DIWA-tohtorikoulutuspilotti kouluttaa tulevaisuuden vesiasiantuntijoita Oulun yliopistossa

Digitaaliset vedet (DIWA) tohtorikoulutuspilotti kouluttaa tulevaisuuden vesialan asiantuntijoita, ratkaistakseen ilmastonmuutokseen, vesivaroihin ja vesialaan liittyviä ongelmia. Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa yli 60 väitöskirjatutkijan paikkaa DIWAn tohtorikoulutuspilotissa, ja heistä 22 ovat juuri aloittaneet Oulun yliopistossa. Oulun yliopiston tohtorikoulutuspilotin väitöskirjatutkijat keskittyvät lippulaivatutkimuksen teemoihin, jotka käsittelevät monimutkaisia vuorovaikutuksia ja reaktioita hydrosfäärissa.
Kuvassa vasemmalta väitöskirjatutkijat Getnet Jenberia, Elina Raumanni ja Jiahui Qiu.
Kuvassa vasemmalta väitöskirjatutkijat Getnet Jenberia, Elina Raumanni ja Jiahui Qiu.

Lumi, vesi ja jää tutkimuskohteina

Lumella on tärkeä rooli elämän ylläpitämisessä maapallolla, erityisesti alueilla, joilla se toimii kriittisenä vesilähteenä. Kun ilmastonmuutos uhkaa maapalloamme, lumiolosuhteet muuttuvat lämpötilan nousemisen seurauksena. Nämä muutokset häiritsevät vesihuoltoa, uhkaavat maataloutta ja lisäävät tulvien sekä muiden luonnonkatastrofien riskiä.

Getnet Jenberian tutkimus keskittyy lumen veden ominaisuuksien, kuten lumipeitteen, syvyyden ja lumivesiekvivalentin arvioimiseen hyödyntämällä kuvankäsittelyä, kaukokartoitusta ja koneoppimista. Hänen tutkimustaan ohjaa apulaisprofessori Mourad Oussalah. Tutkimuksen tuloksilla pyritään parantamaan lumen arviointitarkkuutta, tukemaan vesivarojen hallintaa sekä vahvistamaan katastrofivalmiutta ja ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Jiahui Qiu tekee väitöstutkimustaan apulaisprofessori Ali Torabi Haghighin tutkimusryhmässä. Qiun tutkimus keskittyy reaaliaikaisen jokijään ennustamisen haasteiden ratkaisemiseen integroidun kaukokartoituksen ja monitoroinnin avulla. Tutkimuksen tavoitteena on mahdollistaa reaaliaikainen jokijääprosessin seuranta Suomen joissa. Qiu sisällyttää tutkimukseensa digitaalisten kaksosten mallinnuksen, jotta voidaan lieventää jääpatoihin ja tulviin liittyviä riskejä subarktisten kylmien alueiden ympäristöissä.

Raudan rooli vesistössä ja muuttuvan ilmaston vaikutukset pohjoisten lettosoiden metaanipäästöihin

Tietoisuus raudan roolista vesistöjen tummumiseen ja sen haitallisista vaikutuksista on lisääntynyt. Raudan kierto on kuitenkin monimutkainen prosessi, joka liittyy moniin geokemiallisiin ja biologisiin prosesseihin maaperässä, vesistöissä ja ilmakehässä, ja siksi voi olla vaikeaa tunnistaa, mistä ja miksi rauta huuhtoutuu.

Yliopistotutkija Heini Postilan ohjauksessa oleva väitöskirjatutkija Elina Raumanni selvittää väitöstutkimuksessaan, miten erilaiset maankäyttötyypit, kuten kuivatus turvemetsätalous- tai kaupunkialueella, vaikuttavat raudan huuhtoutumiseen sekä miten luontopohjaisilla vesienkäsittelymenetelmillä voidaan pidättää rautaa. Raumannin tutkimuksesta saatavaa tietoa tarvitaan, jotta voidaan tunnistaa, mistä ja miksi rauta huuhtoutuu.

Eeva Järvi-Laturi puolestaan tekee väitöstutkimusta apulaisprofessori Hannu Marttilan tutkimusryhmässä pohjoisten lettosoiden kasvillisuuden ja yksittäisten kasvilajien, vaikutuksesta metaanipäästöjen syntymiseen. Tutkimus pyrkii lisäämään ymmärrystä siitä, mitkä muuttujat säätelevät metaanipäästöjen suuruutta ekosysteemeissä. Kasvillisuus- ja ympäristömuuttujista kerättyjen tietojen yhdistäminen ekohydrologisten analyysien, kaukokartoitusmenetelmien ja ilmaston ennustemallien kanssa mahdollistaa paikallisten havaintojen laajentamisen suurempaan mittakaavaan ja realistisempien ennusteiden laatimisen pohjoisten lettosoiden tulevaisuuden metaanipäästöistä muuttuvassa ilmastossa.

DIWA PhD Pilot Kick-off tapahtuma Oulussa

Digitaaliset vedet tohtorikoulutuspilottiin kuuluville väitöskirjatutkijoille järjestetään kick-off tapahtuma Oulun yliopistolla helmikuussa 6.-7.2.2025.

Kick-offin tarkoituksena on tuoda yhteen kaikki DIWA tohtorikoulutuspilotissa aloittaneet väitöskirjatutkijat, jotta he pääsevät aloittamaan tutkimusmatkan yhdessä. Tapahtumaan on myös kutsuttu julkisen ja yksityisen sektorin organisaatioita, jotka pääsevät tutustumaan tutkijoihin ja heidän tutkimukseensa.

DIWA tohtorikoulutuspilotti perustuu Digitaaliset vedet -lippulaivaohjelmaan. Pilotissa mukana Oulun yliopiston lisäksi on seuraavia yliopistoja: Aalto yliopisto, Turun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Åbo Akademi sekä seuraavia tutkimuslaitoksia: Luonnonvarakeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Geologian tutkimuskeskus GTK, Suomen ympäristökeskus, Maanmittauslaitos ja Ilmatieteenlaitos.

Katso myös

Lue lisää Digitaaliset vedet (DIWA) lippulaivasta suomeksi
Lue lisää Digitaaliset vedet (DIWA) tohtorikoulutuspilotista englanniksi

Lisätietoja:

Hanna Holappa, viestintäasiantuntija
Vesi-, energia-, ja ympäristötekniikan yksikkö, Oulun yliopisto
hanna.holappa@oulu.fi
+358503297539

Viimeksi päivitetty: 21.1.2025