Teknologiaprotagonismin ymmärtäminen

FutuProta

Hanke tutkii "teknologiaprotagonismia", eli sitä, kuinka tulevaisuuden kansalaiset – yksityishenkilöinä, työntekijöinä, yrittäjinä, päätöksentekijöinä tai teknologiakehittäjinä – voivat toimia protagonisteina, aktiivisina toimijoina joilla on kykyä kyseenalaistaa digitaalisen teknologian käyttöä, vaatia sosiaalisesti kestäviä teknologisia ratkaisuja, sekä suunnitella tällaisia teknologioita.

Rahoittajat

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Rahoittaja

Suomen Akatemia - Akatemiahanke

Rahoituksen määrä

484 618 EUR

Projektin koordinaattori

Oulun yliopisto

Yhteystiedot

Projektin vetäjä

Yhteyshenkilö

Projektin kuvaus

FutuProta-hanke tutkii teknologiaprotagonismia, eli sitä, kuinka tulevat kansalaiset – yksityishenkilöinä, työntekijöinä, yrittäjinä tai päätöksentekijöinä – sekä myös teknologiakehittäjinä voisivat toimia teknologiaprotagonisteina. Tämä tarkoittaa kykyä kyseenalaistaa digitaalisen teknologian käyttöä, vaatia sosiaalisesti kestäviä teknologisia ratkaisuja, jotka tukevat ihmisiä ja yhteiskuntia, sekä jopa suunnitella itse tällaisia teknologioita. Kestävyys ymmärretään tässä laajasti kattamaan teknologian suunnittelun ja käytön eettiset ja yhteiskunnalliset ulottuvuudet.

Teoreettisesti tutkimus perustuu nexus-analyysiin tutkimusviitekehyksenä. Sosiaalisen kestävyyden ja arvon yhteisluomisen näkökulmat yhdistetään, tavoitteena on kaikkien sidosryhmien arvon yhteisluominen ja sitä kautta empaattinen ymmärrys toisista ihmisistä. Aineistoa kerätään lasten, nuorten ja nuorten aikuisten kanssa. Aineistonkeruumenetelmät ovat laadullisia ja sisältävät havainnointia, haastatteluja, suunnittelutyöpajoja sekä osallistujien kirjoittamia esseitä. Tavoitteena on aito kaikkien osallistuminen. Aineisto analysoidaan diskursiivisista näkökulmista, ja osallistujat kutsutaan analysoimaan aineistoa sekä arvioimaan tuloksia yhdessä tutkijoiden kanssa.

Hanke tuottaa:

  1. Teknologiaprotagonismin teoreettisen viitekehyksen.
  2. Menetelmälliset ohjeet teknologiaprotagonismin tukemiseen suunnittelun ja valmistamisen kontekstissa.
  3. Menetelmälliset ohjeet nexus-analyyttiseen teknologiaprotagonismin tutkimukseen.
  4. Menetelmiä teknologiaprotagonismin kehittymisen arvioimiseen, tutkijoiden ja käytännön toimijoiden käyttöön ymmärryksen syventämiseksi.

Nelivuotinen hanke alkoi syksyllä 2022, ja sitä rahoittaa Suomen Akatemia.