SYLYKI-tutkimus

SYLYKI-tutkimus on sylki- ja kurlausnäytteiden käyttökelpoisuutta lasten hengitystieinfektioiden diagnostiikassa selvittävä tutkimus.

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Projektin koordinaattori

University of Oulu

Yhteystiedot

Projektin vetäjä

  • Professor
    Terhi Tapiainen

Yhteyshenkilö

Projektin kuvaus

Nenänielunäytteiden käyttö on viimeistään COVID-19-pandemian myötä kasvanut räjähdysmäisesti. Näytteenotto on epämiellyttävää erityisesti lapsipotilaille ja kuluttaa terveydenhuollon resursseja. Parempia näytteenottomenetelmiä tarvitaan. SARS-CoV-2-viruksen osalta ainakin aikuisilla sylkinäytteet vaikuttavat käyttökelpoisilta. Tieto kuitenkin puuttuu muiden hengitystiepatogeenien osalta sekä toimivuudesta lapsilla.

SYLYKI-tutkimuksen tavoitteena on selvittää, voidaanko lapsipotilailla nenänielunäytteet korvata sylki- tai kurlausnäytteillä tutkittaessa hengitystieinfektion aiheuttajaa. Tutkimuksessa osoitetaan 22 eri virusta ja bakteeria nenänielunäytteen lisäksi sylki- ja kurlausnäytteistä 535 tutkittavalta, jolla on hengitystieinfektio.

Tutkimukseen voivat osallistua OYS:n lastenpäivystyksen yli 2-vuotiaat potilaat, joilta jo on kliinisin perustein päädytty ottamaan nenänielunäyte.

SYLYKI-tutkimus mediassa

Kaleva: Lasten in­fek­tio­tau­tien testaus ha­lu­taan hel­pom­mak­si – ou­lu­lais­tut­ki­mus sel­vit­tää, onko nenän kautta nieluun työn­net­tä­vä tikku aina tarpeen vai riit­täi­si­vät­kö sylki- ja kur­laus­näyt­teet

Lastenklinikoiden Kummit

Ulkoinen linkki
Kummit rahoittavat tutkimusnäytteinä otettavia sylki- ja kurlausnäytteiden testaamista.