Brown Bag -seminaari: Alkuperäiskansojen ja vähemmistöjen äänet tutkimuksessa

Kenen sanoja käytetään, miten maailmaa havainnollistetaan ja miten jonkun tarina kerrotaan? Tule mukaan tämän vuoden ensimmäiseen Brown Bag -seminaariin tiistaina 28.1. oppimaan resilienssin ja jälkimuistin käsitteistä alkuperäiskansoja ja vähemmistöjä, kuten saamelaisia ja inkeriläisten jälkeläisiä, koskevassa tutkimuksessa. Tämän seminaarin puhujat ovat apulaisprofessori Tapio Nykänen Giellagas-instituutista sekä tutkijatohtori Outi Kähäri historia-, kulttuuri- ja viestintätieteet tutkimusyksiköstä.

Tapahtuman tiedot

Aika

-

Paikka

Tellus Linnanmaa Stage TAI Zoom

Sijainti

Linnanmaa
Muu

Lisää tapahtuma kalenteriin

Apulaisprof. Nykänen käsittelee puheenvuorossaan resilienssin käsitettä ja tutkimuksen kehittämistä erityisesti saamelaisia koskevassa tutkimuksessa. Resilienssin käsite ei aina vastaa alkuperäiskansojen kokemuksia maailmasta, eikä erityisesti niitä normatiivisia tavoitteita, joita he tavoittelevat. Koska monikriisi muuttaa väistämättä olosuhteita Saamenmaalla ja uhkaa esimerkiksi perinteisiä elinkeinoja, resilienssiä ei tulisi täysin hylätä normatiivisena tavoitteena tai teoreettisena käsitteenä. Käsitteeseen liittyviä ajattelumalleja on kuitenkin syytä tarkastella saamelaisten itsensä näkökulmista, samoin kuin sietämisen ja sopeutumisen rajoja.

Tutkijatohtori Kähäri tarkastelee vähemmistöjä ja muistiaktivismia analysoimalla jälkimuistin (postmemory) käsitettä sekä esittelemällä inkeriläisten jälkeläisten jälkimuistisia vastarinnan tapoja sortovaltaa vastaan. Keskittymällä perhemuistin aktivoimiin historiallisiin ja nykyisiin sosiaalisiin epäoikeudenmukaisuuden kysymyksiin, Kähäri käsittelee inkeriläisten jälkeläisten kokemuksia marginalisaatiosta. Nämä kokemukset perustuvat sekä heidän perheensä muistoihin rajat ylittävästä sorrosta, että heidän omiin kokemuksiinsa erilaisesta perhetarinasta, kuin sosiaalisella enemmistöllä. Puheenvuorossaan hän havainnollistaa, kuinka vähemmistöihin kuuluvien henkilöiden jälkimuistityö voi olla sosiaalisesti, poliittisesti ja ajallisesti laajentavaa.

Seminaari pidetään tiistaina 28.1. klo 11:00-12:00 Tellus Stagella Linnanmaan kampuksella. Ilmoittaudu tapahtumaan viimeistään torstaina 23.1. klo 12 mennessä. Tarjoamme lounaan etukäteen ilmoittautuneille osallistujille. Huom. Seminaari on englanninkielinen.

Jos et pääse Linnanmaan kampukselle, voit osallistua seminaariin myös  Zoomin kautta. Jos osallistut Zoomin kautta, sinun ei tarvitse ilmoittautua tapahtumaan.  

Tapio Nykänen toimii apulaisprofessorina Profi7 Frontiers of Arctic and Global Resilience (FRONT) tutkimusohjelmssa, Hän on aloittanut syyskuussa 2024 Giellagas-instituutiss, humanistisessa tiedekunnassa. Hän työskentelee samalla myös politiikkatieteen apulaisprofessorina Jyväskylän yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt Lapin yliopistossa yliopistolehtorina. Nykänen on tohtori politiikkatieteen ja hallinnon alalta sekä innokas kajakoija sekä vapaa toimittaja. Hänen tutkimusaiheensa käsittävät laajan skaalan pohjoiseen politiikkaan, yhteiskuntiin ja kulttuureihin liittyviä teemoja, kuten saamelaisten poliittisen historian, pohjoisen identiteettipolitiikat, kansalaistottelemattomuuden ja aktivismin.

Outi Kähäri on tutkijatohtori historia-, kulttuuri- ja viestintätieteet tutkimusyksikössä. Hän on sosiologian tohtori (Tampereen yliopisto, 2017), joka on erikoistunut vähemmistöihin, integraatioon, työelämätutkimukseen ja luottamustutkimukseen. Hänen viimeaikaiset tutkimukset ovat keskittyneet sosiaalihistoriallisiin aiheisiin, elämäkertatutkimukseen ja jälkimuistin (postmemory) uudelleenteorisointiin inkeriläisten perhehistorioiden kontekstissa. Näitä teemoja hän on tarkastellut esimerkiksi vuosi sitten päättyneessä Suomen Akatemian hankeessa Perheen erossaolon ylisukupolvinen muistaminen (2019-2023). Tällä hetkellä hän työskentelee Mobile Futures projektissa ja tutkii digitaalisen etnografian keinoin, miten nuoret aikuiset tekevät arkipäiväistä rasismia näkyväksi ja puuttuvat siihen. Kähärin erikoisalaan kuuluvat myös laadulliset tutkimusmenetelmät, luottamus- ja interaktiotutkimus, sosiologinen muistitutkimus sekä vähemmistöhistoria.

UniOGS-väitöskirjatutkijat: Voitte lisätä Brown Bag -seminaareihin osallistumisen HOPSiinne ja kun olette käyneet kymmenessä Brown Bag-seminaarissa, saatte siitä 0,5 opintopistettä.

Oulun yliopiston Brown Bag -seminaarien ideana on mahdollistaa kohtaamisia eri alojen tutkijoiden välillä ja lisätä tieteidenvälistä keskustelua. Kerran kuussa kutsumme kaksi tutkijaamme eri tieteenaloilta puhumaan samaan aihepiiriin liittyvästä tutkimuksestaan. Tervetuloa mukaan oppimaan uutta, kyselemään ja keskustelemaan: Brown Bag -seminaarimme ovat kaikille avoimia!

Viimeksi päivitetty: 8.1.2025