Brown Bag -seminaari: Resilienssiä kaikilla tasoilla – ihmiset, yhteisöt ja infrastruktuuri ilmastokriisin aikakaudella
Tapahtuman tiedot
Aika
-
Paikka
Tellus Stage, Linnanmaan kampus TAI Zoom
Sijainti
Prof. Ojala tarkastelee esityksessään resilienssitekijöitä, jotka eivät vain auta nuoria sopeutumaan nykyajan globaaleihin uhkiin, vaan myös edistävät uudistavaa oppimista ja aktiivista kansalaisuutta. Hän keskittyy muun muassa sosiaaliseen luottamukseen, merkityskeskeiseen selviytymiseen ja toivoon sekä ilmastonmuutokseen liittyvän kommunikaation ja kasvatuksen käytännön implikaatioihin. Hän käsittelee aihettaan siinä toivottomuuden ja avuttomuuden tunteen kontekstissa, jota monet tämän päivän nuoret kokevat globaalien ongelmien, kuten ilmastonmuutoksen edessä.
Apulaisprof. Shortridge käsittelee ilmastonmuutoksen keikahduspisteitä sosio-ekologisissa systeemeissä. Keikahduspisteet voivat johtaa hyvin vahingollisiin ilmastovaikutuksiin, mutta luoda myös mahdollisuuksia oikeudenmukaisuutta, resilisenssiä ja kestävyyttä edistäville sopeutumistoimille. Shortridge käsittelee poikkitieteellisiä pyrkimyksiä ymmärtää, miten luonnolliset, tuotetut ja inhimilliset systeemit voivat vuorovaikutuksessa toisiinsa muodostaa mahdollisuuksia näihin keikahduspisteisiin liittyen. Hänen tavoitteenaan on tätä kautta saavuttaa holistisempi kuva yhteisön resilienssistä.
Seminaari pidetään maanantaina 25.11. klo 11:00-12:00 Tellus Stagella Linnanmaan kampuksella. Ilmoittaudu tapahtumaan viimeistään keskiviikkona 20.11. klo 12 mennessä. Tarjoamme lounaan etukäteen ilmoittautuneille osallistujille. Huom. Seminaari on englanninkielinen.
Jos et pääse Linnanmaan kampukselle, voit osallistua seminaariin myös Zoomin kautta. Jos osallistut Zoomin kautta, sinun ei tarvitse ilmoittautua tapahtumaan.
Maria Ojala on sosio-ekologisen resilienssin professori Profi7 Frontiers of Arctic and Global Resilience (FRONT) tutkimusohjelmassa. Hän on aloittanut Oulun yliopistolla elokuussa 2024 osana kasvatustieteen ja psykologian tiedekuntaa. Ojala on psykologian tohtori ja dosentti, joka työskentelee tällä hetkellä osa-aikaisesti myös psykologian apulaisprofessorina Örebrön yliopistossa Ruotsissa. Aiemmin hän on toiminut tutkimusjohtajana (jaettu vastuu) CESSS:lle (Center for Environmental and Sustainability Social Science). Keskeiset teemat hänen tutkimuksessaan liittyvät siihen, miten nuoret samaistuvat ja oppivat kestävyysasioista ja millaisia tunnereaktioita ilmastonmuutokseen liittyy.
Julie Shortridge on apulaisprofessori ja neuvontaspesialisti biologisten systeemien tekniikan yksikössä Virginia Tech yliopistossa (Virginia Polytechnic Institute and State University). Täällä Oulussa hän on parhaillaan Fulbright Scholar-vierailijana Vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmässä ja FRONT-tutkimusohjelmassa yhdeksän kuukauden ajan. Hän on tohtori maantieteen ja ympäristötekniikan alalta. Keskeisiä teemoja hänen tutkimuksessaan ovat ilmastonmuutoksen vaikutukset vesivarantoihin ja maatalouteen sekä riski- ja päätösanalyysin käyttö ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja resilienssin tukena.
UniOGS-väitöskirjatutkijat: Voitte lisätä Brown Bag -seminaareihin osallistumisen HOPSiinne ja kun olette käyneet kymmenessä Brown Bag-seminaarissa, saatte siitä 0,5 opintopistettä.
Oulun yliopiston Brown Bag -seminaarien ideana on mahdollistaa kohtaamisia eri alojen tutkijoiden välillä ja lisätä tieteidenvälistä keskustelua. Kerran kuussa kutsumme kaksi tutkijaamme eri tieteenaloilta puhumaan samaan aihepiiriin liittyvästä tutkimuksestaan. Tervetuloa mukaan oppimaan uutta, kyselemään ja keskustelemaan: Brown Bag -seminaarimme ovat kaikille avoimia!