The Torne River International Watershed LIFE
Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Muu kansainvälinen
Projektin koordinaattori
Länsstyrelsen i Norrbottens län
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Projektin vetäjä
- Associate Professor (Tenure Track)
Muut henkilöt
- Associate Professor (Tenure Track)Ali Torabi Haghighi
Projektin kuvaus
Torniojokea, kuten monia muitakin jokia, on käytetty puun uittamiseen. Uiton helpottamiseksi vesireittejä oiottiin. Lohkareet ja kivet perattiin pois tieltä. Sivu-uomia suljettiin, pääväyliä kavennettiin ja patoja rakennettiin. Tämä johti vesistöjen ja elinympäristöjen monimuotoisuuden katoamiseen.
Kun uiton merkitys pieneni, siirryttiin kumien päälle ja alkoi tieverkoston laajentaminen. Tiet aiheuttavat muutoksia vesistöissä. Esimerkiksi väärin asennetut tierummut voivat olla kalojen ja muiden vesieliöiden vaellusesteinä. Myös muu ihmisen toiminta, kuten ojitukset, vaikuttavat vesistöihin. Monet suot on ojitettu paremman metsänkasvun toivossa, mutta myös tieojat aiheuttavat negatiivisia vaikutuksia ympäristöön.
Projektin toimenpiteet
TRIWA LIFE -hankkeen tavoitteet • Elinympäristökunnostuksia 96 kilometriä virtavesissä (71 kilometriä Ruotsissa ja 25 kilometriä Suomessa). • 399 vaellusesteen poistoa. • Kunnostetaan 2500 hehtaaria suoluontoa. • Vähennetään kasvihuonekaasujen negatiivisia vaikutuksia kehittämällä ”parhaita vihreämpiä käytäntöjä”. • Parannetaan Atlantin lohen, kirjojokikorennon, saukon, jokihelmisimpukan ja kivisimpun elinympäristöjä.
Projektin koulutukset
Rahoitus ja yhteistyökumppanit Projektin nimi TRIWA LIFE tulee sanoista ”Torne River International Watershed LIFE”. Hanketta rahoittavat Euroopan unionin LIFE-ohjelma, Norrbottenin lääni, Ruotsin Havs- och Vattenmyndigheten, Ruotsin luonnonsuojeluvirasto Naturvårdsverket sekä Kiirunan, Pajalan, Övertorneån, Haaparannan, Enontekiön, Kolarin, Muonion, Tornion, Pellon ja Ylitornion kunnat. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat: • Norrbottenin lääninhallitus, • Havs- och vattenmyndigheten • Luulajan teknillinen yliopisto • Sveaskog AB • ELY-keskus • Metsäkeskus • Metsähallitus • LUKE • Oulun yliopisto
Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin kirjoittajien omia eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai CINEA:n näkemyksiä. Euroopan unionia tai myöntävää viranomaista ei voida pitää niistä vastuussa.
CABNs TRIWA sivusto: TRIWA LIFE | Länsstyrelsen Norrbotten (lansstyrelsen.se)
Projektin tulokset
Vesistöjen ja kosteikkojen ennallistaminen eläväksi elinympäristöksi TRIWA LIFE pyrkii palauttamaan useiden Torniojoen sivu-uomien biologisen monimuotoisuuden ja palauttamaan niiden luonnontilaisuuden. Tavoitteena on ennallistaa lähes 100 kilometriä virtavesiä, poistaa 399 vaellusestettä ja ennallistaa 2500 hehtaaria kosteikkoja. Suuri osa virtavesien kunnostustyöstä on perattujen kivien takaisin asettamista ja jokipohjan muokkaamista kaivinkoneilla. Osa työstä on manuaalista, esimerkiksi kutupaikkojen teko. Tierumpujen vaihdon lisäksi poistetaan myös patoja. Suomen puolella rakennetaan kalatiet Tengeliönjoen kahden voimalaitoksen ohi. Sekä Suomen että Ruotsin puolella ennallistetaan soita tukkimalla ja patoamalla kaivettua ojia. Hanke parantaa kaikkien lajien elinoloja. Työstä hyötyvät muun muassa projektin kohdelajit Atlantin lohi, saukko, kirjojokikorento, jokihelmisimpukka ja kivisimppu. TRIWA LIFE toteutetaan vuosina 2023–2030 ja se edistää EU:n vesipuitedirektiivin mukaista tavoitetta saavuttaa ”hyvä tai korkea ekologinen tila” vesistöissä. Hanke parantaa vesistöjen ns. suojelun tasoa ja hyödyttää Natura 2000 -direktiivien mukaisia lajeja. TRIWA on jatkumoa aiempiin LIFE-hankkeisiin, kuten Remibar ja ReBorN ja valuma-aluekunnostuksista saatuihin kokemuksiin.