Sosiaalisen evoluution tutkimus
Tutkimusryhmän tiedot
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Tutkimusryhmän vetäjä
- Professori, tutkimusyksikön johtaja
Tutkimusryhmän kuvaus
Sosiaalisen evoluution keskeiset teemat kuten yhteistyön ja konfliktien tasapaino ja kommunikaation tarve toistuvat halki eliökunnan. Me tutkimme näitä teemoja etenkin muurahaisten yhteiskunnissa, erityisesti keskittyen Formica-suvun muurahaisten käyttäytymiseen, evoluutioon ja genetiikkaan. Teemme myös vertailevaa ja teoreettista tutkimusta sosiaalisen evoluution yleisten lainalaisuuksien selvittämiseksi. Työmme pyrkii laajaan kokonaiskuvaan, joten hyödynnämme niin kokeellisia, geneettisiä, kemiallisia kuin vertailevia ja teoreettisiakin menetelmiä.
Keskeiset aiheemme:
1) Formica-suvun muurahaisten kuningatarten levittäytyminen, kuningatarmäärän säätely ja yhteiskuntarakenteet: Nuorten kuningatarten pesästä parittelulennolle lähteminen tai kotipesään jääminen vaikuttaa valtavasti muurahaisten ekologiaan. Yhtäältä nämä päätökset määrittävät lajin kyvyn saavuttaa uusia alueita. Toisaalta nämä päätökset määräävät sen, kuinka paljon kussakin pesässä on kuningattaria, mikä taas on pesän sisäisten sosiaalisten suhteiden kuten lisääntymiskilpailun ja konfliktien avaintekijä. Me tutkimme Formica-suvun muurahaisten kuningatarmäärän säätelyn syitä ja seurauksia kokeellisin, geneettisin ja teoreettisin menetelmin.
2) Muurahaisten itselääkintä: Muurahaiset ja muut yhteiskuntahyönteiset elävät tiiviissä geneettisesti samankaltaisten yksilöiden ryhmissä. Tämä tekee niistä alttiita loisille ja taudinaiheuttajille. Me tutkimme kokeellisesti ja fysiologisesti miten muurahaiset, kuten mustamuurahainen , voivat taistella infektioita vastaan ruokavalionsa muutoksilla, ja miten infektiot ylipäätään vaikuttavat muurahaisten käyttäytymiseen ja ekologiaan.
3) Vertaileva sosiaalisen evolution tutkimus: vertailevat fylogeneettiset tutkimukset sekä meta-analyysit mahdollistavat laajan tutkimuskirjallisuuden ja eri eliöryhmistä kerätyn tiedon synteesin ja auttavat paljastamaan evoluution suuria linjoja. Me tutkimme näillä menetelmillä mm. yhteiskuntahyönteisten elinkiertorstrategioita ja yhteistyön evoluution ekologisia taustatekijöitä.
PI: Prof. Heikki Helanterä
Lisätietoja:
https://www.oulu.fi/fi/tutkijat/heikki-helantera
https://socialevolutionoulu.wordpress.com/
https://www.otokkaakatemia.fi