6G – Tulevaisuuden älykkäiden järjestelmien mahdollistaja
6G-lippulaivan tavoitteena on luoda komponentit, työkalut ja laitteet 6G-testiverkon rakentamiseksi, sekä kehittää sovelluksia yhteiskunnan digitalisoinnin nopeuttamiseksi. Tutkimusalueitamme ovat langattomat yhteydet, laitteet ja piiritekniikka, hajautettu tekoäly sekä ihmiskeskeiset langattomat palvelut. Langattomien järjestelmien tutkimuksessa olemme keskittyneet erityisesti neljään vertikaaliin: terveyteen, teollisuuteen, ajoneuvoihin ja energiaan.
Oulun yliopiston lisäksi 6G-tutkimus saa rahoitusta Suomen Akatemialta, osana kansallista tutkimuksen keihäänkärkiohjelmaa.
6G teknologiaan pohjautuva kestävä yhteiskunta (6GESS) -ohjelma hyödyntää 6G-lippulaivan teknologista asiantuntemusta kehittääkseen tieteellisen viitekehyksen datavetoiselle, tiiviin tietoliikenneverkoston päälle rakentuvalle tulevaisuuden yhteiskunnalle, jossa digiterveys ja tulevaisuuden energiajärjestelmät kytkeytyvät toisiinsa. 6GESS tutkii uusia teknologioita auttaakseen tulevaisuuden terveydenhuolto- ja energiajärjestelmiä muuttumaan demokraattisemmiksi ja tehokkaammiksi. Se auttaa myös terveydenhuollon palveluita ja energiantoimittajia, sekä kansalaisia, osallistumaan entistä enemmän datalähtöisten ja digitalisoitujen ratkaisujen kehittämiseen ja omaksumiseen.
Ohjelma keskittyy viiteen eri osa-alueesseen:
- Kansalaiskeskeisiin terveystietoratkaisuihin
- Arjessa näkyviin jokapaikan digitaalisiin hoitopolkuihin ja palvelumalleihin turvallisissa ja älykkäissä ympäristöissä.
- Tulevaisuuden tekoälyä hyödyntäviin langattomiin sairaaloihin.
- Käyttäjäkeskeisiä, energiajärjestelmiin osallistavia digitaalisia palveluita
- Digitaalisten ja käyttäjälähtöisten järjestelmien energiatehokkuuteen.
6GESS on neljän tiedekunnan: lääketieteen, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan, teknologian ja Oulun kauppakorkeakoulun yhteistyö. 6GESS tekee myös läheistä yhteistyötä OuluHealth-ekosysteemin, Oulun yliopistollisen sairaalan ja Future Hospital 2030 -hankkeen kanssa.