveltuva Parhaiden Käytäntöjen Kirja CCM-toimenpiteiden toteuttamisesta ja seurannasta, harmonisoiduista kasvihuonekaasujen mittaus- ja tietojenkäsittelymenetelmistä sekä ekosysteemimalli Itämeren alueen rappeutuneista ja hylätyistä suoista.
- Viranomaisten, päättäjien, paikallisten ihmisten, asiantuntijoiden ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien tietoisuuden lisääminen suon käytön ja ennallistamisen vaikutuksista.
- Parannettua synergiaa muiden LIFE-suohankkeiden kanssa viestintätoiminnan ja poliittisten viestien osalta.
Lue tarkemmin hankkeesta: https://www.peatcarbon.lu.lv/en/