Suomalaisen huoltovarmuuden historia (HUOVA)

Huoltovarmuus ja ihmisten sujuvan arjen turvaaminen ovat olleet keskeisiä asioita Suomen historiassa. Viimeaikaisten maailmanpoliittisten tapahtumien seurauksena kysymys poikkeusoloihin varautumisesta on noussut entistäkin tärkeämmäksi. Tutkimusryhmän tavoitteena on tuottaa uutta tietoa suomalaisesta huoltovarmuudesta ja sen historiasta.
Perunanistutusta 1940-luvulla. Kansatieteen kuvakokoelma. Museovirasto.

Tutkimusryhmän tiedot

Yhteystiedot

Tutkimusryhmän vetäjä

Tutkimusryhmän kuvaus

Huoltovarmuuden historiaan keskittyvässä tutkimusryhmässämme eli Projekti HUOVAssa on kolme kokenutta historiantutkijaa. Tutkimusryhmän vastuuhenkilön, FT Ritva Kyllin tutkimusteemat liittyvät ympäristöhistoriaan sekä pohjoisten ja arktisten alkuperäiskansojen historiaan. Kylli on tutkinut Suomen ruokahistoriaa monipuolisesti ja julkaissut aiheesta monien artikkelien ohella kaksi tieteellistä monografiaa. FT Riikka Isoaho-Nousiainen on tutkinut kaupunkisäätyläistön elämäntapaa 1800-luvun Pohjois-Suomessa. FT Matti Mäntylä on perehtynyt poliittiseen ja korkeakoulutuksen historiaan.

Lähestymme aihetta eri näkökulmista siten, että jokainen tutkija tuo hankkeeseen mukaan omaa asiantuntemustaan ja erikoisosaamistaan. Tutkimme yksittäisten pohjoissuomalaisten perheiden ja kotitalouksien pahan päivän varalle valmistautumista sekä rauhan vuosina että menneisyyden kriisitilanteiden aikana. Lisäksi tutkimme huoltovarmuutta laajempana yhteiskunnallisena kysymyksenä. Liitämme huoltovarmuuteen elintarvikehuoltovarmuuden lisäksi tiedollisen ja sosiaalisen huoltovarmuuden, millä keinoin saamme aiheeseen hyvin monipuolisen ja laajan lähestymiskulman. Tutkimuksen aikarajaus yltää 1700-luvulta 1970-luvulle.